Végre újra láthattuk Magyarországon a világ egyik legnagyobb zenei géniuszát, Hans Zimmert

Fotó/ szerző: Varga Réka Blanka

Hans Zimmer nem hiába van rajta a Daily Telegraph Top 100 elő géniusz listáján és vezeti a Dreamworks Studios filmzenei részlegét. Ért ahhoz, hogy álomvilágba kerüljön az ember a zenéje hallatán. A koncert rendkívül sokrétű volt. Néha romantikus, kalandos, néha félelmetes, nem e világi hangulat uralkodott az Arénában. A zeneszerző számos hangszeren játszott, közben karmester szerepet is öltött magára. Mindeközben igazán vicces, közvetlen stílusban mesélt és kiszólt a közönségben ülő egy-egy nézőhöz. Egyébként pedig azt éreztük, hogy lehetne éppen a szomszéd úr, annyira közvetlennek tűnt. A piros nadrágja volt az egyetlen, ami feltűnő volt rajta.

Hihetetlen mennyiségű filmzenét kaptunk tőle, több mint 150 filmből szemezgethette össze a 3 órás műsorát. Gyerekkorunk kedvenc Oroszlánkirályától kezdve a Karib-tenger kalózain keresztül a Csillagok közöttig minden várva várt Hans Zimmer által megzenésített sikerfilm dallama megszólalt. Kiemelten különleges volt az új James Bond film zenéje és a Dűne című sci-fi dalai. Érdemes meghallgatni annak is, aki nem volt ott az Arénában.

 

Sok koncerten jártam már, de ilyen hang és fény technikát ritkán láttam. A különleges hangulatot megspékelték szuper táncosokkal, légtornásszal, az énekesnők lenyűgöző ruháival, no és a kivetítőn is varázslatos látvány tárult elénk. Minden számban volt valami meglepetés és pár percenként változott a hangulat. Hihetetlen mennyiségű ember dolgozott a show-n, a 130 fős csapat valami fantasztikus munkát végzett. Kiemelném, hogy szebbnél szebb lányok zenéltek, és a kínai cselló művészt, Tina Guo-t is láthattuk, aki már 3 éves kora óta zenél és elrepített minket a Karib-tenger kalózai közé.

A Dűne filmzenéje többször is szóba jött az est folyamán. Idén Oscar díjat kapott érte Hans Zimmer. Új hangzást teremtett. Hónapokat töltött azzal, hogy földöntúli hangokat hozzon létre. Ezen számok alatt valóban egy másik bolygón érezhette magát az ember. Pedig pont a megfelelő helyen hallgattuk a számokat, mert a nagysikerű filmet Budapesten forgatták. Továbbá Zimmer kiemelte, hogy a komponálásnál inspirálta a csodás hazánk művészeti világa, az itteni kultúra. Nagy örömünkre kiemelte, hogy hamarosan visszatér, ugyanis a Dűne második részét ismét Budapesten forgatják.

 

Ez a vagány és laza ember annyira szereti amit csinál, hogy azt éreztük a végtelenségig játszana nekünk, de sajnos 23 óra körül ez a csodavilág bezárult. Várjuk vissza ezt a sokoldalú zeneszerzőt és zenei producert és reméljük, hogy a következő zenei alkotásaiban is inspirálja majd Magyarország.