Többszervi gyulladást okozhat a gyermekeknél a Covid

Több héttel később jelentkezhetnek a tünetek

Hiába vészeli át tünetmentesen egy gyerek a koronavírus járványt, hetekkel később akár súlyos szövődményekkel kórházba is kerülhet. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Covid-osztály kialakításával és felszerelésekkel készült fel a ritka, de annál veszélyesebb helyzetekre.

Kevesebbet hallunk a gyerekek helyzetéről a járvány elleni harcban, de ez nem jelenti azt, hogy a gyermekre nem lehet veszélyes a koronavírus. Nem kell hozzáértőnek lenni, hogy rájöjjünk: a vírus nem válogat a korcsoportok között, csupán a fertőzöttek immunrendszere okozza a fertőzés lefolyásának különbségeit. Nagyon sok gyerek tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, de ilyen esetekben is szükséges lehet a kórházi ellátás.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet jelölték ki a kórházi felvételt igénylő, koronavírussal fertőzött gyermekek fogadására és ellátására. A kórház belgyógyászati osztályának vezetője, Dr. Szabó László professzor nyilatkozott a többszervi gyulladásos betegséggel kapcsolatban. A röviden MIS-C nevű betegségben az USA-ban és Közép-Európában is több gyerek hunyt el, Magyarországon azonban ilyen eset még nem történt.

„A szerencsénknek és a felkészültségünknek köszönhetjük, hogy nem vesztettünk el eddig ilyen beteget. Bár ritka ez az új betegség, de ha bekövetkezik, súlyos következményei lehetnek. Sajnos a járvány harmadik hullámában a friss koronavírus fertőzött, tüneteket mutató gyermekek száma is megháromszorozódott, ami aggodalomra adhat okot” – figyelmeztetett a professzor.

A szakértő szerint az MIS-C alattomos betegség, mivel a fertőzés után 3-4 héttel jelentkezik. Ebben az esetben különösen fontos, hogy a szülők észleljék a betegséget, aminek több tünete van, például a több mint 3 napig tartó magas láz, emellett a hasfájás, esetleg puffadás, bőrkiütés, nem gennyes kötőhártya gyulladás, illetve a mandulagyulladás.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet felvette a harcot a koronavírussal és a szövődményekkel, de ez nem volt egyszerű. Át kellett szervezni a kórházi ellátást, ki kellett alakítani a Covid-osztályt és fejleszteni kellett a kórház műszerparkját is. Ez utóbbiban fontos szerepe van a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak is.

A tavalyi évben a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványnak felajánlott 1 %-oknak hála sikerült felkészülni sok műszerrel, pl. műtüdővel, laboratóriumi gépekkel, fertőtlenítő lámpákkal. Az intézet járvány elleni harcához az idén is jelentős segítséget nyújtanak a felajánlások . Ezért kérjük adója 1 %-ával támogassa a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványt.