UIP hírek 2020. január 30.

fotó: https://www.facebook.com/halalosiramban.filmek.hu

Látványos show-val startol el a Halálos iramban 9.

Jó bornak nem kell cégér, a Halálos iramban 9. mégis igyekszik felhívni magára a figyelmet. A közelgő hollywoodi szuperprodukciókat hagyományosan egy milliók által követett sporteseményen, a Super Bowlon szokás beharangozni, de a Universal január 31-ére – két nappal a Super Bowl előtt – koncertet szervezett a film előzetesének bemutatása köré. Fellép Cardi B, Ozuna (szerepelnek a filmben), Wiz Khalifa, Charlie Puth és Ludacris (a rapper szintén a film egyik szereplője), a házigazdák pedig Tyrese Gibson (szintén a Halálos iramban filmek sztárja) és Maria Menounous lesznek. A koncert közben lesz látható a Halálos iramban 9. előzetese, és megjelennek a színpadon a film sztárjai is.

Az eseményt élőben követhetjük majd a Facebookon és a Youtube-on is, a következő oldalakon:

www.facebook.com/halalosiramban.filmek.hu

www.youtube.com/channel/UCJCx8aQrdx_ueXPmxTD2odQ

Vin Diesel, a Halálos iramban sorozat egyik főszereplője és producere azt ígéri, hogy kilencedik rész rátesz egy lapáttal a korábbi epizódok izgalmaira, ami hihetőnek hangzik, mert eddig minden részben emelni tudták a tétet. Visszatér a törzsgárda mellett Helen Mirren és Charlize Theron, továbbá csatlakozott a színészcsapathoz a mostanában komoly filmes karrierbe kezdett John Cena pankrátor, valamint Michael Rooker A galaxis őrzőiből. A filmet Angliában, Grúziában és Thaiföldön forgatták, és persze Los Angeles sem maradt ki, ahonnan a franchise annak idején elindult.

(Fast & Furious 9 – hazai bemutató: 2020. május 21.)

Nem is volt olyan drága Sonic, a sündisznó újradizájnolása

Korábban horrorisztikus összegről szóltak a hírek a Sonic, a sündisznóval kapcsolatban: az az értesülés kelt szárnyra, hogy 35 millió dollárba (10,8 milliárd forint) került a címszereplő karakter újratervezése. A dolog háttere: miután tavaly megjelent a Sonic, a sündisznó című animációs-élőszereplős film első előzetese, a rajongók egy emberként hördültek fel a főhős külseje miatt. A Sega nyolcvanas évekbeli videójátékának sok millió ádáz rajongója van világszerte, akik teljesen kiborultak azon, hogy az előzetesben a süninek nem olyan volt a szeme, a foga, a mancsa és az izomzata, ahogyan a játékban szerepel, hanem teljesen emberszerű. Tim Miller producer logikus magyarázatot adott a változtatásokra, mondván, mivel Sonic nem 16 bites videókörnyezetben, hanem a való világban jelenik meg, realisztikusabbnak kell lennie, különben nagyon elütne a színészektől. Ez a magyarázat azonban senkit nem hatott meg.

A Paramount stúdió a rajongók lázadása miatt új dizájnt terveztetett Sonicnak, emiatt több hónappal el kellett tolni a premiert. Az IndiWire kiderítette, hogy 35 millió dollár helyett kevesebb mint ötmillióba került az újratervezés, ami másfél milliárd forint, azaz egy drágább magyar film teljes költségvetése, de ez Hollywoodban csak aprópénz.

(Sonic the Hedgehog – hazai bemutató: 2020. február 13.)

Az Ígéretes fiatal hölgy letarolta a Sundance Fesztivált

Hatalmas sikerrel mutatták be az Ígéretes fiatal hölgy című filmet a Sundance Fesztiválon, és a kritikusok biztosak abban, hogy a film élénk vitákat fog generálni, adja hírül a Variety. A címszereplő az Oscar-jelölt Carey Mulligan (Egy lányról), aki egy kisiklott életű 30 éves nőt alakít. Cassie eredetileg orvosnak készült, de súlyos trauma érte (kiderül a cselekmény során, hogy miféle), ezért a szüleivel él, és pincérnőként keresi kenyerét. Az a hobbija, hogy esténként bárokban hulla részegnek tetteti magát, és hagyja, hogy úgynevezett kedves, segítőkész fiatalemberek hazavigyék és ágyba fektessék. Hogy aztán mi történik, azt nem szabad elspoilerezni, de a kritikusok felhívják a figyelmet arra, hogy sokan ki fognak akadni a film üzenetén, és a befejezés is jócskán kiverheti a biztosítékot. Mindenki egyetért abban, hogy a film a maga műfajában az egyik legmerészebb hozzászólás a #metoo mozgalomhoz, brutális nyíltsággal elemzi az erőszak kultúráját, a maszkulinitás kultuszát és azt, mit jelent nőnek lenni a modern nyugati világban. Mulligan alakítását zseniálisnak ítélik, és a rendezésről (Emerald Fennel) is szuperlatívuszokban nyilatkoznak.

(Promising Young Woman – hazai bemutató: 2020. május 7.)

Salma Hayek nagyon bocsánatot kért

Nyilvánosan bocsánatot kért Salma Hayek, amiért úgy méltatott egy könyvet, hogy nem is olvasta. A nemrég megjelent American Dirt (Amerikai mocsok) című regényről van szó, amelyben egy mexikói anya és fia Amerikába szöknek a drogkartellek háborúja elől, miután családtagjaikat megölték. A könyv a negyedik helyre ugrott az Amazon bestsellerlistáján, Stephen King és Oprah Winfrey is elismerően szólt róla. Hozzájuk csatlakozott a mexikói származású Hayek, amikor Instagram-oldalán felmutatta a kötetet, és üdvözölte, hogy hangot ad azoknak, akiket elnémítanak.

Csakhogy közben számos mexikói-amerikai értelmiségi tiltakozott, mivel szerintük a regény a Mexikóról alkotott káros sztereotípiákat erősíti, és többet árt, mint használ. Hayek sok elmarasztaló üzenetet kapott, ezért leszedte a képet, és elnézést kért amiatt, hogy olyasmihez szólt hozzá, amiről kevés fogalma van, egyben megköszönte bírálóinak, hogy felhívták a figyelmét tévedésére.

Salma Hayeket legközelebb a Mint egy főnök című vígjátékban láthatjuk, amelyben kivételesen ő a főgonosz: könyörtelen kapitalistaként meg akar kaparintani magának egy szépségipari vállalkozást, amelyet két közeli barátnő (Tiffany Haddish, Rose Byrne) nulláról épített fel.

(Like A Boss – hazai bemutató: 2020. március 5.)