Szamosi Zsófia intenzív időszakot tudhat maga mögött…

…. párhuzamosan készült két bemutatóra is. A Szkénében A hisztéria rövid és felkavaró történetének premierjén már túl van, a 6SZÍN-ben pedig június 4-én debütál Az apostolban. Az Oscar-díjas Mindenki című kisfilm Erika nénije számos szakmai díjat elnyert a Jászai Mari-díjtól kezdve, a Humorfesztivál különdíján át a Szarajevói Filmfesztivál legjobb színésznője díjáig. Decembertől azonban egy új szakmával  is büszkélkedhet majd, hivatásos lakberendező is lesz.

 

Petőfi Sándor Az apostoljának bemutatójára készülsz a 6SZÍN-ben. Hogyan lesz egy elbeszélő költeményből, egy kötelező iskolai olvasmányból izgalmas színházi előadás?

Nekem is volt iskolás koromból halvány emlékem róla. Ez egy nagyon komplex mű, nehéz olvasmány. Úgy sejtem, hogy az iskolás korosztálynak színpadon látva jóval  befogadhatóbb. Én is a próbák alatt értettem meg azt, hogy Petőfi életművének ez micsoda gyöngyszeme. Amire biztosan nem gondoltam korábban az pedig az, hogy mennyi humoros részlet rejlik benne.

 

A költemény főszereplője egy férfi, a színlapon azonban egy férfi színész sem szerepel, csak a te neved Stork Natasával és Szilágyi Ágotával.

Engem is meglepett Szilágyi Bálint rendező ötlete, hogy három nővel képzeli el az előadást. Nagyon izgalmas ez a koncepció, főleg úgy, hogy férfi írta, férfi a főhőse, ráadásul a főszereplő lehetne akár maga Petőfi is. Nem egy dramatizált változatot játszunk el, nincs átírva dialógusokra a költemény, hanem minimális húzással elhangzik az egész mű. Mégsem egy szavalatot hallhatnak a nézők, hanem egy kísérletező előadást látnak majd.

 

A pályád nagy részét kísérletező vagy kortárs színházi előadások jellemzik.

Az igazi klasszikus színház még a Vígszínházi időszakomban talált meg a leginkább. És bevallom néha, hiányzik. Nagyon szeretnék  klasszikus darabokban is játszani, de a kortárs nézőpont érdekel  érdekel igazán.

 

Társulati tag is lennél?

Igen, van olyan társulat ahová szívesen mennék, ha hívnának. Csapatjátékos vagyok, szeretek közösséghez tartozni. Amikor a szabadúszást választottam a Pintér Bélánál eltöltött 11 év után, arra vártam, hogy új ingerek érjenek.

 

Az ember azt gondolja, hogy aki egy Oscar-díjas film főszerepét eljátszotta, annak tele a naptára munkával és biztosan nem vállal el kisebb feladatokat. Tele a naptárad?Vállalnál kisebb szerepet?

Abszolút vállalnék kisebb szerepet akár filmen, akár színházban, ha érdekelne a feladat. Nincsenek olyan gondolataim, hogy én már csak főszerepet játszhatok. Az említett tévképzet sajnos működik. Az Oscar után azt gondolták az emberek, hogy tele vagyok munkával, közben pedig a kutya se hívott sehova. Azt hitték én ezt vagy azt úgysem vállalom el, meg biztos nem is érnék rá. De addig senki nem jutott el, hogy megkérdezze: Elvállalnád? Ráérsz?

 

Tudod magad menedzselni?

Nem, pedig borzasztóan szükséges lenne. Nem vagyok jó abban, hogy a közösségi médiában folyamatosan híreket generáljak magamról. Valahogy az, hogy szelfiket készítsek, és úgy machináljam, hogy azon szuper jól nézzek ki, és azt sugalljam, hogy minden fantasztikus körülöttem, az nem megy. Túl szemérmes vagyok ehhez, és az időt is sajnálnám rá.

 

A vörös szőnyegen nem tűntél elveszettnek.

Ez nem arról szól, hogy nem szeretek reflektorfényben lenni. Nagyon boldog vagyok amikor elhívnak egy fotózásra vagy divatbemutatóra. Fantasztikus érzés amikor az embert egy profi stáb szeretettel várja, csodás ruhát adnak rá, megcsinálják a sminkjét, a haját és gyönyörű felvételeket készítenek róla. De a bulvárlapok csillogása nem vonz. Ezeket a megkereséseket általában elutasítom, mert a magánéletem is érdekli őket, a családomat pedig nem szeretném kitenni ennek.

 

Ha már a családnál tartunk, mostanában biztosan kevesebbet láttak otthon.

A covid alatt másfél évig nem tudtam dolgozni, úgyhogy már nagyon ki voltam éhezve a munkára. Ahogyan az lenni szokott, vagy egyáltalán nincs munka, vagy egyszerre több felkérés is befut egyidőben. Szerencsés vagyok, hogy mindkettőt el tudtam vállalni. És most nem csak a két előadás próbái veszik el az időt, hanem az a töménytelen mennyiségű szöveg, amit meg kell tanulni Az apostolra.

 

Lakberendezőnek kezdtél tanulni a covid alatt, gondolom arra is kell készülnöd.

Így van. Azt is komolyan veszem. Miután az ember megtapasztalta, hogy egyik percről a másikra teljesen le lehet őt nullázni, jogos igényként fogalmazódik meg benne, hogy tanuljon valami olyan dolgot, ami érdekli, és ami biztonságot is adhat. Ez ráadásul olyan kreatív energiáimat mozgatja meg, amit színészként nem használok. Hasonlít a színészetre is, mert egy jó lakberendező könnyen bele tudja élni magát a megrendelő helyébe.

 

Lakberendezés mellett a színházi rendezés is érdekel?

Már gyakran eszembe jutott, de a tettek mezejéig még sosem jutottam el. Érdekel komplexen gondolkodni egy műről, színészként is szeretek alkotóként résztvenni egy előadásban. Azt gondolom, jó instrukciókat is tudnék adni a művészeknek, tanítottam már fiatalokat is.

 

Az utcán felismernek? Odamennek hozzád?

Nem jellemző, és ez az inkognitóban létezés engem megnyugtat. Nem élek burokban, BKV-val járok, közértben vásárolok, játszótérre járok a gyerekkel. Persze olyan, előfordul, hogy a gyerekek összesúgnak a hátam mögött, hogy ott az Erika néni.