The Art of Banksy: Without Limits

The Art of Banksy

Helyszín: Tesla Loft, Kazicnczy utca 21.
Nyitva: február 1-től

A The Art of Banksy kiállítás nemzetközi, utazó tárlat, amit a Godot Kortárs Művészeti Intézet és a TulipánTündér Produkció jóvoltából most a hazai közönség is megtekinthet.

Banksy graffitisként a 90-es években kezdte illegális művészeti tevékenységét, ami nemcsak az utca emberének érdeklődését keltette fel, de a művészeti szcéna felöl is egyre nagyobb figyelmet kapott. Habár galériában nem mutatta be alkotásait, 2000-ben társával és menedzserével, Steve Lazarides-szel – aki elindította Banksy-t karrierje útján, papír- és vászonnyomatok sokszorosításába kezdtek.

A falak festéséhez készült stencileket átméretezték, printekké alakították, és ezekből újabb és újabb sorozatokat dobtak piacra – kezdetben egy autó csomagtartójából árulták a nyomatokat. Az idő múlásával egyre több ilyen alkotás bukkant fel a másodlagos piacon is. A munkák bekerültek aukciókra, amelyeket szenvedélyes gyűjtők ütöttek le egyre elképesztőbb rekord árakon.

Banksy saját kiállításai /Existstencilism (2002), Turf War  (2003), Barelley Legal (2005), Dismaland (2015)/ alkalmából is számos papír vagy vászon alapú alkotást készített, sőt olyan is akad köztük, melyek graffitiként sosem voltak láthatók a falakon, azonban a kiállításain nyomatok formájában ajándékba adta vendégeinek.

A Flying Coppers, például, amely a kiállításon a plafonról belógatva látható, megidézi Banksy londoni egy hétvégés kiállítását a Turf War-t, ahol hasonlóképpen installálták.

 Sorozatait 50-es, 120-as majd 600-as példányszámban tette elérhetővé a nagyközönség számára aláírt és aláíratlan formában egyaránt. Banksy rendkívül termékeny képzőművész, legalább 1000 alkotása ismert, és feltételezhető, hogy egyes műveiből közel 1000 darab replika készülhetett.

A Banksy műveket bemutató utazó tárlatok, így a The Art of Banksy is, nyomatokból álló, gyűjteményes kiállítások, amelyekhez Banksy, az ismeretlen művész nem járul hozzá, pontosabban praktikusan nincs döntési helyzetben. Hogy miért? Mert az a sajátos helyzet áll elő, hogy hiába beszélünk Banksy esetében még alakulóban lévő, aktív életműről, a művész által korábban eladott művek, amikor egy gyűjtemény részévé válnak, akkor a megvásárolt művek illetve a gyűjtemény sorsáról, publikálásáról, kisebb vagy nagyobb közönségnek való bemutatatásáról már nem a művész, hanem a műtárgy új tulajdonosa rendelkezik.

A Banksy ikonikus műveit nyomatok formájában bemutató művek mellett, graffiti reprodukciók is láthatók, amelyeket magyar graffiti művészek Csere Ákos, Czímer Zoltán, Horváth Gergő, Németh Zoltán hívtak életre Banksy pontos stenciljei alapján.

A budapesti tárlat két, a korábbi kiállítási állomásokon még nem szerepelt újdonsággal is szolgál a közönségnek. A többségében 2005-2008 közötti időszakban készült alkotások mellett, Banksy egyik legfrissebb, eredeti művét is láthatjuk, amely egyenesen Bethlehemből, a Banksy által üzemeltetett és alkotásaival dekorált The Walled Off Hotelből került „első kézből” a gyűjteménybe.

Másik meglepetésünk, hogy a kiállítást  Augmented Reality (AR) museum guide applikációval egészítettük ki, megidézve a Banksy által megfestett városfalakat és graffiti alkotásokat eredeti helyükön, így különösen izgalmas élményben lehet része a „szó szerint” Banksy világában barangoló látogatóknak.

A kiállítás célja, hogy minél átfogóbb képet adjon Banksy művészeti tevékenységéről. Az itt látható kiállítás nem a hagyományos időrendi tematikát követi, hanem Banksy legfőbb témáit mutatja be. Az első szakasz, a punk gyökerekkel rendelkező lázadó srác viszonyulását érzékelteti a brit hatalmi rendszerrel szemben. Tovább haladva „az állatok öble” következik, ahol Banksy kedvelt és visszatérő antropomorfizált állat alakjait tekinthetjük meg. Ezt követően háborúellenes missziójába kapunk betekintést, valamint a fogyasztói társadalmunk számára tükröt tartó szarkasztikus, a fekete humortól sem mentes munkái láthatók.

A tárlat célja, hogy közelebb hozza a nagyközönség számára a „Banksy jelenség” lényegét, valamint gondolatébresztőként felnyissa szemünket, saját, zárt világunk konvencióinak, rutinjainak visszásságaira.

​„Banksy a közönségé” – Steve Lazarides

jegyvásárlás: https://www.theartofbanksy.hu/