Jakatics-Szabó Veronika kiállítása nyílik az Országút Galériában

Jakatics-Szabó Veronika Derkovits és MMA- ösztöndíjas magyar festőművész, 1983-ban Székesfehérváron született. Gyerekkora óta érdekli a rajzolás és a festészet. 2002-ben érettségizett szülővárosában, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközép-iskolában, tanulmányai mellett pedig a Corvin rajziskolába is járt Budapestre, ahol Szigeti Tamás volt a mestere. 2002 és 2007 között a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, festő szakon tanult. Mesterei Molnár Sándor, Nagy Gábor és Kósa János voltak. 2016-ban doktori fokozatot szerzett.

Festészete figurális, kiemelkedően szubjektív. Képeit személyes élményei inspirálják, azonban a kész művek “valahol félúton vannak a realitás és az irrealitás között.” Így művészetét a múlt század mágikus realista íróival rokonítja – bár számára a kortárs környezet, a befogadás a legfontosabb. Rengeteg irodalmi illusztrációt készít, ebben szerepet játszhat az is, hogy Rónai Balázs Zoltán költő, író felesége.

A gyerekek ábrázolása régóta része a festészetének, Akarsz-e játszani? című kiállítása azonban rendhagyó, hiszen az egész tárlatnak a gyerekek állnak a középpontjában. Jakatics-Szabó Veronika 2 kisfiú édesanyja, jelenleg a Kisképzőn tanít, mindezt saját művészi munkája mellett.

Így ír Fazakas Réka művészettörténész Jakatics-Szabó Veronika képeiről:

„A művészi látásmód és a térben való gondolkodás kialakulásához gyermekkorban szükség van a dominók, az építőjátékok tologatására, kirakására, illetve a térbeli játékeszközök, labirintusok és mászókák meghódítására, azok testi birtokbavételére. Jakatics-Szabó festményein is ezek a gyermeki tevékenységek jelennek meg, ám a választott témák mellett a játékosság az alkotás folyamatában is tetten érhető. A művész játszik az irodalmi textusokkal, a térrel, bensővé vált élményeivel és egyedi festői stílusával. Homo ludensnek nevezi magát, aki gyermekeket választ témájául, hogy a festészetén keresztül is játszhasson velük.”

Jakatics-Szabó Veronikáról készített kisfilmünk itt tekinthető meg:
https://youtu.be/-y-XdIH0Nho

A kiállítás április 25-én 17 órakor nyílik az Országút Galériában

(1035 Budapest, Miklós tér 1.)

Megtekinthető: 2022. május 19-ig

A kiállításra a belépés ingyenes!