UIP hírek 2019. december 6.

fotó: www.facebook.com/catsmovie

Megint bekavart az internet népe: a Macskákat is újratervezték

A Sonic, a sündisznó című animációs-élőszínészes produkció bemutatása azért került több hónappal későbbre, mert a rajongók tiltakoztak a címszereplő külseje miatt: a rendkívül népszerű videójátékos rágcsáló nem úgy festett az első előzetesben, ahogyan a játékosok megszokták. A sünit fáradságos munkával újratervezték, így most már szakasztott olyan, mint a játékban, a fogától a zoknijáig bezárólag. A rajongók elégedettek.

Most kiderült, hasonló újratervezésen esett át a Macskák szereplőgárdája is, miután az első előzetes óriási felzúdulást keltett. Az élőszínészes filmmusical szereplőit ugyanis számítógéppel macskaszerűvé alakították, ami nagyon sokaknál kiverte a biztosítékot. Így aztán a macskákat is újra kellett dizájnolni, mint a sünit.

Magam is meglepődtem, hogy a reakció milyen gyors és heves volt – mondta Tom Hooper rendező az Empire magazinnak. – Márciusban fejeztük be a forgatást, és a számítógépes animációnk még korai stádiumban volt, amikor kijött az első előzetes. Azóta sokat fejlődtünk. Nem voltam felkészülve arra, hogy ennyire viharos visszajelzéseket kapunk. Eléggé szórakoztatónk találtam. A Macskák filmváltozata volt az első számú téma az interneten, legalábbis pár óra erejéig.”

Az Andrew Lloyd Webber musicaljéből készített film hatalmas sztárparádét vonultat fel Taylor Swifttel, Judi Dench-csel és Ian McKallennel az élen, új dal is született a produkció tiszteletére Webber és Swift tollából.

A Macskák című musical 1981-ben debütált Londonban, 21 évig folyamatosan műsoron volt, számos díjat nyert. A New York-i Broadway-n 1983-ban mutatták be, 18 évig ment, ezalatt hét Tonyt kapott. A darabot világszerte 81 millióan látták több mint 50 országban, 19 nyelven, ezzel a világ legnépszerűbb musicalje lett.

(Cats – hazai bemutató: 2019. december 19.)

Hősszerelmes kelti életre a G. I. Joe hősét

Az aktuális trendnek megfelelően a G. I. Joe széria is megkapta a maga spinoffját, azaz olyan rész készült el, amely a klasszikus hősök egyikének eredettörténetét meséli el. Az új produkció a Kígyószem nevű karakterre fókuszál, az ő sztorijával a remények szerint újraindul a széria, más irányban, mint amerre eddig haladt. Ezt jelzi, hogy Kígyószemet olyan színész alakítja, aki eddig leginkább romantikus vígjátékokban szerepelt: a maláj-angol származású Henry Golding a Kőgazdag ázsiaiak főszereplőjeként robbant be a köztudatba, jelenleg pedig a Múlt karácsony című romkom hőseként láthatjuk a mozikban. „Teljesen őrült koncepciót valósítunk meg – mondja Golding. – Kígyószem végre hús-vér ember lesz, nem csupán egy fegyver, aki jóformán meg sem szólal, most már van története és lelke. Egy csomó japán kaszkadőrrel forgattunk Vancouverben, igazi nindzsaháborút rendeztünk, de ennél többet nem mondhatok.”

(Snake Eyes: G. I Joe Origins – hazai bemutató: 2020. október 15.)

Öncenzúra látható a Top Gunban?

Sasszemű rajongók érdekes dolgot vettek észre a Top Gun: Maverick című szuperprodukció előzetesében, amely az 1986-os világsiker folytatása. A főhős – Tom Cruise – továbbra is legendás pilótadzsekijét viseli, amelyet elhunyt édesapjától örökölt. A dzsekin különféle zászlók szerepelnek, amelyek a hős apa egykori bevetési helyszíneire emlékeztetnek. Az előző részben látható volt a dzsekin Tajvan zászlaja, most viszont már lemaradt. A Marketplace portál megpendíti, hogy a film alkotói talán a kínai mozis piac megnyerése érdekében mondtak le a tajvani zászlóról. A szigetország, amely szembenáll Kínával, 1960-ig az USA közeli szövetségese volt, Amerika azonban lazított a kapcsolatokon, hogy normalizálja viszonyát a világ legnépesebb országával. Tajvant Kína nem ismeri el önálló államnak, szakadár tartománynak tekinti, és állandó a feszültség közöttük. „Az a sejtésem, a változtatás indítéka az volt, hogy a film könnyebben forgalmazható legyen a kínai piacon – mondja Tom Secker, a Spy Culture újságírója. – A kínai mozis piac az egyik legnagyobb a világon, a barátság megért egy ilyen gesztust.”

Kínában a tajvani zászló tabunak számít – mondja Ying Zhu, a New York-i Hong Kong Baptist University filmes kutatója. – Semmilyen formában nem ábrázolható, ennyi.”

A Top Gun: Maverick a Paramount Studios filmje, de egyik befektető és forgalmazó partnere a kínai Tencent Pictures. „Hollywood és kínai partnerei ismerik a szabályokat, tudják, milyen határokat nem szabad átlépni – mondja Zhu. – Az öncenzúra a játszma szerves része.”

A Top Gun: Maverick visszahozza Tom Cruise-t a címszerepben, visszatér Val Kilmer is mint Iceman, a romantikus szálat pedig Jennifer Connelly képviseli.

(Tom Gun: Maverick – hazai bemutató: 2020. július 16.)