Jönnek az oroszok? Szigorodtak az ingatlan adás-vétel szabályai

Szakjogász: új átvilágítási folyamatok váltak kötelezővé az orosz, ukrán vevőkkel szemben

Az orosz-ukrán háború jócskán megnehezíti az ingatlanirodák -és értékesítők dolgát, ugyanis mind az ukrán menekülők, mind az orosz vevők nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek, mint korábban. Aki elmulasztja a vevő vagy bérlő átvilágítását, arra büntetés várhat. De pontosan milyen terheket ró a megváltozott helyzet az ingatlanosokra, és ki tud nekik segíteni?

Az elmúlt hetekben ukránok tömegei érkeztek Magyarországra. Ezt tanúsíthatják az ingatlanosok, akik azzal szembesültek, hogy a menekülők jóformán bármilyen lakást kivesznek. Az adminisztratív terheket pedig csak tovább tetézi, hogy az orosz és ukrán vevőket még jobban át kell világítani, mint korábban.

Mik ilyen esetben a bérbeadók, ingatlanosok, sőt a magánkiadók kötelezettségei?

“Ha a vevő vagy bérbeadó harmadik országból, tehát az EU-n kívülről jött, akkor eleve szigorúbban kell átvilágítani. Létezik egy úgynevezett szankciós lista, ahol le kell kérdezni, hogy szerepel-e a terrorizmusgyanús adatbázisokban” – mondja Dr. Tóth Judit Lenke, adatvédelmi szakjogász.

Az így kapott eredményt mindenképpen dokumentálni kell, abban az esetben pedig, ha az illető rajta van a szankciós listán, külön jelenteni kell, aminek szintén megvan a meghatározott menete.

Érdemes szakértőhöz fordulni

De milyen formanyomtatványokat kell kötelezően kitölteni? Hogy néz ki az ügyfélátvilágítási adatlap, és angolul vagy magyarul elérhető? Az ingatlanosok sokszor nem tudják kezelni az ügyfélátvilágítási rendszert, amiben mostantól már nekik kell eligazodniuk, így maga az ingatlaneladás is bonyolultabbá vált.

Az ENSZ szankciós listáját folyamatosan frissítik, fegyverkereskedők, de az orosz kormány tagjai is szerepelnek rajta. A procedúra ráadásul nem csak az ingatlanok eladására, hanem a kiadásra is vonatkozik az 500 ezer forintos bérleti díj fölötti luxusingatlanok esetében.

Eközben a vagyonosabb ukrán menekülők folyamatosan veszik ki a lakásokat – ők a migrációs hullám miatt jelentenek kockázati tényezőt, ezért a kiadó vagy eladó fél őket is köteles átvilágítani.

Mind az oroszok, mind az ukránok esetében gyakran fordul elő, hogy készpénzzel szeretnének fizetni, így különösen fontos kiszűrni a kétes jogi ügyleteket. A következő években várhatóan kissé átalakul majd az ingatlanpiac: egyre jellemzőbb lesz a kriptovalutában történő vételárkiegyenlítés, ami abszolút kockázatosnak minősül, és ugyanaz vonatkozik rá, mint a készpénzes kifizetésekre.

Aki ráadásul ingatlanosként, irodaként vagy generálkivitelezőként elmulasztja az átvilágítást, annak büntetéssel kell számolnia. De van rá mód, hogy bebiztosítsák magukat a hibák ellen.

“Érdemes olyan szakértőt keresni, aki segít végigvinni a folyamatokat, beszerezni a működéshez szükséges dokumentumokat, sablonokat. Akár egy új gyakorlati módszert is kidolgozhat, hogy megkönnyítse a minősítést, és eligazítson azt illetően, kit milyen szankciós listán kell keresni” – zárja Dr. Tóth Judit Lenke.