Amint megjelennek a diákok, emelkedhetnek az albérletárak

A meglévő szerződéseket nem befolyásolja a változás

Amennyiben szeptembertől ténylegesen jelenléti oktatás lesz az egyetemeken, főiskolákon, akkor a meglóduló kereslet egyik hétről a másikra jelentős áremelkedést hozhat az albérletpiacon. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa azt mondta, a bérlemények ára a két évvel ezelőtti szintet is elérheti augusztus végére, de ez sok tényezőtől függ. Azt viszont hozzátette, hogy akinek van megbízható albérlője, annak hiba volna felülni a trendre és hirtelen nagyot emelni, mert egy esetleges újabb járványhullám a visszájára fordíthatja a folyamatokat.

Július második felében kihirdették a felvételi ponthatárokat, így a megszokott módon diákok tízezrei keresnek az elkövetkező hetekben albérletet az egyetemvárosokban. Az elmúlt évekhez képest viszont óriási különbség, hogy mellettük a járvány idejére hazaköltöző, most visszatérő hallgatóknak is lakás után kell nézniük, ami miatt rekordszámú érdeklődő jelenhet meg a piacon.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, ha tényleg nem online, hanem jelenléti oktatással kezdik meg az egyetemeken az őszi félévet, akkor mindenki azt fogja hinni, hogy itt az ideje az emelésnek, ezzel tovább gerjesztve a folyamatot .

„Az albérletkeresők azonnal foglalózni szeretnének majd, a főbérlők pedig meg fogják érezni a kereslet robbanást és értelemszerűen árat emelnek. Ez tavaly augusztushoz képest biztosan előidéz egy 15 százalékos növekedést, de akár a két évvel ezelőtti szintre is eljuthatunk. Sok mindentől függhet hol áll meg az áremelkedés, de ha a diákok megindulnak, életszerű lehet ez a forgatókönyv is” – magyarázta, hozzátéve, hogy jövő ősszel már szinte biztosan a 2019-es szinten lehet majd csak lakást bérelni.

A főbérlőknek is józannak kell maradniuk

Mint magyarázta, a meglévő szerződésekre ez idén aligha lesz majd befolyással, a tulajdonosok ugyanis a közelmúltban átélték azt, milyen, amikor a bérlő hirtelen felmond és kiesik egy biztosnak hitt bevételük.

„Ők nem fognak azonnal árat emelni, kivárnak egy évet vagy a szerződéshosszabbítás időpontjában lehet majd esetleges változásra számítani. Akkor sem lesz jelentős, inkább 5-10 százalék körüli, hiszen senkinek nem jó az, ha a bérlők sűrűn cserélgetik egymást egy ingatlanban” – mondta Gadanecz Zoltán.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa azt javasolja mindenkinek, hogy az azonnali nagyobb bevétel reményében senki ne hozzon hirtelen döntéseket, hiszen ha csak egy hónapig üresen áll egy bérlemény, akkor az áremelés becsült hozama éves szinten máris veszteségbe fordulhat át. Jobb egy stabil bérlő, mint havi 10-20 ezer forint plusz kiszámíthatatlan ideig.

Gadanecz Zoltán felhívta arra is a figyelmet, hogy a főbérlők idén biztosan minden korábbinál jobban próbálnak majd válogatni az érdeklődők között, hogy magukat is bebiztosítsák ezzel.

A diákoknak azt javasolja, hogy mindig legyenek naprakészek. Minden fórumon keresni kell, sokan előszeretettel használják a közösségi médiát is erre a célra. A tulajdonosok is nagyobb biztonságban vannak, ha valakinek az ismerőse veszi ki az ingatlant és nem egy ismeretlen. Így jobban járhat a bérlő is, mert alku alap lehet, hogy hosszú távon biztosított az albérleti díj fizetése, illetve a közös ismerős lévén van egy bizalmi viszony a felek között.