Spárgakrém leves

A spárga szezonnal kezdődik nálunk is a  spárga-krémleves őrület. Zöld vagy a fehér spárgát válasszunk!? Mindkettő finom, bár én ha tehetem inkább zöldet veszek. Szerintem tovább  friss marad, mint a fehér vagy a lila. Szinte nem is kell pucolni és  szeretem a karakteresebb ízét. A  fehérnél vigyázni kell nehogy fásat vegyünk de mindenképpen többet kell pucolni majd a végén, utólag át kell szűrni, nehogy a fás részek elrontsák az étkezés örömét.

Vásárlásnál a körmöddel, ha kicsit megnyomod a spárga szárát és simán ,,belepattan,, az a zsenge. Viszont ránézésre is jól meglehet állapítani, melyik a friss-lédús növény,  így nem kell végigmarni a zöldségesnél fellelhető összes spárgát.?

A spárga szezonja, április végétől júniusig tart. Grillezve nagy szemű sóval, friss borssal vagy rántva is Isteni. Emellett megpárolhatjuk vajon, vagy akár  készíthetünk belőle, előételt mártással, köretet vagy akár salátát is.

Kalóriaszegény, nagyon vitamindús zöldség. Mi nyersen is fogyasztjuk.

Megtisztítjuk a spárgát. A végeit mindenképpen levágjuk, a  csúcsát ami a leggyengébb kb. 3 cm-re;  azt levágjuk és félretesszük mivel az később is rakjuk bele a főzővízbe. ( ha egyáltalán belerakod)

A zöld spárgát inkább csak blansírozzuk kb  3-5 perc alatt  készre főzzük.  A fehéret pedig 10-15 perc alatt. Turmixoljuk, ízesítjük, tálaljuk.

Tippek;

 

-Ha egész spárga szálakra van szükséged; kösd össze őket, állítsd bele a vízbe úgy; hogy a spárga csúcsa a víz felé érjen; így nem fő   csak gőz pára alatt fog puhulni. Ha túl magas a spárga, fedőnek egy másik lábast boríts rá.

-A főzővízbe ajánlott rakni  egy kis cukrot és  szódabikarbónát. A szódabikarbóna egyrészt segít megőrizni a spárga színét, másrészt a bikarbóna lúgossága megbontja a növényi sejtfalat.

Hozzávalók:

500 dkg spárga

1 liter  víz

40 dkg vaj

1 hagyma

1 citromlé ízlés szerint

1 dl növényi tejszín (kihagyható, ilyenkor több vajat rakunk bele)

só, fehér bors

friss zöld fűszer pl; petrezselyem, medvehagyma,

#spárgakrémleves #gyorsanfinomat #vegánleves #vegánvera