Három különleges műsor a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz nyáron két különböző műsorral várja a közönséget egészen szeptemberig: a hét öt napján matiné időben egy különleges vízi cirkuszi show-val, pénteken és szombaton este pedig egy felnőtteknek szóló, exkluzív műsorral. Május elején pedig egy igazi világszenzációval: a vietnámi A O Show-t május 5-8. között hat alkalommal tekintheti meg a közönség a Fővárosi Nagycirkusz mellett felállított cirkuszsátorban

 

RAIN – Esőcirkusz

  1. április 9. – szeptember 18.

Összezavarodott a világ. Az emberek egyre többet szidták egymást, szaporodtak az ellentétek, a szomszédok egymásnak estek, a barátságokba méreg csorgott, harag és gyűlölet felhői borították be a palaszürke egeket. Háborúk törtek ki, lövések és robbanások kergették el otthonaikból a családokat.

S ekkor lenézett a Földre az Úristen, és elszörnyülködött. Összehívta hát az angyalokat, hogy repüljenek szét a négy égtáj felé és trombitáikkal keltsenek vihart, idézzenek sűrű esőfellegeket és hulljon az eső. Olyan eső, mely kristálycseppjeivel elmossa az ellentéteket, feloldja a keserű könnyeket, begyógyítja a sebeket, kitisztítja az indulatokat az emberek lelkéből, békét hoz újra a teremtett világba.

Az eső a megtisztulás és az újjászületés jelképe – évezredek óta. A termékenység és a gyógyír a szárazságtól sebes földnek és az indulatoktól sebzett léleknek. Az eső elmossa a bánatot és a tragédiákat, s cseppjei új életet hoznak: tisztábbat, szebbet, virágzóbbat.

A Fővárosi Nagycirkusz RAIN – Esőcirkusz című új műsorában ezt az esőt idézzük meg: műsorunk egy cirkuszi imádság a békéért és a megtisztulásért, a kegyelemért és a megbocsátásért. Imánk azért, hogy a világ egy szebb és jobb hely legyen, az emberek szívéből pedig úgy párologjon el a harag és gyűlölködés, ahogy a tavaszi zápor faleveleken megpihenő vízcseppjei az első meleg napsugarak hatására.

Műsorunk a békéről és a békéért szól – mely az elmúlt évtizedekben nem volt aktuálisabb, mint amennyire ma az. A cirkuszban nem számít a nemi-, faji-, vallási-, nemzeti hovatartozás vagy a politikai ideológiák. A cirkusz teljes világot átfedő ernyője alatt mindenki egyforma. Ezért műsorunkban ukrán, orosz, fehérorosz és magyar artistaművészek lépnek porondra.

 

Egyedülálló szökőkútrendszer a porondon!

A különleges vizes technikának köszönhetően újfent egy káprázatos vízi cirkuszi show-t láthat a közönség Budapesten. Az ismerős porond hol fényjátékos szökőkúttá, hol csendes tóvá, hol háborgó tengerré változik át – így egészítve ki a fellépő művészek csodálatos produkcióit. Négy kamion szállította a közel 80 tonnányi szerkezetrendszert Magyarországra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz porondján felépülhessen a különleges, hozzávetőleg 700 fúvókából álló, süllyesztő- és emelőrendszerrel ellátott szökőkút. Néhány napon belül a manézs egy hatalmas, monumentális méretű medencévé alakult át, amelyet közel 11.000 liter vízzel töltöttek fel egy 300 méter hosszú csőrendszer segítségével.

Nagy odafigyelést igényel a víz állandó +27 Celsius fokon tartása is mind az artisták, mind pedig a technika védelmében. A kábelek bevezetése speciális szigetelésű csöveken keresztül történik a víz alá, ahol egy nagy hidraulikus rendszert üzemeltető berendezés is megtalálható. Az igazi látványelem a közel 700 darab fúvókán feltörő víztömeg, amely akár 18 méteres magasságokba is felcsaphat. Mindennek a megvilágítása igazi kihívás a víz fényelnyelő és fénymegtörő képessége miatt.

A műsor fellépői

A Sarychevs egy igazán látványos dupla sitz produkcióval érkezett Közép-Európa egyetlen, egész évben nyitva tartó kőcirkuszába! Az artistaművészek légies neon pillangókként szárnyalnak a levegőben.

