Első az egészség: ilyen ruhákat ne adjunk a gyerekekre nyáron

Így készítse fel gyermeke ruhatárát a nyárra

Azt gondolhatnánk, hogy a nyári nagy melegben az a legfontosabb, hogy minél kevesebb ruha legyen rajtunk. Ezeknek az anyaga azonban legalább annyira elemi tényező. A rosszul megválasztott anyagok bőrirritációt okozhatnak, hozzájárulhatnak a gombás fertőzések terjedéséhez és súlyosbíthatják az allergiákat is. A csecsemők, babák, gyerekek bőre még sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, így ők még jobban ki vannak téve ennek a veszélynek. Fontos tehát, hogy ne csak a divat, hanem az egészségtudatosság is szempont legyen a nyári babaruhák kiválasztásánál.


Nyakunkon a nyár, és bár a koronavírus miatt egyelőre mindenki a négy fal közé szorult, érdemes felkészülni a korlátozások utáni hétköznapokra. A szülők és a leendő szülők számára fontos kérdés, hogy milyen ruhát adjanak a kicsikre a kánikulában.

„A csecsemők, babák, gyerekek ruhatárának kialakításánál az első szempont az egészségtudatosság. Ez nyáron hatványozottan igaz, hiszen a nagy melegben egyáltalán nem mindegy, milyen anyagból készült ruhákat adunk a legkisebbekre” – vallja Koczkáné Burány Tünde babaruha tervező, a KoczkArt Hobbivarroda alapítója.

Keressük a természetességet

Mint mondja, a rosszul megválasztott anyagok bőrirritációt okozhatnak, hozzájárulhatnak a gombás fertőzések terjedéséhez, súlyosbíthatják az allergiákat, ráadásul az izzadást is fokozzák. Sok esetben ekcéma, pelenkakiütés, allergia vagy egyéb bőrirrítáció jelentkezik. Nyáron – de máskor sem igazán – ajánlottak például a szintetikus, műszálas és a teljes mértékben vegyi alapon készült ruhaanyagok.

Válasszunk helyettük természetes anyagból készült, természetes festékkel színezett ruhadarabokat: a bambuszból, pamutból, selyemből vagy lenből varrt ruhák esztétikusak és egészségesek.

„A felsoroltak közül szerintem a legpraktikusabb és az anyagában legkellemesebb viselet a pamut. Ezen belül a vékony pamut jerseyk, a duplagéz, a prémium pamutvásznak. A kicsik nagyon szeretik a szellős lent is, ezt azonban mindig vasalni kell” – mondta Koczkáné Burány Tünde babaruha tervező.

A legapróbbak ruháit megálmodó Tünde szerint a helyes méretek megválasztása is nagyon fontos. A túl szűk ruha nemcsak kényelmetlen a gyerekeknek, de jobban irritálhatja a bőrt. Ha pedig egyedileg készítettjük a ruhadarabot, nagyon jó helyzetben vagyunk, hiszen olyankor az általunk megadott méretek és információk alapján dolgozik a készítő, sokszor ő választja ki a megfelelő méretet.

Mi a 2020-as nyári baba divat?

„Letisztult minták, egyszerű vonalak, fodrok” – foglalja össze röviden Koczkáné Burány Tünde. A babaruha tervező szerint az a legjobb, ha a kicsik ruhatárának színvilága letisztult és harmonikus. Ha megvan a „nagy kép”, utána az egyes vásárlásoknál már nagyon egyszerű összehangolt ruhatárat építeni. Fontos az egyediség és a találékonyság is, néha az elsőre különösnek tűnő kombinációk is tüneményesen mutatnak a babákon.

A kislányoknak idén nyárra az egyberuhák, tunikák és peplum ruhadarabok a legkeresettebbek. Úton-útfélen dicsérik a fodros ruhákat, ami nem csoda: iszonyúan aranyosak a fodros pelustakaró bugyik és a fodros kislány napozók. Hasonlóképp izgalmas viseletnek számítanak a kis sport topok, akár a legkisebbeknek is. Ezt kombinálhatjuk akár egy magasderekú pelustakaró bugyival is.

A kisfiúknak egyre gyakrabban választanak nyárra édes kantáros napozókat. Feldobhatjuk a viseletüket egyedileg applikált pólókkal, shortokkal, kapucnis trikókkal. A megszokott patentos rugdalózók legtöbbjét is megtalálhatják ma már rövid ujjal, vagy ujjatlan verzióban és rövid lábszárral.

Online is lehet egyedi

A koronavírus hozadéka, hogy egyre többen és többet rendelnek az interneten keresztül. Ez alól a szülők sem jelentenek kivételt: robbanásnak indult az internetes babaruhakereslet is. Szerencsére Magyarországon számos online áruház, márka és kézműves készítő kínálja a termékeit.

“Online felületeken rengeteg olyan anyukát találunk, akik saját kezükkel készítenek mindenféle értéket. A babaruhákat ilyen módon egyedileg rendelhetjük meg, kiválasztva a típust, az anyagot, a méretet. Igen, van egy kis várakozási idő. Nincsen mindig minden készleten, de tudjuk, hogy csak nekünk készül, hogy minőségi, és hogy kit támogatunk vele a mindennapi életében” – mondta Koczkáné Burány Tünde, a KoczkArt hobbivarroda tulajdonosa, aki két kisgyermek anyukájaként már három éve készít egyedi tervezésű babaruhákat.
###
KoczkArt hobbivarrodáról:

KoczkArt hobbivarroda szíve és lelke Koczkáné Burány Tünde gyerekruha tervező. A mára végzett női szabó első gyermeke születése után, 2016-ban kezdett ismerkedni a varrás világával, és azonnal beleszeretett a babaruha készítésbe. Jelenleg négy professzionális varrógéppel, számtalan különböző szabásmintával és textíliával dolgozik, “műhelye” pedig napról napra növekszik. Kisfia és kislánya mellett mára több száz csöppség élvezi munkája gyümölcsét, a prémium minőségű, egyedi, vintage stílusú és mindennapi kényelmes viseleteket. Elsősorban a 0-4 éves korosztály számára álmodja meg a szebbnél szebb ruhadarabokat, de szívesen varr a 4-8 éves kis megrendelőknek is. Örömét abban leli, amikor meglátja alkotásaiban a kis hercegnőket és hercegeket, akik jókedvűen, büszkén viselik ruháit.

Facebook: https://www.facebook.com/koczkart/
Instagram: https://www.instagram.com/koczkane.tunde/