A HÁZ TÖRTÉNETE

A Pillangós-ház egy majd 200 éves múltra visszatekintő emblematikus ház Visegrád szívében, mely az elmúlt évek alatt számos feladatot látott el. Egykoron egy szabóságnak adott otthont, majd később kedves nővéreknek biztosított szállást.

Jelenlegi nevét azonban előző tulajdonosának köszönheti, ki közel 20 éven át működtette a helyet zarándok- és elvonulóhelyként, a ház adottságaira alapozva, mely egy Szent György vonal* felett helyezkedik el, segítve ezzel a lelki- és fizikális megújulást az erre járó zarándokoknak.

AZ ÚJ TULAJDONOSOK ÉS A MEGÚJULÓ HÁZ

Michelin Zsófia és családja, 2021 elején vásárolta meg a házat azzal a céllal, hogy a régi királyi székhely egyik értékes szálláshelyévé tegye, visszaállítva régi patináját, megtöltve ónémet és barokk bútorokkal, melyek mind Visegrád, mind a 200 éves ház emblematikus elemei lesznek újra.

Zsófia életének nagy részét külföldön töltötte, Olaszországon kívül kiemelkedően nagy hatással voltak rá Franciaországban töltött egyetemi évei, ahol Cordon Blue Culinary Institute falai között folytatta tanulmányait.  Ez az időszak nagyban hozzájárult jelenlegi színes látásmódjához, mind belsőépítészetben, mind ételkölteményeiben.

Aaron Michelin, Zsófia finn-olasz férje pedig az északi életmód elemeivel gazdagítja a ház vendégeinek kényelmét, legyen az akár egy hamisítatlan finn szauna, mely ősztől üzemel majd vagy épp egy pár hegymászó bot, melyek állandóan rendelkezésre állnak a vendégek számára.

A ház Bed&Breakfast szálláshelyként üzemel majd, ahol a környékbeli termelők alapanyagaiból, Zsófia chef-somelier receptjeit a la carte fogyaszthatják a vendégek.

A ház egyik különlegessége egy valódi, élő Pillangós-ház lesz, amit a Team Motobutterly csapatával közösen keltenek életre a tulajdonosok. A pillangókban teljes valójukban gyönyörködhetünk már a megnyitó ünnepségen is, a számunkra kialakított reptetőben.

A HÁZ SZELLEMISÉGE

A ház 20 évig működött, mint spirituális elvonuló hely, sokak életében fontos szerepet töltve be ezzel. Számos elvonulásnak, kineziológia és Reiki tréningnek adott otthont hosszú éveken át.

Az új tulajdonosoknak is méltán fontos a Pillangó névvel azonosuló megújulás, átalakulás. Megújulni, átalakulni, megfrissülni impulzusok által is lehet. S az új Pillangós-ház mindezt elsődlegesen az érzékeken keresztül szeretné a vendégekben megmozgatni. Egy különleges reggeli, egy elgondolkodtató műalkotás a falon, egy verses kötet az ágy mellett, egy komolyzenei dallam a hangszórón. A művészetek különböző megnyilvánulásai inspirálják majd a vendégeket a felfrissülésre vagy épp az elmélyülésre. Az idő megáll a Pillangós-ház falai között és a „Nyugalom titkos kertje” megnyitja kapuit.

AZ ARTCAMP MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNYRÓL

Zsófia és Aaron 2020-ban egy művészeti alapítványt hozott létre 11 éves lányuk Sara ihletésére. Az alapítvány célja az volt, hogy a pandémia utáni időszakban a gyermekek részére olyan nyári táborokat szervezzenek, ahol a digitális világot hátra hagyva befelé és egymásra figyelve tudják kifejezni önmagukat. Ezen indíttatáshoz kapcsolódott, a szívvel-lélekkel együttműködő, tanári és színházi tapasztalatokkal rendelkező Tóth Krisztina is, mint az alapítvány kurátora. A viszonylag kislétszámú táborok, egyik célja az „érzékenyítő” jellegű együttműködés és egymásra figyelés művészeti tevékenységeken keresztül.

2021-ben két táborhét kerül megszervezésre a Pillangós-házban – július 25-30 és augusztus 22-27 között – és a felette lévő Soroksári önkormányzat csodálatos épületében. A táborban a gyerekek a néma színház készítésen keresztül fejlesztik készségeiket, ki-ki külön művészeti ágban – jelmez, maszk, tánc, mozgás – csapatban dolgozva, empátiával az önkifejezésért.

A KÉPZŐMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS A PILLANGÓS HÁZBAN

Az Alapítvánnyal együttműködve került kiírásra a Pillangós képzőművészeti pályázat. Olyan műalkotásokat vártak a szervezők, ami a pillangó-természet, pillngó-hatás, átalakulás, fejlődés témákba illeszkedik. A kiírásra több mint 90 pályamű érkezett.

A nyertes fődíja 250.000 Ft, mely az ünnepélyes megnyitón kerül kihirdetésre és átadásra, továbbá a legjobb 25 pályázat megvásárolható lesz házon belül az ünnepség keretein belül majd azt követően is.