Pippa és Bobby mókás gegjei helyzetkomikumokra épülnek, amelyeket a való életből merítenek. Ötletes bohóctréfáikba játékos kutyusaik is besegítenek. Vigyázat, kemény támadás a rekeszizmok ellen!

Kecsesség, erő és szépség elevenedik meg Maria Bakalkina handstand produkciójában. Egy hatalmas zongorán csendülnek fel a csodálatos melódiák, miközben Anastasiia a test húrjait zengeti. Rendkívüli egyensúlymutatványokat láthatunk tőle, mindezt a hangszer tetején.

Vitalii Zaetz és Margarita Nikulina új szintre emelték a perzs zsánert! Vitalii a homlokán egyensúlyoz a perzs rúddal, aminek a tetején kolléganője mutatja be a trükköket. Ez már önmagában is elképesztő teljesítmény, ám Vitalii egy kifeszített, vékony rúdra is felviszi a partnerét, majd a rúddal együtt további magasságokba emelkednek. A szám elképesztő egyensúlyérzékről, erőről és bizalomról mesél.

Elképesztő trükkök Nikita Pavlov és Aliaksandra Vishneuskaya szenvedélyes és veszélyes levegőszámában, amely megjeleníti a férfi és nő között fennálló eltéphetetlen köteléket, a vonzást és az egységet.

Lazaság és könnyed elegancia jellemzi Danil Giniborg és Aleksandr Plishkin swing stílusú hand to hand produkcióját. Jó fizikai kondíciót és odafigyelést igénylő számukban bebizonyítják, hogy a csapatmunkának köszönhetően egységben az erő.

A nagy közönségsikerre való tekintettel visszatérnek Mihail Nyikolajevics Ermakov okos kutyusai. A mókás és kedves produkcióban a játékosságon van a hangsúly, amely nemcsak számukra, hanem a közönség számára is sok vidámságot tartogat. Az ember és állat közötti összhangot bemutató produkciót a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz Pierrot-díjjal jutalmazták.

Donnert Ryan és Szécsényi Anna a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziumban sajátították el a cirkuszművészet különböző zsánereit. Lendületes, gyors görkorcsolya számuk cseppet sem veszélytelen, ugyanis egy kicsi asztalon pörögnek, miközben különböző akrobatikus elemeket mutatnak be.

Budapesten világszámok születnek! Ez a különleges magasdrót szám a 2016-os Atlantisz Gyermekei című vízi cirkuszi előadásunkkor született Budapesten. Akkor a már idősödő artistaművész, Peshkov Vasily tanította be utódját, Oleg Lobanovot erre a veszélyes produkcióra, amelynél elég egy rossz lépés, és az artisták a mélybe zuhannak.

A cirkuszban nincs lehetetlen, a művészek megcáfolják a fizika törvényeit és elrepítenek egy varázslatos világba. Ez az illúziószámokra hatványozottan igaz. Anton Gryshyn izgalmas illúziószáma garantáltan elkápráztatja a közönséget.

A cirkuszművészet gondolatokat és érzéseket közvetítő művészeti ág, amely régen túlnőtt a puszta szórakoztatáson: önálló, az operával és a színházzal egyenértékű művészeti ággá vált. Popeta Vitalii és Shipaeva Elena az emberi akarattal létrehozható csodát mutatja be a levegőben szárnyalva.

 

Életünkben kiemelt szerepet kap az egyensúly, fizikai és lelki értelemben is. Az egyensúly megtalálását és fenntartását fejlesztette művészi szintre Vladimir Erofeev rolla bolla, magyarul görgő számában.

Korosztályának egyik legtehetségesebb magyar artistaművésze a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium diákja, Grandpierre Gabriel. A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jának Arany-díjasa extrém hajlékonyságával és precíz, művészi mozdulataival szemet gyönyörködtető produkciót mutat be a Fővárosi Nagycirkusz közönségének.

Ameli Bilyk egy cirkuszi látogatást követően már háromévesen arról ábrándozott, hogy artistaművész lesz. Látva a lelkesedését, édesanyja ötévesen beíratta egy ukrán cirkusziskolába, hogy valóra válthassa az álmait. A 17 éves Ameli fő zsánere a lengődrót.

