Az európai zene szívében játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Ismét kiemelkedő programokkal várja a látogatókat a klasszikus zenei fesztivál a dél-németországi Bad Kissingen városában. A bemutatásra kerülő művek jelentős hányadát adják a magyar, vagy magyar vonatkozású alkotások. Ahol július 2-án a Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép.

 

A rendezvénysorozatnak az „Európai zene szíve” (Herz der europäischen Musik) címet adták, mely idén június 17-től július 17-ig várja a látogatókat. A szervezők szerint a magyar zenei hagyományok, zeneszerzők és alkotások, illetve a magyar muzsikusok jelentős hatással bírtak és bírnak az egész európai régióra, Csehországgal és Ausztriával együtt a közép-európai zene szerves részét képezzük. A történelemben a magyar zenei élet és hagyományok mindig irányadóak voltak és befolyásolták, inspirálták az egész földrész kulturális életét.

 

A Liszt Ferenc Kamarazenekar július 2-i koncertjén a népzenétől és a cigányzenétől kapott sokrétű motiváció kerül reflektorfénybe a zeneirodalom klasszikusain keresztül. Kezdésként a zenekar az egyik legnépszerűbb repertoár darabjával, Bartók Román népi táncaival teszi le névjegyét a fesztivál nemzetközi közönsége elé.

Ezután nagyzenekarrá bővül a formáció és a két világklasszis magyar művész, Várdai István és Baráti Kristóf tolmácsolásában szólaltatják meg Brahms Kettősversenyét.

A koncert második fele igazi fesztiválhangulatot ígér: Brahms op. 18 szextettjének magyaros ihletésű második tétele után csatlakozik a fellépőkhöz ifj. Sárközy Lajos és zenekara. Előadásukban improvizatív elemekkel bővítve szólaltatják meg Weiner Leó divertimentoját, amelyet igazi cigányzene követ és Várdai Istvánnal előadják Popper Dávid híres Magyar rapszódiáját is. A koncert igazi örömzenéléssel zárul: Brahms három magyar tánca (1, 5, 6) minden közreműködő részvételével szólal meg.

 

A rendezvénysorozat programjában száz körüli eseményen a legkiválóbb német zenekarok mellett világhírű karmesterek és nemzetközi szólisták lépnek fel, a közreműködők között a Liszt Ferenc Kamarazenekaron kívül a fesztivál színvonalát olyan magyar művészek emelik, mint Fischer Ádám, Schiff András, vagy Roby Lakatos és együttese. A nemzetközi művészek között olyan fellépők lesznek, mint Janine Jansen és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, Patricia Kopatchinskaja, Magdalena Kožena, Isabella Faust, Julia Fischer, Daniil Trifonov, a Wiener Symphoniker és még sokan mások.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált. Működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több, mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. Az együttes, amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és a művészi koncepció kialakításában.