Krémlevesek

20 évvel ezelőtt, egy ideig  Portugáliában éltem. Mivel a párom is szeretett utazgatni, így bejártuk a nagy városoktól kezdve a legkisebb falvakat is és megismerkedhettem Portugália igazi arcával. Ezeken az utakon  találkoztam először azzal a jelenséggel, hogy a Portugálok szinte minden zöldséget leturmixoznak. Néhány zöldség, olaj, egy kis víz, fűszerek, és kész is a zöldség krémleves. Többnyire nem recept alapján készültek, hanem az épp a kamrában található zöldségekből, vagy a főfogás után maradt alapanyagokból.Bárhol jártál, a flancos étteremtől kezdve a kifőzdén keresztül biztos, hogy volt a repertoáron még akkor is, ha egyébként nem szerepelt az étlapon.

    

Nálunk akkor érkezik el a krémleves ideje, amikor elkezdek böjtölni és tart egész nyáron át amíg friss alapanyagokból hideg fűszeres gazpachót tudok csinálni.

Ugyanis a levesek alapanyagát a böjti levelemből visszamaradt rost adja meg. Mivel igyekszem jó minőségű zöldségből préselni a leveleket így nem akarom hogy a rost anyag ami visszamarad kárba vésszen.

Ilyenkor semmi  mást nem kell csinálnom; pirítok hagymát rádobom a megmaradt zöldséget,   befűszerezem, felöntöm vízzel és krémesre turmixolom.

Tippek;

-nem csak friss zöldségekből lehet krémlevest csinálni hanem főzés után megmaradt aprólékokból, lé turmixok után megmaradt rostokból is.

Recept:

-A mostani levesemhez a léböjt kúrámból megmaradt rostot használtam fel.Sárgarépa, fehérrépa zeller, amit az olajon pirított hagymával összekevertem és felengedtem vízzel.

-Sűrítésnek belevágtam burgonyát.

-Só, bors

-Amikor már majdnem megpuhult minden, leturmixoltam, beledobtam egy marék zöldborsót a színe miatt,  majd  készre főztem a levest.

Egész-ségetekre

szeretettel: VegánVera