Élő oroszlán dühöngött a Fenevad forgatásán, amely egy dühöngő oroszlánról szól

 

Egy frissen megözvegyült apa (Idris Elba) elviszi két kamaszlányát felejteni egy dél-afrikai szafariparkba, ahol egy dühöngő oroszlán veszi üldözőbe őket, amely nemrég szökött meg az orvvadászok elől, ezért ki van bukva a kétlábúakra. A Fenevad legdurvább jeleneteiben számítógéppel generált oroszlán szerepel, de a stáb tagja volt egy valódi vadállat is, nem kis gondot okozva a forgatáson.

Történt pedig, hogy a film rendezője, az izlandi Baltasar Kormákur (Csempészek, Everest) felhívta jó barátját, a négyszeres Oscar-díjas Alejandro Inarritut (Korcs szerelmek, Bábel, A visszatérő, Birdman), hogy elbeszélgessenek az új filmről. Mint Kormákur a Total Filmnek elmesélte, Inárritu többek között azt tanácsolta neki, szerezzen be egy igazi oroszlánt a produkció számára, hogy megtapasztalja, hogyan esnek a fények az állat bundájára. A Universal stúdió meglepő módon beleegyezett a fenevad kockázatos szerződtetésébe.

Kormákur fia volt a second unit rendező, és ő kapta a megtisztelő feladatot, hogy bemásszon az oroszlán ketrecébe, és felvételeket készítsen róla. „Mert ilyen apa vagyok én” – tréfálkozott Kormákur ezzel kapcsolatban. Hogy, hogy nem, az oroszlán kiszabadult, és grasszálni kezdett a forgatás helyszínén. Végül az idomárainak sikerült befogni, de a stáb néhány tagja izgalmas perceket élt át.

Érdemes felidézni a Roar című 1981-es filmet – Tippi Hedren volt a női főszereplő, és lánya, Melanie Griffith is szerepelt benne –, amely egy afrikai kalandról szólt. A produkció 150 vad oroszlánt vonultatott fel, ezért szerepelt a film végén a következő felirat: „A forgatáson egyetlen állat sem sérült meg, a stáb 70 tagja igen”.

(Beast – hazai bemutató: 2022. augusztus 11.)

 

 

 

A válasz a Nem-re: határozott IGEN!

 

A Jordan Peele által jegyzett Nem-et már vetítik Amerikában, és a sajtómunkások körében is  abszolút bombasiker. A forgatókönyvíró-rendezőt Spielberghez, Hitckcockhoz és Carpenterhez hasonlítják, és az egyik kritikus megemlíti, hogy a címben foglalt állításra adott válasz: határozott IGEN.

Peele azzal harangozta be filmjét, hogy a nagy nyári szuperfilmet akarta megcsinálni, amely egyben a Nagy Amerikai UFO-film is. Minden szerencsés néző azt mondja, hogy ezt a vállalását sikerült maximálisan teljesítenie. A cselekményről már kiderült, hogy a film története Los Angeles közelében, a pusztában, egy lovastelepen játszódik. Az ott élők felfigyelnek egy hatalmas űrhajóra, ami a fejük felett szokott megjelenni, megpróbálják lefilmezni, és ekkor kezdődnek a bonyodalmak.

A Variety gyűjtéséből szemezgetünk a Twitteren posztolt első kritikusi véleményekből.

„Nem akarok semmit elspoilerezni, csak azt mondom, hogy nagy gratula” – írja Steven Weintraub, a Collider nevű szórakoztatóipari portál főszerekesztője.

„Ez a film nem evilági – lelkendezik Frank Pallotta, a CNN szórakoztatóipari riportere. – Óriási durranás, amit rendkívüli színészi alkotások jellemeznek, egyben tisztelgés az ötvenes évek klasszikus űrinváziós filmjei előtt. Látványos produkció a horror látványosságairól. (…) Élvezd a műsort és ne nézz fel az égre.”

„A Nem határozott IGEN – vélekedik Nigel Smith, a People magazin kulturális hírszerkesztője. – A lehető legnagyobb vásznon kell nézni. Hátborzongató és különös látványosság, amihez jelenleg nincs fogható. Többé soha nem nézek úgy az égre, mint eddig.”

„Nagyon sok szempontból abszolút fenomenális – szögezi le Heather Wilson, a Daily Dead News felelős szerkesztője. – Tökéletes elegyíti a sci-fit egy olyan történettel, ami alapjában véve leszámolás Hollywooddal. Teljesen eldobtam rajta az agyam. Gyönyörűen van fényképezve, mennydörög a hang és minden szereplő ragyog. Imádom.”

