A diéta, ami nemcsak fogyaszt, hanem egy igazi energiabomba is

Ha néhány évtizeddel ezelőtt egy baráti beszélgetés közben szóba hoztuk volna a ketogén diétát, valószínűleg a legtöbben kikerekedett szemekkel néztek volna ránk, mert még sosem hallottak róla. Ugyan az étrend az 1800-as évek óta ismert, csak az elmúlt 5-10 évben kezdett el elterjedni, ma viszont már a fogyókúrázók körében az egyik legnépszerűbb választás. 

Nagyot fordult a világ alig néhány év alatt, a ketogén diéta az egyik legkevésbé ismert fogyókúrázási módszerből a legelterjedtebbé nőtte ki magát 2020-ra. Ez egy rendkívül alacsony szénhidrátbevitelen alapuló étrend, ahol a zsírok fogyasztás nagy mennyiségben engedélyezett.

A ketogén diéta ereje valójában abban rejlik, hogy újraprogramozza az anyagcserénket és mozgósítja a raktározott zsírokat, a ketózis folyamata által pedig zsírégető üzemmódba kapcsolja a szervezetet.

Jogosan merül fel a kérdés az olvasókban: de mi az a ketózis? Amikor a szénhidrátbevitelt jelentősen lecsökkentjük, a szervezetünk szénhidrát-raktárai valósággal kiürülnek néhány óra alatt, és nincs megfelelő mennyiségű a vércukorszint fenntartásához. Ezáltal a cukor szállításáért felelős inzulin helyett egy glukagon nevű zsírbontó hormon választódik ki, ami ketontestekké alakul, és az energiaszintük rögtön helyre billen.

És miért jó ez nekünk? Egyrészt nagyon hatékonyan segíti elő a fogyást, ráadásul anélkül, hogy folyamatos éhségérzetünk lenne. Nem jelentkezik hirtelen fellépő tápanyaghiány, ezáltal a nassolást is könnyebb megállni. Mindeközben ugyanakkor az energiaellátásunk nemhogy biztosított, de minden korábbinál magasabb lesz. A ketogén diétát alkalmazók körében szinte azonnal javul a fizikai és a szellemi teljesítőképesség egyaránt.

Felsorolhatatlan pozitív hatása van

Goldsmith Linda két évvel ezelőtt egy kihíváson keresztül próbálta ki először a ketogén diétát. Egyik barátja azzal kereste meg, induljanak Amerikában egy fogyókúrázó versenyen, amelyen az a csapat nyer, aki a legtöbbet tudja leadni összességében egy hónap alatt.

A ma 36 éves nőnek vesztenivalója nem volt, ugyanakkor érzett magában motivációt, mert már nem volt elégedett a testével.

„Elképesztően jó lett a közérzetem a ketogén diéta jóvoltából, de az átállás rendkívül kitartás igénylő feladat volt, hiszen a cukrot, a szénhidrátot nehéz letenni úgy, hogy minden utcasarkon péksüteményeket és pizzázókat lát az ember. De szerettem volna változtatni, és ebben a csapatszellem is közrejátszott. Egymásért dolgoztunk, az eredmény pedig magáért beszélt” – mesélte a Svájcban fodrászként dolgozó Goldsmith Linda.

Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt az emberek többsége szedett fel magára súlyfelesleget a tavaszi első hullám óta, amitől jelentős részük szeretne is mielőbb megszabadulni. Úgy fogalmazott, a ketogén diéta mostanra annyival vált könnyebbé, hogy kifejlesztettek egy port, melynek köszönhetően azonnal elmúlik a szénhidrát utáni sóvárgás és elkezdődik a ketózis folyamata.

„Szerettem volna kipróbálni és nem ámítás, ezúttal tényleg sokkal egyszerűbben zajlott a folyamat. A Facebook-oldalamon videóban mutattam be, mi az, amit nem szeretek magamon, min szeretnék változtatni, és nagyon jó visszajelzéseket kaptam, sokan csatlakoztak hozzám. A ketogén diéta hihetetlenül látványos eredményt tud produkálni minimális és drasztikus elhízás esetén is, ezért bárki belevághat” – mondta.

Goldsmith Linda elárulta, ahhoz, hogy valakinek tényleg szép legyen a teste, le kell mondani az élvezeti cikkekről, de ez másként nem működik. Egészségesen kell élni és jó minőségű élelmiszereket kell fogyasztani.

„A ketogén diétának hála a testem megváltozott, tele vagyok energiával. Úgy lettem sportos, hogy nem is sportolok. A tűrőképességem az egekben van, már nem esik nehezemre reggelente kikelni az ágyból. Felsorolhatatlan előnye van ennek az étrendnek és mindenkinek csak javasolni tudom, hogy legalább egyszer próbálja ki” – magyarázta, hozzátéve, hogy Facebook-oldalán szívesen ad tanácsot minden érdeklődőnek.