UIP hírek 2020. január 17.

Sokat szenvedtek az új Emma-adaptáció sztárjai

Nehéz betelni az angol kosztümös vígjátékokkal, különösen, ha Jane Austen valamelyik klasszikusából készülnek. Ennek köszönhetően hamarosan mozikba kerül nálunk is az Austen regényéből készült Emma, amely egy különös szerelem történetét meséli el.

Maga a forgatás is különös volt a szereplők számára, mivel korabeli, azaz 19. század eleji kosztümöt kellett viselniük a hitelesség kedvéért. A címszereplő Anya Taylor-Joy kénytelen volt légzőgyakorlatokat végezni minden felvétel után, mivel a ráadott fűző minden oxigént kipréselt belőle, a szívszerelmét alakító Johnny Flynn pedig arra panaszkodott, hogy a keményített inggallér folyamatosan dörzsölte a fülét, ezért nem győzte krémezni a munkaidő végeztével.

A forgatás egyik érdekessége, hogy a cselekmény egyik pontján Emmának elkezd vérezni az orra, s a színésznő spontán módon valódi orrvérzést tudott produkálni. „Benne volt a forgatókönyvben, úgyhogy hibátlanul abszolválta” – mondta Flynn a Vogue magazinnak adott interjújában.

Taylor-Joy számára az volt az egyik legnagyobb kihívás az új Emma-adaptációval kapcsolatban, hogy ne nézze meg a korábbi feldolgozásokat, amelyekben Gwyneth Paltow, Illetve Kate Beckinsale alakította a hősnőt. „Teljesen kiakasztott volna, ha folyton az járt volna a fejemben, mások hogyan viselkedtek Emma bőrében” – mondta ugyancsak a Vogue-nak.

Az új Emma elkészítésére egyébként érdekes társaság gyűlt össze, mert különböző területekről érkeztek. Taylor-Joy sokat foglalkoztatott színésznő, 23 éves kora ellenére már 27 filmben szerepelt (pl. Üveg, Széttörve), Flynn viszont leginkább népzenével foglalkozik és színpadon szerepel. A rendező, Autumn de Wilde szintén zenész és divatfotós, bár ez már a harmadik filmje.

(Emma – hazai bemutató: 2020. március 12.)

A Hang nélkül 3-ra is számíthatunk?

Annyira beindultak a Hang nélkül franchise alkotói, hogy a második rész elkészülte után szóba került a harmadik rész is. John Krasinski forgatókönyvíró-rendező azonban elárulta: a maga részéről nem ragaszkodik harmadik epizódhoz, mert az eddigi két film is önálló történet.

Sok rejtett utalást helyeztünk el a második részben, ami megmagyarázza az első rész bizonyos kérdéseit, de bizonyos mértékben elő is készíti a potenciális folytatást – mondta Krasinski a CinemaBlendnek. – A Paramount stúdió részéről azonban egyelőre nem érkezett felkérés a harmadik részre. Nem tudom kizárni, hogy lesz folytatás, de azt sem ígérhetem tiszta lelkiismerettel, hogy trilógiává kerekítjük a történetet.”

A Hang nélkül 2018 nagy mozis meglepetése volt, a szűk 20 millió dolláros költségvetés mellett 341 millió dolláros bevételt hozott, mert a közönséget lenyűgözte a hang után tájékozódó földönkívüliek elől menekülő család története. A hamarosan látható folytatásban Cillian Murphy és Djimon Hounsou csatlakozik Emily Blunthoz és gyerekeihez, sok minden kiderül kiderül arról, hogyan kerültek az idegen lények a Földre – és az alkotók talán tényleg megágyaznak a folytatás számára.

(A Quiet Place 2 – hzai bemutató: 2020. március 19.)

Judd Apatow visszatért a porondra

Aki szerette a Judd Apatow által készített Kész katasztrófa, 40 és annyi vagy A 40 éves szűz című filmeket, most örülhet, mert alkotójuk öt év pihenés után ismét jó formában van. Márciusban az SFXW fesztiválon mutatják be legújabb filmjét, A The King of Staten Islandet (magyar címe még nincs).

A film Pete Davidson, a Saturday Night Live című tévés kabaréműsor sztárjának felemelkedéséről szól, természetesen vele a főszerepben. Ez lesz a fesztivál nyitó alkotása. A Saturday Night Live-ról érdemes tudni, hogy innen indult a hollywoodi komikus színésztársulat nagyjából fele, Adam Sandlertől Chris Rockon és Mike Myersen át Susan Wiigig.

A texasi Austinban minden évben márciusban megrendezett SFXW fondorlatos programmal jelentkezik: a nagyjából két és félszáz mozgóképes produkciót felvonultató mezőnyben nagy stúdiófilmek ugyanúgy szerepelnek, mint független vagy kísérleti alkotások. A stúdiók itt tesztelik először nyilvánosan, hogy a szezonban bemutatásra váró produkcióik milyen közönség- és kritikai fogadtatásra találhatnak.

(The King of Staten Island – hazai bemutató: 2020. június 18.)