„Hirtelen nem tudok gyors reakcióval előállni, de akkora élmény, hogy még mindig kavarog a fejemben” – árulja el Candice Frederick, a Huffington Post vezető kulturális riportere.

A kritikusok mellett a „civilek” is odáig vannak a filmtől.

„Ne sétálj a moziba, hanem rohanj, hogy megnézd.”

Nem: de!”

„A legfontosabb dolog, hogy a Nem teljesen más, mint Jordan Peele előző filmjei, a Tűnj el! és a Mi. A rendező kiterjesztette szárnyait, és nagyszabású spielbergi filmet készített, de rejtett üzenettel, mint ez tőle elvárható. Nyitottan közeledj hozzá, és nem fogsz csalódni.”

(Nope – hazai bemutató: 2022. augusztus 18.)

 

 

 

Clooney-t még a felesége sem tudja lelassítani

 

Agyondolgozza magát George Clooney, akit még a felesége, Amal Alamuddin sem tud rávenni arra, hogy lassítson egy kicsit. Barátai szerint a 61 éves sztár úgy viselkedik, mintha feleennyi idős lenne, folyton röpköd Amerikából Európába vagy Ausztráliába forgatni meg üzleti megbeszélésekre – írja a Globe Magazine.

Tavaly az adott okot aggodalomra, hogy Clooney Ausztráliában forgatta a Beugró a Paradicsomba című romantikus vígjátékát Julia Roberts oldalán, és időnként hazarepült az ikreihez meg a feleségéhez Los Angelesbe, mint akinek kilométerhiánya van. Tény, hogy a színész így is eléggé fittnek tűnik, pedig két éve hasnyálmirigy-problémákkal szembesült, mert hirtelen 15 kilót fogyott Az éjféli égbolt című filmje miatt.

Clooney azért sem tud egy helyben megülni, mert egyszerre fél tucat projekten dolgozik színészként, rendezőként és forgatókönyvíróként, és a Zoom-videókonferenciák korában is szemtől szemben akar mindenkivel tárgyalni. A nagy hajszának ezenkívül az is az oka, hogy a sztár nem akar a nagy stúdiókkal barátkozni, amelyek tálcán tolnák elé az anyagilag előkészített produkciókat, hanem független alkotó akar maradni, aki saját maga szedi össze a pénzt a filmjeire.

Mindez persze nem látszik az új romantikus filmben: a Beugró a Paradicsomba könnyed vígjáték, amelyben Roberts és Clooney volt házaspárt alakítanak, akik meg akarják akadályozni egyszem lányuk szerintük elhamarkodott esküvőjét Balin.

(Ticket to Paradise – hazai bemutató: 2022. október 6.)

 

 

 

Vin Diesel gázsija már az egekbe szökött

 

A Halálos iramban-sorozat fejlődésével a franchise szupersztárja, Vin Diesel is lépést tart. A 2001-es első részért 2 millió dollárt kapott, a Halálos iramban 10. viszont már 20 milliót fial neki. A széria sokat változott, az első epizód még szinte kamaradráma volt, aztán exponenciális nőtt a szereplők tábora, fekete rapperek (Ludacris, Tyrese Gibson) és ázsiai sztárok (Sung Kang) lettek állandó szereplők, aztán Oscar-díjasok (Charlize Theron, Helen Mirren) is beszálltak, továbbá még jó páran, akik szintén moziba vonzzák a közönséget (a teljesség igénye nélkül: Gal Gadot, Dwayne Johnson, Jason Statham, Jon Cena, Clint Eastwood fia, Scott, legújabban pedig Jason Momoa).

A Halálos iramban-ra a költségvetést illetően is alig lehet ráismerni: 300 millió dollárba került az utolsó rész. Szakmai berkekben azt mondják, ennyi pénz már hollywoodi mércével is nagyon sok, még úgy is, hogy ebből két, külön bemutatandó film készült. Érdekes megfigyelni az ívet: az első részt még 38 millióból sikerült összehozni, és csak az ötödik epizódnál (Halálos iramban: Ötödik sebesség, 2011) dobták a gyeplőt a lovak közé. Ez a mozi sokkal több látványosságot kínált, mint az előző darabok, de még mindig csak 125 millióba került. A későbbi részek sem lépték túl a szerénynek nem mondható 200 millió dollárt. A széria tehát nagy bumm-mal fog véget érni.

(Fast X – hazai bemutató: 2023. május 18.)

