EGY HÓNAP MÚLVA EGYEDI ÖSSZMŰVÉSZETI PRODUKCIÓ AZ ÁTRIUMBAN

A képzelt szerelemről szóló Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadást Horvát Lili rendezte

Egy hónap múlva, október 14-én és október 21-én egy egészen egyedi összművészeti produkció részesei lehetnek a nézők az Átrium Filmszínházban. A Robert Schumann dalciklusa nyomán készült Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadásban egy elképzelt szerelmi történet elevenedik meg együtt a filmvásznon, a zenében és a színpadon, Horvát Lili rendezésében, Hámori Máté zenei vezetésével, Balogh Máté hangszerelésében, a Danubia Zenekar előadásában, Szemenyei János és Wrochna Fanni főszereplésével. A filmes jelenetekben többek között Nagy Zsolt és Stork Natasa is szerepel, akikkel a rendező korábbi, számos nemzetközi díjat nyert, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjében dolgozott már együtt.

Robert Schumann Dichterliebe dalciklusából Balogh Máté Erkel-díjas, Junior Prima Díjas zeneszerző készített feldolgozását a Danubia Zenekar számára.  Az ez alapján készült előadásban a ciklus tizenhat dalát kísérve felváltva, ám egymásra felelve látható egy-egy filmjelenet, majd színpadi történés, amelyek együtt formálódnak egésszé a nézők előtt.

Az előadás egy elképzelt szerelem története: egy olyan szerelemé, amelyhez egy ember is elég. A túlfűtött, hol visszaemlékező, hol dühös, hol lemondó dalok belső történésekről szólnak, nem egy valódi, megélt kapcsolat kínjairól és boldogságáról. A külső és a belső világ konfrontációját emeli ki a különböző műfajok ütköztetése.

„Régóta szerettem volna a kedvenc műfajaimat egy estén összehozni, így született a Dichterliebe ötlete is. A zene a lelke, a színház a teste, a film pedig az arca az előadásnak, ahol az egyes tagok képesek tökéletes összhangban, egymást erősítve működni. Szemenyei János egyedi jelenség, operaénekesi adottságokkal kevés kiváló színész van megáldva. Hab a tortán, hogy a Dichterliebe a legfontosabb témáról, a szerelemről tud úgy mesélni, hogy egyszerre romantikus és nagyon mai, ahol a 21. és a 19. század művészi nyelve teljes harmóniában olvad össze” – nyilatkozta Hámori Máté karmester, az előadás zenei vezetője.

„A színpadon megjelenő filmjelenetek nem háttérvetítésként működnek: egyenrangú részei a koncert-előadásnak. Sokan kérdezik, hogy meg lehet-e nézni külön a filmet. De nem: ez a film kifejezetten az előadáshoz készült, csak annak részeként érvényes. Kedvemre való a gondolat, hogy forgattunk egy körülbelül negyven perces anyagot, amely akár egy nagyjátékfilm részeként is megállná a helyét, de csak azok láthatják, akik eljönnek a Danubia Zenekar előadására” – nyilatkozta Horvát Lili rendező.

A Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadás a májusi siker után október 14-én és 21-én lesz látható az Átriumban Horvát Lili rendezésében, Hámori Máté zenei vezetésével, Balogh Máté hangszerelésében, a Danubia Zenekar előadásában, Szemenyei János és Wrochna Fanni főszereplésével. A filmes jelenetekben rajtuk kívül Boros Anna, Kőszegi Katalin, Nagy Zsolt, Venekei Mariann és Stork Natasa szerepelnek.

 

https://www.facebook.com/DanubiaZenekar