Túlkínálat keletkezhet az ingatlanpiacon az Airbnb korlátozásával

Sajtóértesülések szerint megszületett a terv a rövid távú lakáskiadás szabályozására, korlátozására. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a járványhoz köthető intézkedések enyhülése minimális élénkülést hozott az Airbnb-s piacon, ugyanakkor a kiadás szigorítása nehéz helyzetbe hozhatja az ingatlanok tulajdonosait. A szakértő szerint túlkínálat keletkezhet Budapesten, ezzel együtt a beinduló turizmus növeli a keresletet, a két tényező pedig kiegyenlítheti egymást.

A sajtóban megjelent hírek szerint a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot. Eszerint éves szinten 120 vendégéjszakában, idén október és december vége között pedig 30 napban maximalizálnák a turisztikai célú lakáskiadást. A döntés nem végleges, de mindenképp iránymutató.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy véli, az Airbnb-s lakások szabályozása befolyásolhatja az ingatlanpiac alakulását az elkövetkező hónapokban, sok tulajdonos ugyanis az értékesítés mellett dönthet és emiatt túlkínálat keletkezhet.

A szakember emlékeztetett, a koronavírus-járvány kitörését követően sokan féléves, egyéves időtartamra nyomott áron kiadták az ingatlanjukat, vállalva azt a kockázatot, hogy nyáron esetleg a kaució dupláját fizetik vissza, ha ismét megjelennek a turisták.

„Ahogy Magyarország fokozatosan feloldotta a határzárakat, lassan megjelentek a külföldiek Budapesten, igaz, még csak csekély létszámban. Ezzel együtt minimálisan emelkedett az Airbnb-s lakáskiadás is. A mostani javaslat ugyanakkor beszűkíti a tulajdonosok mozgásterét, így ingatlanjaik rövid távú bérbeadásra már nem lesz olyan jövedelmező, mint a pandémia előtt” – magyarázta Gadanecz Zoltán.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa hozzátette azt is, többen egy esetleges második hullámtól tartva még szeptember előtt meg szeretnének inkább válni az ingatlanjaiktól. Kiemelte azt is, hogy a másik oldalon megjelent egy komoly kereslet, ami feltorlódott az elmúlt hónapokban.

„A grafikonon egy felívelés látszik, az adás-vételek száma júniusban már elérte a tavalyi szintet, tehát egyelőre úgy tűnik, hogy gyorsan visszarendeződött az ingatlanpiac. Ha pedig azt vesszük, hogy két ellentétes jelenség, a túlkínálat és a keresletnövekedés együtt jelentkezik és kiegyenlíti egymást, az összességében sem árcsökkenést, se áremelkedést nem eredményezhet” – zárta szavait.