 

 

 

A hírekben említett filmekhez anyagokat (képek, a főszereplőkről stúdióképek, magyar nyelvű előzetes, plakátkép, címfelirat, sajtókönyv, rövid tartalom, stb.), illetve a közeljövő megjelenéseiről információkat a Universal filmek esetén a UPIMedia oldalán (www.upimedia.com)  talál, a Paramount filmjeinek anyagait tartalmazó rendszerhez meghívót tudunk küldeni. Ha gondjai lennének a regisztrációval, letöltéssel, illetve további információkért kérem, hívja Pataki Andreát a 394-0008/108-as telefonszámon.

e-mail: pataki@uipduna.hu

Linkek:

www.uipdunafilm.tumblr.com

www.facebook.com/uipdunafilm

www.facebook.com/UniversalHorrorHungary

www.youtube.com/c/UIPDunaFilmYTchannel

www.youtube.com/c/GyerekfilmekUIPDunaFilm

www.instagram.com/uipdunafilm

www.tiktok.com/@uip_dunafilm

www.uipduna.hu

 

 

 

 

 

A közeljövőben bemutatásra kerülő filmek eredeti és magyar címei,

valamint a tengerentúli és a várható hazai bemutató dátuma

(Az előzőleg közöltekhez képest történt változásokat piros színnel jelöljük.

A zölddel jelölt filmek 3D-ben is bemutatásra kerülnek.

Narancs színnel a korhatárok – zárójelben az ideiglenes adatok.)

 

 

 

Beast (19 August 2022) – Fenevad, 2022. augusztus 11. – 16

www.beastmovie.com

előzetes: https://youtu.be/MRpEHrSy3wo

„Ilyet még nem láttál” https://youtu.be/BE9xHv9o0_A

 

 

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (3 March 2023) –  Dungeons & Dragons: Betyárbecsület, 2023. március 2. – (12)

 

 

Halloween Ends (14 October 2022) – A Halloween véget ér, 2022. október 13. – (16)

előzetes: https://youtu.be/0rTAb3zXPg0

 

 

M3GAN (13 January 20223) – M3GAN, 2023. január 12.

 

 

Mission: Impossible Dead Reckoning Part One (14 July 2023) – Mission: Impossible Leszámolás Első Rész, 2023. július 13. – (12)

www.missionimpossible.com

előzetes: https://youtu.be/lCerc7so9jk

 

 

Mrs. Harris Goes to Paris (15 July 2022) – Mrs. Harris Párizsba megy, 2022. október 20. – (12)

www.focusfeatures.com/mrs-harris-goes-to-paris

szinkronos előzetes: https://youtu.be/QjES3BekOhc

feliratos előzetes: https://youtu.be/IP1bWQAmMyM

Álom Diorról https://youtu.be/JH5btBKyvTI

 

 

Nope (22 July 2022) – Nem, 2022. augusztus 18. – 16

https://www.nope.movie

elő-előzetes: https://youtu.be/KMPt5qWm02s

  1. előzetes: https://youtu.be/P43q_PVBLSQ

új előzetes: https://youtu.be/AcyS0D7-fnY

A mozis esemény https://youtu.be/ST864NSwcWY

A testvérek https://youtu.be/OTAze88zDUo

 

 

Oppenheimer (21 July 2023) – Oppenheimer, 2023. július 20.

 

 

Paw Patrol: The Mighty Movie (13 October 2023) – Mancs őrjárat: A szuperfilm, 2023. október 12.

 

 

Puss in Boots: The Last Wish (21 December 2022) – Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság, 2022. december 8. – (6)

www.dreamworks.com/movies/puss-in-boots-the-last-wish

  1. előzetes: https://youtu.be/pHbN4uA2ovA

új előzetes: https://youtu.be/rcaitjD8_Rk

 

 

Smile (30 September 2022) – Mosolyogj, 2022. szeptember 29. – (16)

előzetes: https://youtu.be/dOQyRtCIdWE

 

 

She Said (18 November 2022) – Azt mondta, 2022. november 17. – (12)

www.shesaidmovie.com

előzetes: https://youtu.be/iYCscNQGaL4

 

 

Tadeo Jones 3: La Maldición de la Momia / Tad the Lost Explorer and the Emerald Tablet – Tad, az elveszett felfedező és a Smaragdtábla, 2022. október 20. – (6)

előzetes: https://youtu.be/CwUfzPJdUws

 

 

Teenage Mutant Ninja Turtles – Mutant Mayhem (11 August 2023) – Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz, 2023. augusztus 10.

 

 

Ticket to Paradise (21 October 2022) – Beugró a Paradicsomba, 2022. október 6. – (12)

www.tickettoparadise.movie

előzetes: https://youtu.be/HQbJcYk-cxo

 

 

Tiger’s Apprentice, The (10 February 2013) – A tigris tanítványa, 2023. február 9.

 

 

Transformers: Rise of the Beasts (9 June 2023) – Transformers: A fenevadak kora, 2023. június 8.