Megkapta Ön is a gépjárműadó csekkeket a NAV-tól? Ha nem érti, segítünk…

Az idei évben jelentős változást tapasztalhattak a gépkocsi tulajdonosok, hiszen a megszokott önkormányzati adóhatóság helyett 2021-től a NAV vette át a gépjárművek adóztatásának feladatkörét. Ezt egy átlagos gépkocsi tulajdonos leginkább úgy éli meg, hogy a postaládájába rövidesen megérkezik (vagy már a napokban meg is érkezett) a NAV hivatalos határozata a gépjárműadó kivetéséről. Mitől függ, hogy mekkora összeg szerepel a csekkeken? Elmagyarázzuk, sőt ki is számolhatja velünk!

Kinek kell fizetnie a gépjárműadót?

Először is tisztázzuk, hogy kinek is kell egyáltalán gépjárműadót fizetnie! Gépjárműadót kell fizetni az üzembentartónak, tulajdonosnak a magyar rendszámtáblával ellátott gépjárművek után – nyilatkozta Dr. Győrfi Zoltán közgazdász a SzámoldKi.hu kalkulátorportál főszerkesztője.

Az adót a NAV annak a személynek fogja kivetni 2021-ben is, aki az év első napján a hivatalos gépjárműnyilvántartási rendszerben üzembentartója (ennek hiányában tulajdonosa) az adott gépkocsinak.

Mi alapján kell a gépjárműadót kiszámolni 2021-ben?

Az idei évben sem változott a gépjárművek adószámítási módszere, mégis sokan meglepődnek a kapott csekkeken szereplő összegek láttán. Többen azért kerestek meg minket, mert azt nem értették, hogy miért csökkent (!) a fizetendő adó összege 2021-ben ugyanarra a gépkocsira, amely a tavalyi évben is az ő birtokukban volt.

Pedig a válasz nem is olyan bonyolult, hiszen az adó összege mindösszesen 2 paramétertől függ:

–        a gépkocsi kora (gyártási éve)

–        a gépkocsi teljesítménye (kw-ban kifejezve – ezt a forgalmi engedélyben a P.2 pont alatt találjuk meg, ha szeretnénk leellenőrizni)

Az adó mértéke 2021-ben (is) a Gjt. 7. §-ának (1) bekezdésében foglaltak szerint – a személyszállító gépjármű adóalapja után:

– a gyártási évben és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,

– a gyártási évet követő 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,

– a gyártási évet követő 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,

– a gyártási évet követő 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,

– a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

Tehát ha feltételezzük azt, hogy a gépkocsiban nem végzünk semmilyen olyan átalakítást, mely a teljesítményére (kw) hatással van, akkor csak egy dolog fog változni évről-évre, az pedig nem más, mint, hogy öregszik az autó. És minél öregebb egy autó (lásd fenti lista) annál kisebb mértékű az 1 kw teljesítményre fajlagosan kivetett adó. Ezért tapasztalhatják a gépkocsi tulajdonosok, hogy egyik évről a másikra csökken az éves adóteher nagysága.

Ellenőrizhetjük az adó helyességét

Egy gyors házi ellenőrzést érdemes elvégezni a biztonság kedvéért. Vegyük elő a gépkocsink forgalmi engedélyét és azon keressük meg a két fontos adatot: gyártási év (évszám) és teljesítmény (kw).

A két adat birtokában a SzámoldKi.hu kalkulátorportál „Gépjárműadó 2021 kalkulátor” segítségével számoljuk ki a fizetendő adó nagyságát. Stimmel? Megnyugodhatunk.

Miért nem annyi van a csekken, mint amennyi az adó pontos összege?

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a NAV-nál nyilvántartott adók többségét – így a gépjárműadót is – ezer forintra kerekítve kell megfizetni. A kerekítés az általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak. Erről a kiküldött határozatok indokolásában mindenki részletes tájékoztatást talál.

A két csekken a kerekített összeg fele-fele szerepel, hiszen a gépjárműadót főszabály szerint két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részletet 2021. április 15-éig, míg a második részletet pedig 2021. szeptember 15-éig kell befizetni minden autósnak – tájékoztat Dr. Győrfi Zoltán a www.szamoldki.hu szakértője