Önismereti tábort is szerveznek gyerekeknek

Őszinteség, kreativitás, pénzügyek, önismeret a négy alappillér

2022-ben két alkalommal, július 7–10., valamint augusztus 4–7. között várja a 12–18 éves korosztályt a Vulkán Tehetséggondozó Társulás által életre keltett Vulkán Önismereti Tábor. Ahogyan a neve is utal rá, ez a tábor a hagyományos változatoktól eltérő szellemiséget képvisel. A szervezők többéves tapasztalatuk során kikristályosodott tematikával várják azokat a fiatalokat, akik tudatosabban szeretnének tekinteni magukra és a világra, illetve azokat a szülőket, akik elindítanák gyermeküket az önfejlesztés útján.

A gyerekek személyiségformálására és tehetséggondozására ideális esetben az iskola lenne hivatott, azonban a tantervnek nem része az önismeret, a tanulástechnika vagy a hatékony időbeosztás. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek számára a tananyag tömény, az átadás gyors, mindemellett a tanárok figyelméből nagyon kevés jut rájuk. Ez oda vezet, hogy sok gyerek szorong, önbizalma és önbecsülése alacsony, nem találja a helyét a világban.

„A Vulkán Önismereti Tábort éppen azért találtuk ki, hogy ez alatt a négy nap alatt segítsünk a gyerekeknek elindulni a változás irányába, annak érdekében, hogy felszabadult, boldog életet élhessenek” – avatott be Mikóczi Ferenc, a Vulkán Önismereti Tábor alapítója.

Kapaszkodó a fejlődésre vágyó fiataloknak

A mai felgyorsult világ egyik legnagyobb problémája, hogy a fiatalok elveszettnek érzik magukat. Mire kikerülnek az iskolarendszerből, jelentős lexikális tudással rendelkeznek, az élet mindennapi dolgaihoz azonban nem kapnak kapaszkodót. Nem tudják, mi szükséges ahhoz, hogy sikeresek legyenek az életben, de például azt sem, miként bánjanak a pénzzel. A társulás ezért külön hangsúlyt fektet a pénzügyi intelligencia elsajátítására és arra, hogy a diákok tudjanak csapatban dolgozni, merjenek kérdezni és segítséget kérni.

A Vulkán Társulás 2015 májusában „tört a felszínre”, azzal a céllal, hogy segítsen a fiataloknak a bennük rejlő energiát, ezt a titokzatos ősi erőt felfedezni, hagyja kitörni, majd megtanítsa őket arra, hogyan használják fel a siker elérésének céljából.

„Mi látjuk a gyermekeinkben rejlő hatalmas potenciált, és a hitünk megrendíthetetlen, hogy szép jövő vár rájuk, ezáltal pedig az egész társadalomra. Ehhez viszont szükségük van támogatásra, segítségre. Célunk egy családi kör kialakítása, a harmónia megteremtése, ahol a fiatalok elsajátíthatják azt a tudást, amivel könnyebben boldogulhatnak az élet rögös útjain. Fontos számunkra, hogy már fiatalon tisztában legyenek a rájuk váró lehetőségekkel és kihívásokkal, és tudatosítsák, hogy mindenki a maga szerencséjének a kovácsa” – mutatott rá Mikóczi Ferenc.

Ismerd meg önmagad!

Egy gyermek felé is ezer irányból érkezik az információ arról, milyennek kéne neki lennie ahhoz, hogy elfogadják, szeressék, elismerjék. A külső nyomás hatására már egész korán torz énkép alakulhat ki bennük, valamint az én-ideájuk sem azonos. Vagy nem ismerik önmagukat, vagy nem merik felvállalni a saját személyiségüket, mert félnek a visszajelzésektől.

„A Vulkán Önismereti Tábort 4 alappillérre építettük fel, és a programokat is ezek köré építjük: őszinteség, kreativitás, pénzügyek, önismeret. A táborokban 4 nap alatt fantasztikus eredményeket érünk el, a szülőktől, a tanároktól és a táborozóktól hosszú hetekig kapjuk a pozitív visszajelzéseket, és örömmel számolnak be a sikerekről” – ismertette a Vulkán Önismereti Tábor alapítója.

A táborba azokat a 12–18 éveseket várják, akik szeretnének fejlődni egy támogató, sikerorientált környezetben, és főleg jól akarják érezni magukat a bőrükben. Akik olyan elakadásokkal küzdenek a mindennapokban, amiket egyedül már nem tudnak megoldani.

„Az első nap mindig az őszinteség napja, hangsúlyozzuk, hogy mindenki pontosan olyan, amilyennek lennie kell, és minden tulajdonságával együtt így teljes és értékes. Bátorítjuk a gyerekeket arra, hogy ha viseltek álarcot, azt vessék le, és merjék az arcukat megmutatni másoknak, illetve megélni magukban is, hogy milyenek ők valójában” – tudtuk meg Mikóczi Ferenctől.

Mindenkire jut figyelem

A tábor kezdetén 6-8 fős csoportok alakulnak, mindegyik élén egy önkéntes vezetővel, aki ezekben a napokban csapatával együtt rezeg, a gyerekeket szeretettel és szakértelemmel támogatja, motiválja és felügyeli.

„A 4 napban hasznos és izgalmas programokon vehetnek részt a táborlakók. Hallgathatnak szakemberektől érdekes előadásokat az őket érintő témákban, játékos feladatok során megélhetik kreativitásukat, csapatokban versenyezhetnek egymással, betekintést kaphatnak a legszükségesebb pénzügyi ismeretekbe, illetve elsajátíthatják az erőszakmentes kommunikáció alapjait” – adott ízelítőt a tervezett programelemekből a szervező.

A tábor egyik legjelentősebb sajátossága, hogy a gyerekek mindegyik nap végén visszajelzést adnak arról, hogy érzik magukat, mennyire tetszett nekik az aznapi program, mit szeretnének, mire vágynának még. A tábor vezetői, az önkéntesekkel együttműködve, akár a következő napra rugalmasan reagálnak az igényekre. Mert itt csakis a gyermek az első!

„Idei táborunkba szeretettel várjuk a gyermekek jelentkezését, de örömmel fogadjuk az önkénteseket is, hiszen minden, amit mi elképzeltünk, csak velük együtt valósítható meg. És köszönettel vesszük a támogatói felajánlásokat is, amivel a nehezebb körülmények között élő családok számára tudunk kedvezményes vagy akár ingyenes táboroztatást biztosítani” – tette hozzá Mikóczi Ferenc.

A Vulkán Önismereti Tábor alapítója végezetül azt is elárulta: céljuk, hogy tevékenységükkel átlépjék az országhatárt és a világ több pontján tegyék elérhetővé a tábort a magyar gyermekek számára.