Évi 56 milliárdot költenek a cégek számlabefogadásra

Luxus már adatrögzítésre alkalmazni a kvalifikált munkaerőt

Hazánkban is egyre nagyobb terhet jelent, hogy még mindig több mint tízezer munkavállaló foglalkozik a magyar cégeknél kizárólag a számlabefogadással, akiket más, fontosabb pénzügyi folyamatok menedzselésével is meg lehetne bízni. A Dataxo Group elemzése szerint a hazai vállalatok bérszinten alsó hangon évi 56 milliárd forintot költenek a számlák feldolgozására, ami pénzégetéssel ér fel. Az automatizálásra való átállás sok helyen már elkezdődött.

A Dataxo Group hazánkban elsőként végzett kalkulációt arra vonatkozóan, hogy mennyi erőforrását emészti fel a magyar vállalatoknak a manuális számlafeldolgozás. Az így kapott számadatok meghökkentőek és komoly gazdasági kockázatokról is tanúskodnak.

Poór Károly, a cég vezérigazgatója a statisztikákról szólva elmondta, itthon egy számla rögzítése átlagosan másfél perc munkát igényel. A Pénzügyminisztérium adatai szerint éves szinten 700-800 millió számlát fogadnak be a cégek, tehát a vállalatoknál dolgozó számlaadat-rögzítők pedig együttesen több mint 2000 évnyi munkaórát fektetnek csak azok feldolgozásával. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezeknek a feladatoknak a munkabérköltsége legkevesebb 56 milliárd forint.

A Dataxo Group vezérigazgatója, Poór Károly rámutatott, a jelenlegi munkaerőhiány mellett megengedhetetlen lenne a gazdaság számára, hogy több mint tízezer munkavállaló foglalkozzon számlák befogadásával, hiszen a folyamat ma már teljesen automatizálható és senkinek nem hiányozna a manuális adatrögzítés.

„A pénzügyi területen kvalifikált dolgozók akár nagyobb értéket is teremthetnek más munkakörökben. Mivel jellemzően könyvelőkről beszélünk, ők akár költségelemzésben, adóoptimalizálásban vagy egyéb pénzügyi folyamatok menedzselésében fontos szerepet tölthetnének be a vállalatok életében” – fejtette ki a problémát Poór Károly.