Így érdemes allergiaszezonban légtisztítót használni

Otthonunkban is leselkedik ránk a láthatatlan gonosz

Tavasz van és végre újra jó érzés kabát nélkül a szabadban lenni, de nem mindenkinek, a nyár közeledtével ugyanis berobban az allergiaszezon. Sokakat úgy is utolér a szenvedés, ha négy fal közé zárkóznak, de a technológia fejlődésének köszönhetően ma már az átlagemberek számára is elérhetővé váltak olyan légtisztító rendszerek, melyek nagyobb átalakítás nélkül elférnek az otthonainkban. Kaszás Anikó, a SolvElectric Technologies Kft. ügyvezető tulajdonosa arról beszélt, ahhoz, hogy mindenki szabadon fellélegezhessen, érdemes utána nézni a megvásárolt készülék eredetének és ajánlott mindig a felhasználó közvetlen környezetében elhelyezni azt, hogy folyamatosan tisztítsa a levegőt a koncentrált területen.

Az allergiás embereknek az allergiaszezon közeledtével nincs túl sok választásuk, folyamatosan ott leselkedik rájuk egy veszély, a láthatatlan gonosz. Vagy szenvednek és rengeteg zsebkendőt használnak el a pollenek miatt, vagy gyógyszert szednek, amely nem feltétlen szervezetkímélő megoldás, ráadásul nem is garantált a tünetek teljes megszűnése.

A szabad levegőn minimális esélyünk van a pollenek elleni védekezésre, de ilyenkor a zárt terek levegőjének tisztítása is még nagyobb értékkel bírhat, hiszen ajtónyitásra is bekerülhet bármi az épületekbe, a pollenek ruhákon, a bőrön és a hajon is utazhatnak.

Kaszás Anikó, a SolvElectric Technologies Kft. ügyvezető tulajdonosa elmondta, a parlagfű pollenkoncentráció például reggel 5 és 10 között a legmagasabb, ezért az arra allergiásoknak nem javasolt reggeli ébredés után a szellőztetés. Helyette inkább késő este, lefekvés előtt frissítsék fel a lakás levegőjét, vagy eső után, a pollenkoncentráció ezekben az időszakokban a legalacsonyabb.

A szellőztetés viszont önmagában nem elég, szellőztető rendszer hiányában ablaknyitással és légtisztító berendezésekkel együtt lehet csak hatásosan javítani a beltéri levegő minőségét.

„A technológia fejlődésével, már az átlagemberek számára is elérhetővé váltak olyan levegőtisztító rendszerek, amelyek már nagyobb átalakítás nélkül is elférnek az otthonainkban. Sőt, nemcsak hogy tisztítják a levegőt, de esztétikusak is. A pollenre allergiás emberek java része már felfedezte ezeknek a termékeknek a jótékony hatását. Számukra a levegőtisztítók megkönnyítik az allergiaszezont” – értékelt a szakember.

Nehéz, sokszor körülményes légtisztítók

Anikó beszélt arról is, sajnos a közösségi terekben, de még sok munkahelyen sem gondolnak az allergiásokra és nincsenek ilyen készülékek. A legtöbb levegőtisztító készülék pedig nagy és nehéz is ahhoz, hogy mindenhová magával vigye az ember.

A manapság nagyon népszerű filteres készülékek úton-útfélen szembejönnek velünk, de ezek a tucat termékek legtöbbje nem rendelkezik TÜV tanúsítvánnyal, ami garancia a biztonságos üzemeltetésre.

„A készülékek mindegyike tartalmaz szűrőt vagy filtert, amit egy idő után cserélni kell a hatékonyság megtartásának érdekében. A filterek cseréjét illetően sem online sem egyéb formában nincs figyelmeztetés ezek egészségügyi kockázatát tekintve. Pedig fontos lenne, mivel az előzőekben felsorolt részecskékkel egy csere alkalmával a használt filterek telítődve vannak, egy rossz mozdulat vagy rázás is elég, hogy a levegőbe és onnan újra a szervezetünkbe jusson a szennyeződés” – figyelmeztetett.

Hozzátette, a másik, sokkal égetőbb probléma, hogy ezek a filterek tartalmazhatnak veszélyes kórokozókat és szennyeződéseket is, ennek ellenére leggyakrabban a háztartási szemétben végzik, ahol nem kezelik veszélyes hulladékként őket.

Közölte, vásárlás előtt mindig tegyük fel magunknak a kérdést: spórolni szeretnénk vagy hosszú távon befektetni az egészségünkbe?

A tökéletes alternatíva

A légtisztítók piacán ma már rendelkezésre állnak minden korábbinál hatékonyabb, biztonságosabb és környezetbarátabb légtisztítók is. Ilyen a SolveAir Uni, ami egy olyan univerzális, fotokatalitikus légtisztító, amely mindössze másfél kilogramm és kialakításának köszönhetően könnyen szállítható.

Nagyon csendes és nem bocsát ki semmilyen egészségre káros anyagot a környezetébe, ezért egész nap – még alvás közben is – lehet használni. Oxidációs hatásával tisztítja a levegőt, ezért nincs benne filter, amit időszakosan és drágán kell cserélni. Így nem csak pénzt spórolunk, de környezetbarátok is leszünk.

A szegedi mérnökök által kifejlesztett készülék jó tulajdonsága még, hogy nagyon kevés energiát – egy telefontöltő fogyasztásának megegyező – energiát fogyaszt működés közben. Mivel 12V tápfeszültséggel beéri, autóban is használható a szivargyújtóról üzemeltetve.

A SolveAir UNI fotokatalitikus technológiát alkalmazva a pollenen túl megvéd minket a gomba spóráktól, vírusoktól, baktériumoktól is, így nem csak az allergia tünetei tűnnek el életünkből, de az influenza szezont is köhögés vagy orrfolyás nélkül zárhatjuk le. Mérések szerint 2-3 óra alatt 20-30 négyzetméteres helyiség levegőjét teljesen megtisztítja, ott sem kémiai, sem biológiai szennyezést nem tudtak – az előírt méréshatároknak megfelelően – kimutatni.

A SolveElectric Technologies Kft.-ről:

A családi vállalkozás idén 30 éve alakult meg, a mai napig ebben a formában üzemeltetik, azóta kiegészülve több tucat szakértő munkatárssal. 1991-ben a cég fő profilja még az elektronikai szerviztevékenység volt, később pedig az elektronikai eszközök és alkatrészek forgalmazása is elindult. Az évek során azonban számos üzleti partnerrel indult el a közös munka és 30 év alatt a tevékenységi körük is bővült.

A SolvElectric Technologies Kft. szolgáltatásai közt szerepel elektronikai és mechanikai tervezés és gyártás, elektronikai cikkek és alkatrészek szervizelése, műszaki kárszakértése, terméktámogatása és karbantartása. 2016 óta saját termékek gyártásával is foglalkoznak, így egészült ki a termékpaletta, – mely eddig a SolveSun növénynevelő LED lámpa volt-, egy szintén LED-et is hasznosító technológiával, mely biztonságosabbá teheti a mindennapjainkat.