,,OKONOMIJAKI ~  ahogy otthon szereteted ?✌?

Amikor a barátnőm először említette nekem ezt az ételt, nevetve próbálgattam helyesen kiejteni az étel nevét  és közben arra gondoltam,  hogy már megint mit találtak ki ezek a japánok.

Aztán amikor megmutatta , meglepődve láttam, hogy bizony ez is az tradicionális japán konyha egyik remekműve. Ráadásul amíg a sushi bizony drága ételnek számított az ízletes  okonomijaki inkább a szegény ember étele volt.

Amiért nagy kedvenc nálunk az az, hogy az alapja káposzta és eddig bármilyen zöldséggel dúsítottuk mindig egy fantasztikus  ízorgia lett belőle.

Mivel az  originál japán palacsinta is régiónként különböző összetevőkből áll így simán belefér, hogy az éppen, otthon lévő zöldséget még beledaraboljam. Az étel neve két szóból lett összerakva; „okonomi”:  amit-ahogy szeretnél és „jaki”: sült -grillezett.

Megcsinálhatod 2 féleképpen;

– Hirosima-yaki esetében nem keverik össze a tésztát a reszelt káposztával.  Csak kikenik a vaslapra (serpenyőbe), és utána arra teszik rá a káposztát, többi tölteléket, stb. A megfordítás előtt még egy adag tésztát öntenek rá.

– Ōsaka-yaki, azaz az oszakai verzióhoz nem kell akkora kézügyesség, meg szerintem időspórolósabb  is; az alapanyagokat  összekevered és egyben kisütöd.

A káposztát, a répát és a cukkinit lereszeljük nagylyukú reszelőn, alaposan összekeverjük a zöldségeket és az újhagyma fehér részével. Lisztet kikeverjük palacsinta sűrűségűre, összekeverjük a zöldségekkel és ízlés szerint fűszerezzük.

A  szezámolajjal megkenjük a serpenyőnket. Rátesszük a masszát, és alaposan lenyomkodjuk, tömörítjük. (Kb 1,5 centis vastagságúra)

Közepes lángon oldalanként kb. 8-10 perc alatt megsütjük, majd hoisin szósszal, majonézzel, és apróra vágott újhagymával tálaljuk.

 

Recept;

1 fej káposzta

1 db sárgarépa

1 db cukkini

5 db újhagyma ( zöldje díszítésnek)

25 dkg durumliszt

víz

veganéz ( vegán majonéz)

hoisin-szósz

szezámolaj

szezámmag

Tippek;

-szoktam tofut pirítani alá, vagy szója virslit, ilyenkor erre rakom rá a bekevert masszát. Igazából ami otthon van és arra vár hogy belerakd minden mehet bele.

Egész-ségetekre

Szeretettel VegánVera