Előadása cseppet sem szokványos, ugyanis kötéltánc közben kézenáll, bukfencezik, spárgázik, miközben zsonglőrködik és táncol a hulahopp karikákkal. Az ukrán reménység több nemzetközi cirkuszfesztiválon is sikereket ért el.

Dobos Richárd a társastáncok világából érkezett. Egy új társ után kutatva találkozott a rúd zsánerrel, majd megalkotta a saját stílusát az új “partnerével”. Levegőszámában ötvöződik az erő és a hajlékonyság, valamint a férfi energiák a lágy mozdulatokkal.  Érzéki fúzió a tánc és a rúd kombinációjából.

 

MAGIC SHOW

  1. április 15. – augusztus 27.

Mint a méz, lassan folyik végig a buja fény a porondon, zene szól halkan, és füst terül el, titokzatos. Bármi jöhet, hívja a zongora gyorsuló dallama, csatlakozik a hegedű, és a sűrű félhomályból hosszú combú táncosnők lépnek elő. Mintha vízben haladnának, lassan ingnak: lépés, szünet, lépés, szünet. S ahogy belép a hegedű, gyorsul a ritmus, gyorsul a szívdobogás, felgyulladnak a réveteg vörös reflektorok, és a csábító szépségű lányok táncba kezdenek.

Mintha a múlt század húszas és harmincas éveiben lennénk, egy varietében vagy magában a párizsi Moulin Rouge-ban. Igézet és babona, báj és ámulat, káprázat és titok. Rég nem látott műsor kerül a Fővárosi Nagycirkuszba, mely szenvedélyével és érzékiségével bűvöli el a nézők szemét és hódítja meg a közönség szívét.

Megidézzük a vérbő és könnyed vaudeville-eket, illúzionistákkal, varázslókkal, trükkmesterekkel, bűvészekkel és természetesen artistaművészekkel. Amit mutatunk, szédületes, amit látnak, tünemény – egyik pillanatban hihetetlen, s a következőben nagyon is valószerű. Elmosódnak az érzékelés határai: káprázni fog a szem, csilingel a fül, összezavarodik minden érzékszervünk.

Hetente kétszer, péntekenként és szombatonként 19 órától játszott műsorunk jellemzői: elegancia, kellem, báj és félvilági csábítások. Egy felvonásos műsorunk kiváló alkalom egy romantikus első randevú helyszínéül, vagy egy évforduló megünneplésére, céges csapatépítőre, baráti összejövetelre, osztálytalálkozóra, vagy éppen lánykérésre…

A O SHOW

  1. május 5-8.

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) keretében egy különleges cirkuszi-mozgásszínházi darabot tekinthetnek meg az érdeklődők a Fővárosi Nagycirkusz szervezésében május 5. és 8. között. A hat alkalommal megtekinthető A O Show a bambusz cirkusz, az akrobatika, a kortárs művészet és a színházi látványművészet egyedi ötvözete.

A különleges előadást az Állatkert területén felépített sátorban láthatja a közönség. A produkció nagyságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a Fővárosi Nagycirkusz manézsa kicsinek bizonyul ehhez a lenyűgöző cirkuszi szenzáció előadásához.

A Cirque du Soleil költségvetésénél is nagyobb összeggel gazdálkodó Lune Production műsorának címét adó „A O” a „Lang Pho” szavakból ered, mely „falu és város”-t jelent. Az egyedi atmoszférájú produkció egymás mellé állítja a vietnámi vidéki élet elragadó szépségeit, kulturális gazdagságát és az urbanizációt. Az élőzenés előadás a vidék és a város közötti kontrasztot mutatja be, ezek izgalmas átalakulását és összeolvadását. Az A O Show hitelesen mutatja be Vietnám szépségét: a show-ban a bambusz és a rattan anyagok kreatív felhasználásával és a különböző művészeti ágak kombinálásával dinamikusan jelennek meg az életképek, a hagyományok, a félelmek, a vidámság és a népi hiedelmek.

Az A O Show egy igazán látványos és innovatív előadás, amely egy egészen különleges és egzotikus világba repíti a nézőit, miközben minden érzékszervére és gondolataira is hatást gyakorol.

A produkció különlegessége végett a sátor építését sajtónyilvánossá tesszük.