Gyorsteszttel életmentő lehet a karácsony

Csak az ajándékot vigyük magunkkal, a vírust ne

Könnyen rémálommá válhat a szeretet ünnepe, ha valaki az akaratán kívül – a lappangási időszak alatt, de már fertőző állapotban – látogatja meg a rokonait idén karácsonykor. Szakértők szerint különösen veszélyben vannak az idősebb korosztály tagjai, azaz a szülők, nagyszülők, dédszülők, akik a meghitt ünnepi asztal körül ülve a legkönnyebben elkaphatják a koronavírus fertőzést, akár a Delta vagy az Omikron-variánst is. Ugyancsak nagyobb rizikót jelent a közös karácsonyozás azoknak, akik oltatlan családtagjukat keresik fel vagy maguk nem vették még fel az oltást. Mindenki számára segítség lehet az elindulás előtt, 15 perc alatt elvégezhető gyorstesztek, amelyekből az ünnepekre időzítve megjelent a legkedvezőbb árfekvésű, családi kiszerelés is.

A Covid-járvány negyedik hullámára tovább nőtt a magyarok igénye az öngondoskodásra. Ezt igazolják vissza a gyógyszertárak eladási adatai. Idén novemberig 1 millió 124 ezer antigén és antitest alapú gyorstesztet vásároltak meg a honfitársaink. Soha nem látott mennyiségű, félmillió önellenőrző COVID-19 teszt talált gazdára csak novemberben – hangsúlyozza Dr. Pipei Csaba a svájci Biosynex és a Screen Italia termékeit forgalmazó Diagpro Home Kft. ügyvezetője.

„Novemberben majdnem annyi önellenőrző gyorsteszt fogyott, mint előtte január és szeptember között összesen. Ez azt jelenti, hogy szerencsére egyre felelősebben állunk a világjárvány veszélyeihez” – mondja a szakértő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy karácsonyra megérkezett a családi kiszerelés is hozzájuk. Ez azt jelenti, hogy 13 990 forintos ajánlott fogyasztói árért 5 darab kék dobozos Biosynex gyorstesztet kaphatunk, vagyis darabját 2798 forintért. Ez 60 (!) százalékos megtakarítást jelent a korábbiakhoz képest.

Kétségek nélküli karácsonyozás 15 perc alatt

Érdemes a karácsonyi vacsora, illetve a családi összejövetel napjának reggelén elvégezni egy friss tesztet és ha pozitív, akkor orvoshoz fordulni. Ennek kimutatására szolgál a kékdobozos Biosynex Antigén gyorsteszt, amely 15 percen belül megbízhatóan kimutatja a koronavírus-fertőzöttséget. Ha az a kérdés motoszkál bennünk, hogyan áll a mi szervezetünk védekezőképessége, arról az ujjbegyvérből kimutatott antitestek segítségével kaphatunk pontosabb képet. Ehhez a Biosynex narancssárga Antitest gyorstesztjét érdemes beszerezni.

„Mindkét gyorstesztünk pontos, mint a svájci óra. Csaknem 100 százalékos bizonyossággal kiderül az indulás előtt, ha fertőzöttek vagy éppen túlzottan védtelenek vagyunk” – jelenti ki Dr. Pipei Csaba. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes a patikában a vásárlás előtt megnézni a dobozon, hogy hol gyártották a gyorstesztet. Az Európában gyártott tesztek mellett, egyre több távol-keleti termék kapható a gyógyszertárakban és ezeket a gyárakat semelyik európai hatóság nem auditálja, azaz nem ellenőrzik a helyszínen a gyártás minőségét. Távol-keleti gyártóval szemben a kártérítés is nehezebben érvényesíthető, természetesen ez esetben a vevőnek joga van közvetlenül az eladóval (ez esetben a gyógyszertár) szemben érvényesíteni kártérítési igényét – teszi hozzá Dr. Pipei Csaba.

Már az Omikront is kimutatja

A svájci Biosynex gyár és a Screen Italia bevizsgálta az antigén tesztjeit és minden variáns esetén pontos eredményt mutat, legyen szó a régebbi vagy a legújabb Omikron-variánsról. A gyorstesztek mintavétele sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Ma egyáltalán nem szükséges, hogy egy megbízható mintáért az orrnyeregbe kelljen behatolni – nyugtat meg mindenki a szakértő. „A Bioxynex tesztek már az új generációs, soft tesztek. Ez azt jelenti, hogy elég kb 3 centiméteres mélységből a szükséges mintát levenni. De a félősebbek választhatják a Screen Italia nyáltesztet is a kínálatunkból” –jegyzi meg Dr. Pipei Csaba.

A Diagpro ügyvezetője számos megrendítő történettel találkozott, mikor nem azonosították a koronavírus betegséget időben, de vannak pozitív esetek is.

„Az egyik hölgy azt írta, hogy a 38 éves, vírusszkeptikus férje nem akart orvoshoz menni, pedig már nagyon köhögött. A szép szó nem segített, végül egy pozitív eredményű gyorsteszt után tudta rávenni a párját arra, hogy orvoshoz forduljon. A férfi kórházba került, de még időben kapta meg a szükséges kezeléseket, az orvosok elmondása alapján sikerült elkerülnie azt, hogy lélegeztető gépre tegyék” – ecsetelte a gyorstesztelés előnyeit a szakértő, hozzátéve: a most kapható antigén gyorsteszteink már a legújabb Omikron-variáns esetén is pontos eredményt adnak a fertőzésről.