Mikor foghatunk fegyvert egy betörőre?

Ne a karóránkat, hanem a gyerekünket akarjuk megvédeni

Ahány betörés, annyi féle, de a hívatlan vendégek érkezésére érdemes időben felkészülni. Hajós István biztonságtechnikai szakértő szerint mindenekelőtt korszerű biztonsági rendszerekkel ajánlott felszerelni az ingatlanunkat, de nem árt, ha önvédelmi fegyverünk is van kéznél otthon. Helyzete válogatja, hogy a gázriasztó pisztolyt mikor süthetjük el, ezért is fontos, hogy mindenki ismerje a jogait. Beszélt arról is, egy minket ért támadásra mentálisan is fel kell készülni, mert felfokozott érzelmi állapotban nehezebb jó döntéseket hozni.

A biztonság életünk egyik legfontosabb alappillére, ugyanakkor amíg nem történik semmi rendkívüli a környezetünkben, addig hajlamosak vagyunk lazábban kezelni a hétköznapokat. Ellenben ha már beüt a krach, utólag bármit kifizetnénk annak érdekében, hogy visszacsináljunk mindent.

Ha tízéves távlatban vizsgáljuk a hazai betörési statisztikákat, akkor látható, hogy bő egy évtized alatt negyedére esett vissza a bűnesetek száma itthon, de a ránk leselkedő veszély továbbra is állandó, nem lehet előre tudni, hogy a bűnözők mikor pécézik ki az ingatlanunkat maguknak.

Hajós István biztonságtechnikai szakértő, a Bastion Group ügyvezetője elmondta, első lépésben érdemes korszerű biztonsági rendszerekkel felszerelni a házunkat, az ugyanis máris elrettentő hatással lehet a bűnözőkre. Példaként említette a komplex zárszerkezetet, a távfelügyeletet, a rejtett riasztó berendezéseket vagy épp a fénysorompókat. Hozzátette, házőrzésre ma már rendelkezésre állnak a biztonságtechnikai robotok is, melyek 360°-os kamerájukkal a terjes területet belátják, éjjellátó funkciójuk és hőkamerájuk pedig még precízebb felderítést tesz lehetővé napszaktól függetlenül.

Csak akkor rántsunk fegyvert, ha tudjuk használni

A szakember úgy folytatta, arra is gondolni kell, mi van akkor, ha minden óvintézkedésünk ellenére a betörők bejutnak az ingatlanba, és adott esetben szemben találjuk magunkat velük.

„A jogszabályok lehetővé teszik, hogy önvédelmi célra gázriasztó pisztolyt, gumilövedékes fegyvert tároljunk az otthonainkban. Ezek elrettentő erővel bírnak bármely betörővel szemben, hiszen első ránézésre akár azt is gondolhatják, hogy éles lőfegyvert tartunk a kezünkben. Mindig fontos, hogy defenzív, de határozott magatartást tanúsítsunk, azaz ha a támadó kezében akár egy szúró-vágó eszköz is van, próbáljunk olyan távot tartani, hogy ne érjen el” – mutatott rá a Bastion Group ügyvezetője.

Kérdésre válaszolva elmondta, a védekezés módja sosem lehet aránytalan a támadás mértékéhez, vagyis ha a betörő meghátrál, nem futhatunk utána és bántalmazhatjuk. Amennyiben viszont a helyzet engedi, visszatartani lehet őt, sőt ajánlott is, amíg meg nem érkezik a rendőrség.

Hajós István közölte, ha a betörők túlerőben vannak és az emberi élet kioltására alkalmas fegyverrel, például viperával támadnak ránk, vagy például éjszaka történik a támadás, az feljogosítja az áldozatot arra, hogy bármilyen eszközzel az élete védelmére keljen. Erre viszont fejben fel kell készülni.

„Csak akkor vegyünk elő fegyvert, ha készek vagyunk használni. Soha ne adjuk meg a lehetőséget a betörőnek, hogy bizonytalanságunk miatt elvehesse tőlünk a nálunk lévő eszközt, és ezáltal hátrányba kerüljünk a védekezésünket tekintve. Ha lefagyunk, akkor a kívánt cél ellenkezőjét is kiválthatjuk, még fokozottabb érzelmi állapotba kerülhet mindkét fél, és a támadó felhergelésével még komolyabb támadásra ösztökéljük a bűnözőt” – sorolta a szakértő.

Felhívta egyúttal arra is a figyelmet, hogy ha egy betörőnél kés van és azt el akarjuk tőle erőszakkal venni, akkor a filmekkel ellentétben két dologra kell felkészülni: vagy meg fognak vágni vagy meg fognak szúrni minket vagy mindkettő. Erre pszichikailag fel kell készülni, ha úgy döntünk a késes támadóval szembe szállunk. A biztonságtechnikai szakértő éppen ezért is ajánlja mindenkinek az önvédelmi tanfolyamokat, ott ugyanis ezeket az alapokat el lehet sajátítani. Mindez pedig hatalmas előnyt jelenthet, ha váratlanul egy betörővel találjuk szemben magunkat.

Végezetül kiemelte, az aranyszabály mindig az: ne a karóránkat, hanem a gyerekünket, a családunkat vagy a saját életünket akarjuk megvédeni egy ilyen incidens esetén.