Csendből szőtt hangszőnyeg

Virágvasárnapi

koncerttel jelentkezik a HolddalaNap Zenekar

Gyógyító koncerttel és kifejezetten a felnőttek számára kialakított műsorral érkezik a HolddalaNap Zenekar virágvasárnap este, 2022. április 10-én 19 órakor a 12. kerületi Lóvasúton Csendből szőtt hangszőnyeg címmel. A karantén alatt született dalok és kompozíciók bemutatójára kerül sor, amelyek a világméretű válság idején tapasztalt élethelyzetek művészi és költői átiratai. A mostani helyzetre reagálva, ukrán menekültek élményeit feldolgozó dallal, soknyelvű béke-imával is szeretnének muzsikával a békéért könyörögni a zenekar tagjai. A koncertre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Ráadásul a szervezők lehetővé teszik a teljes előadás online közvetítését is.

 

Gondoltunk egy nagyot: mi szép lenne a család felnőtt tagjait hangfürdőben fürdetni, csöndzsákban kilopni egy estére, csendből szőtt hangszőnyegen repíteni fel, és még feljebb!” – vallja a zenekar.

 

A zenekar tagjai a karantén alatt egymást segítették, perui gitárosuk énekesükhöz költözött, s a csendben alkottak. A zenekar is összejárt: heti Világ Virág Estekkel, Advent idején napi(!) rendszerességű online koncertekkel igyekeztek kedves közönségükben, (s egymásban is) tartani a lelket. E műsoraik nézettsége 30 000 fölötti volt: nyáron sokakkal találkoztak, akiktől azt a megrendítő, s a muzsika szerepét megerősítő visszajelzést kapták, hogy műsoraik kapaszkodót jelentettek számukra a válság idején. Koncertjüket ezért most, a karantén alatt bevált módon online is közvetítik, hogy a hallgatóikhoz országszerte eljuthasson új műsoruk. Énekesük, Gulyás Anna, otthonába befogadott ukrán menekülteket. Az ő elbeszélésük alapján született egészen friss dal is része a koncert anyagának.

 

A koncert 8 magas szintű előadóművész közreműködésével megvalósuló új műsor.
Draskóczy Lídia táncház-díjas hegedűsük; Szlama László, a Zeneakadémia ifjú tanára, Junior Prima díjas kobzos-citerásuk, Balogh Guszti, a roma muzsika prominens képviselője a zenekar tagjai: a magyar népzene jeles szakértői. Az ő hagyományismeretük fonódik össze Gulyás Anna énekes-néprajzkutató mesemondó rítusokból merített költői világával, s egészül ki Tar Gergely ütősük s Vajdovich Árpád nagybőgősük sokágú szakmai s kulturális tudásával, valamint Alex Torres zseniális perui gitárosuk univerzumával, s most gazdagodik Bolyki Sára énekes brilliáns tehetségével!

 

A Béke-ima itt hallgatható meg.

 

A HolddalaNap Zenekarról:

 

A zenekar zenei világát a magyar és roma népzene hatásai, énektechnikái, tüzes flamencos és balkáni dallamok, keleties ritmusok, virtuóz hangszeres játék autentikus népi hangszereken (koboz, citera, gitár, saz, hegedű, furulya, tapan, daf, derbuka stb.) jellemzi, amelyek együtt alkotnak egy sajátos, ízes, életvidám, ugyanakkor a szövegek által elgondolkodtató, elragadó zenei összességet. Muzsikájuk rituális táncörvény. Táncolni is, elmélkedni is lehet e muzsikán: ritka párosítás.

Első albumjukat a kritika az év legjobb kiadványai közé sorolta, megjelenése után már hazánkat képviselhettek a 2015-ös WOMEX-et megelőző Fonó Cafén.

 

A virágvasárnapi koncert a Petőfi Kulturális Ügynökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében és képviseletében eljáró kezelő által meghirdetett „Legyen öröm a zene!” pályázat támogatásával valósul meg.

 

Regisztrálni ezen a linken lehetséges.

Az esemény közösségi média oldala.

 

További információ: www.holddalanap.com ; facebook/holddalanap ; youtube/holddalanap