Ha fáj valamink orvoshoz megyünk, de mi lesz a lelkünkkel?

A LélekGyorsSzerviz, akár 20 perc alatt is pozitív változást hozhat

Amitől félünk, arról nem beszélünk… lehetőleg. Hiszen ki az, aki szeret fájdalmas, szorongató témákat előhozni, újból megélni? Csak az, aki tudja: ez lehetőség arra, hogy megszabaduljunk a fájdalomtól. Erre pedig jó megoldás lehet a LélekGyorsSzerviz, ami akár 20 perc alatt is segítséget nyújthat a lelki problémákra.

Vannak olyan társadalmak, ahol divat lett pszichológushoz járni. Régebben itthon betegnek tekintették, aki pszichológushoz járt. Ma már van egy réteg, aki elfogad külső, lelki támogatást. Orosz Ildikó szerint főleg a coachingot részesítik előnyben az emberek, mert aki coachhoz megy, az kevésbé tűnik „dilisnek”.

„Ez elfogadhatóbb az emberek számára. Ha coachhoz mész, az nem jelent betegséget, de sokan még ezt is titkolják. Pedig, ha a lelkünknek egy részét titkolnunk kell, azt valami félelemben tartja” – véli Ildikó, aki nemcsak coach, kineziológus, asztrológus, hanem az elmúlt 50 év összes szakmai és lelki tapasztalatát vegyíti egy olyan fúzióba, ahol a páciensnek segít megtalálnia, hogy milyen gyógyító technikára van szüksége.

Nehezen vesszük rá magunkat egy ismeretlen terület megismerésére

Hogy általában mire érdemes figyelni, hogyan érdemes dönteni, amikor valamilyen támogatást keresünk, arról kevés szó esik. A másik nehézség, hogy ha beszélnek is róla, nagyon általánosak a megközelítések, pedig Ildikó szerint ez egy nagyon szubjektív téma.

„Nincs elég kapaszkodó azoknak a keresőknek, akik végre rászánják magukat, hogy belevágnak, ezért aztán gyorsan fel is adják a megfelelő segítő megtalálását. Az is igaz, hogy rengeteg ajánlat van, amik közül ember legyen a talpán, aki megtalálja, melyik a számára megfelelő. Nehéz magunkat rávenni egy ismeretlen terület megismerésére, ami ráadásul a lelkünket érinti. Ha fáj akármelyik testrészünk, azzal orvoshoz fordulunk (még a legintimebbel is), de a lelkünkkel nem” – mondja a szakember.

A jó szakember egyik kiemelten fontos ismérve: az önismeret

Nemcsak a kibeszélés a fontos, hanem egy olyan közeg biztosítása, amiben védettnek érzi a másik ember magát, amiben meghallgatják és vele éreznek, de mégis kívül maradnak, hogy segítsenek rálátni valamire, ami fájdalmas, vagy legalábbis ismeretlen.

„A saját terápiás tapasztalatom szerint az egyik legfontosabb dolog, ami meghatározza a szakember minőségét: az önismeret. Ha nem ismeri magát mélységében a coach, pszichológus, akkor jó eséllyel a kliens sem lesz biztonságban, vagy félremehet egy probléma, jobb esetben csak felszínesen tudnak dolgozni. Minden segítő szakmára igaz, hogy a személyiségeddel is dolgozol, ami azt jelenti, hogy a coach belső stabilitása, önismerete, tulajdonságai, viselkedése, kedvessége mind ott van az ülésen. Ezért nem jó mindenki mindenkinek” – véli Orosz Ildikó.

Párkapcsolati nehézségektől a gyász feldolgozásáig

Vannak témák, amiket bizonyos pszichológusok, coachok jobban körüljárnak, személyes érintettség kapcsán, vagy egyszerűen csak úgy alakultak az ügyfeleik. Többen igyekeznek egy bizonyos témakörben – kiégés, gyász, karrier – szakértővé válni. Mivel mélyen beleásták magukat a témába, itt szintén sok szaktudás halmozódhat fel.

„Sokan gondolják, hogy egy jó coach vagy pszichológus, ha profi, bárkivel tud dolgozni. Véleményem szerint ez csak annyiban igaz, hogy szakmailag és emberileg biztosan jól nyúl a témához, de hogy a másik emberhez hogyan tud kapcsolódni, az más kérdéses. Így ezeket a szempontokat is hozzá kell tenni a kiválasztáshoz” – mondja Ildikó, akit jellemzően párkapcsolat problémákkal, túlterheltséggel, életcélok keresésével és gyász feldolgozással keresnek meg.

LélekGyorsSzerviz: 20 perc a lelki jólétért

Ildikó azért találta ki a 20 perces LélekGyorsSzervizeket, hogy hátha ezek segítségével könnyebben lépnek át az emberek azokon a gátlásokon, hogy betegnek gondolják magukat, vagy hogy féljenek beszélni a problémájukról. A LélekGyorsSzerviz egy lelkiszerviz-szolgáltatás. Egy weboldalon levő foglalórendszer segítségével bejelentkezhet a páciens, és a választott kommunikációs formában, 20 percben (vagy több) az általa hozott témával foglalkozik egy szakember (coach) navigálásával.

„Hogy elmenjünk egy vadidegen emberhez és megmutassuk az érzéseinket, sokak számára egy elképzelhetetlen feladat, még akkor is, ha szörnyen nehéz és fájdalmas életet élnek. A mostani felnőtt generáció azon része, akik gyermekkorban, vagy neveltetése, iskolái kapcsán nem kapott ebben a témában iránymutatást, nagy valószínűséggel nem tudja, meri ezt meglépni hogy szakemberhez fordul. Olyan ez, mint egy nagy hatalmas hegy előttük, amire képtelenek felmászni” – mondja Ildikó, aki szerint a LélekGyorsSzerviz abban segít, hogy kisebb dombokat készít a hegyből, ’felszeleteli a hegyet’, hogy könnyebben megmászható legyen.

„Óriásinak látjuk a magunk nehézségeit, problémáit, ami annyira nyomasztó tud lenni, hogy nem látni belőle kiutat. De minden probléma és nehézség strukturálható, szétbontható, ami a lelket, a tudatos, tisztázott gondolatok által, gyógyítani képes.”

Nem kell elköteleződni, mégis van segítség

Egy óra hosszú lehet annak, aki még soha nem volt ilyenen: mit lehet ott mondani, fél megjelenni, elmenni, személyesen sokkal nehezebb, talán könnyebb telefonon vagy online belekezdeni. Hogy fogom kibírni? Hogyan mondjak nemet, ha nem tetszik? El kell köteleződnöm? És így tovább.

„Itt nem kell elköteleződni, nem kell nemet mondani, mert rá van bízva, hogy visszajön-e. És amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy itt biztonságban van, nem is kell elköteleződnie. Egy könnyebb üggyel tehet egy próbát” – tanácsolja Ildikó.

A LélekGyorsSzerviz abból a hiányérzetből indult útjára, hogy az emberek általános önismerete, frusztrációtűrése, kommunikációs készsége, toleranciája, figyelme a másik ember felé elég súlyos hiányosságokat mutat, nem beszélve a depresszióról, a halálozási számokról, arról, hogy Európában „élen járunk” a rákos megbetegedésekben. A LélekGyorsSzerviz egy alternatív lehetőség azoknak, akikben már felmerült valamilyen igény a „jobb létre”.