Online premier: ingyenesen nézhető meg a díjnyertes film

Filmfesztiválok sztárja volt A nyaklánc című alkotás

Már Magyarországon is látható Goztola Kristina és Halmi Péter A nyaklánc (Le Collier) című alkotása, mely a tavalyi évben több díjat is elnyert Indiában, Svédországban és Los Angelesben.

Goztola Kristina több, mint 70 nemzetközi filmben forgatott, olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Jason Clarke vagy Rosamund Pike. A nyaklánc (Le Collier) című filmben nyújtott alakításáért „Inspiráló Színésznő” elismerést kapott a Los Angeles Film Awards-tól. A kisjátékfilmet elsőként a Bangalore Rövidfilm Fesztiválon vetítették le tavaly júniusban Indiában. Európában először a Rome Prisma Independent Film Awards-on láthatta a közönség július elején, majd néhány nap múlva a Sweden Film Awards-on is bemutatták, ahol díjazták a film képi világát. Ezt követően az Indo Global International Film Festival-on kisjátékfilm kategóriában elhozta a legjobb rendezésért járó díjat és a zsűri különdíját is.

Nehezített forgatási időszak, aztán jött a pandémia

A francia-magyar kisjátékfilmet tavaly januárban és februárban forgatták Párizsban. A film rendezője Halmi Péter volt, aki elmondta, hogy különösen nehéz forgatási időszak volt ez az életében.

„Akkor még csak sejtettük, hogy lesz valami gond a világban, de nekünk a párizsi közlekedési sztrájk már akkor megnehezítette a helyzetünket. Február végén végeztünk a forgatással és épp küldtük volna Rómába a filmet az utómunkára, amikor megérkezett a pandémia. Furcsa helyzetben találtuk magunkat, de úgy döntöttem, kezembe veszem a dolgokat. Egy kicsit még örültem is neki, mert nagyon erős volt a rendezői koncepcióm, így nem kellett küzdenem senkivel” – mesélte Halmi Péter, akinek ez volt az első francia rendezése és akit a Rome Prisma Awards „mélyen filmes vizualitásban gondolkodó rendező” jelzővel illetett.

Párizsi vak zenész barátjuk segített a karakter megformálásában

A filmet francia stábbal és színészekkel forgatták a Montparnasse-on és környékén.

„A történet szerint Maia, egy gyönyörű olasz nő Párizsba érkezik. Esténként felolvas Michelnek, egy vak öreg úrnak. Maia megtudja, hogy a férfi egy sokat érő nyakéket rejteget. A lány az ékszer megszállottja lesz. A film Maia belső, tudat alatti vívódását mutatja be” – mesélte a történetről Goztola Kristina, aki egy plusz érdekességet is elárult a filmről.

„Egy sikeres francia vak zeneművész Montparnasse-i, többszintes apartmanjában forgattunk, melynek alsó részében egy világszínvonalú hangstúdió is helyet kapott. Azonban szembeötlő volt, hogy a felső szinteken az elegancia mellett, mély puritanizmus uralkodik, mint például: nem voltak képek a falon. Jean-Philippe viszont megdöbbentően magabiztosan közlekedett a lépcsőn az emeletek között. Ő segített abban, hogy a vak embert játszó színész mozgása és reakciói hitelesek legyenek a filmben. A jótanácsai mellett hatalmas optimizmust és életigenlést kaptunk tőle” – tette hozzá Kristina.

Online világpremier

A nyaklánc (Le Collier) francia nyelven, magyar felirattal, ingyenesen látható az interneten. A Jonah Film Entertainment YouTube csatornáján az alábbi linken érhető el a film: https://www.youtube.com/watch?v=vpn6b2wuL2w