Ma már valóban láthatatlan lehet a fogszabályozás

A legtartósabb készülék nem csak a fogaink egészségét garantálja

A fogszabályozás nemcsak az esztétika, hanem a megelőzés szempontjából is kulcsfontosságú – mondja Dr. Miriam Powell fogszabályozó szakorvos. A láthatatlan fogszabályozás emellett gyorsabb eredményt is nyújt. A kutatások szerint ráadásul százszor kisebb a szuvasodást veszélye, más módszerekhez viszonyítva.

Kevesen tudják, milyen következményekkel járhat, ha helytelenül állnak a fogaink. A rágószervünk helyzete kihatással lehet az emésztésre, a hangképzésre és a hallásra is. De okozhat migrént és izomfájdalmakat, a fogak és a fogágy betegségeiről már nem is beszélve.

„Ezek a problémák nem minden esetben zavarják a pácienst. Ám ha már kezeljük, a fogszabályozás során törekedni kell minden veszélyforrás megszüntetésére. Hiszen ami ma még nem zavaró, később azzá válhat” – mondja Dr. Miriam Powell, akinek nemcsak a fogszabályozás, de a helyreállító fogászat terén is van szakvizsgája és gyakorlati tapasztalata. De vajon hogyan zajlanak az előkészületek?

A fogorvos rendelőjében mindenre kiterjedő felderítést végeznek, mielőtt a fogszabályzó a helyére kerülne. A diagnosztika bő egy órát vesz igénybe, melynek során alaposan megvizsgálják az állkapocsízületeket is. Egy éjszakai vizsgálat az alvás közbeni fogcsikorgatásra is fényt derít, de arc- és mosolyanalízis, röntgenvizsgálatok, beszéd- és nyelésvizsgálat is zajlik a fogszabályzó felhelyezése előtt. Természetesen a fogak és a fogágy állapotfelmérése sem maradhat el, hiszen fogszabályzót kizárólag egészséges fogazatra szabad felhelyezni.

Mi a helyzet azokkal, akik egyszerűen csak szebb mosolyra vágynak? Ha nincsenek az életminőséget rontó problémáik, akkor a fogak szépsége lehet a legfőbb motiváció. Ám ilyenkor is be kell állítani a rágószerv helyes működését, különben kialakulhatnak új, vagy felszínre kerülhetnek megbúvó problémák.

Százszor kevesebb a szuvas fog a láthatatlan fogszabályzóval

Megkülönböztetünk kivehető és rögzített készülékeket. Előbbiek használata főleg gyerekkorban fontos, ám a hatékonyságuk alulmarad a rögzített fajtához képest. Mi tehát az optimális megoldás?

Dr. Miriam Powell elmondja: a fogszabályozás érdekében ma már nem kell többéves áldozatot hoznunk. A láthatatlan fogszabályzó még a legdurvább torlódás esetén is fél év alatt kiegyenesíti a fogakat. Habár a kezelésnek ekkor még nincs vége, a szép mosolyt már ilyenkor is élvezhetjük, és a képbe „nem ront bele” a fogszabályzó látványa sem. A kezelés az arc esztétikájára is befolyással lehet: sok esetben válnak teltebbé az ajkak és simulnak ki a ráncok a száj körül.

Amellett, hogy valóban nem észrevehető, a láthatatlan fogszabályzó mechanikailag is a leghatékonyabb. 1-2 hét után már nem okoz irritációt, ráadásul a kutatások szerint százszor kevesebbszer fordul elő fogszuvasodás a viselése közben, mint a többi típusnál. Emellett könnyebben tisztán tartható: még étkezés után sem látják mások, mi marad rajta, nem úgy, mint a többi rögzített készülék esetében.

„Fantasztikus technika, de Magyarországon még a fogszabályozó orvosok körében sincs kultúrája. Így sajnos a páciensek visszatérően olyan felvilágosítást kapnak, miszerint az ő esetüket nem lehet belső készülékkel kezelni. Az általunk használt rendszer azonban gyökeresen eltér a többitől, így ezek a hátrányok nem érvényesek rá. Máshogy működik, ezért is kell külön licensz ahhoz, hogy egy fogszabályozó szakorvos alkalmazhassa a német technológiát” – mondja a fogszakorvos.

Dr. Miriam Powell korábban Németországban vezetett esztétikai fogászati praxist, ezt követően Németország egyik legelismertebb fogszabályozó rendelőjében végezte a fogszabályozás specializációját, majd Norvégiában tartotta kézben egy magánklinika fogszabályozó részlegét. Jelenleg Budapesten, a norvég és a német szakmai sztenderdeknek megfelelő rendelőjében várja pácienseit. Itt kiemelt szerepet kap a géppark folyamatos fejlesztése, ahogyan a legmagasabb szintű sterilitás is.

„A láthatatlan fogszabályzó csodálatos készülék, amit nevezhetünk akár a fogszabályzók királynőjének is. Ráadásul részletfizetési konstrukció is elérhető rá, így rugalmasabb lehet a kezelés finanszírozása is” – zárja a doktornő.