75%-os energiamegtakarítás az irodaházak bérlőinek kezében

Az épületek energiahatékonysága kulcsszerepet játszik a jelenlegi éghajlati és energiaválsággal szembeni európai és globális kötelezettségvállalások támogatásában.

Mivel az irodaházak, raktárak és logisztikai központok üzemeltetési költségei az egekbe szöknek, a piaci szereplők klímatudatos fejlesztései lehetővé teszik a bérlők számára, hogy csökkentsék energiaszámláikat. Napelemeket, geotermikus fűtési rendszereket már az elmúlt évtizedben számos irodaházba, logisztikai területre és kereskedelmi épületbe telepítettek. Az energiaválság azonban megmutatta, hogy a tulajdonosok erőfeszítései nem elegendőek – sürgősen szükség van az épületek használóinak viselkedésének megváltoztatására.

Az épületek használóinak gondolkodásmódjában is változásra van szükség, például a minimális és maximális beltéri léghőmérséklet újradefiniálásával. Az öltözködési kódnak az évszakhoz (vagy a külső levegő hőmérsékletéhez) való igazításával télen csökkenthető, nyáron pedig növelhető a beltéri levegő hőmérséklete, és megtartható az épületben tartózkodók komfortérzete. Ez a fajta intézkedés jelentős megtakarítást eredményezhet a fűtési és hűtési célokra felhasznált energia tekintetében.

A fény hatékony felhasználása is létfontosságú. Lehetőség van a világítási energiafogyasztás csökkentésére pusztán azáltal, hogy a nap fényét a lehető legjobban kihasználjuk, csökkentve ezzel a nappali mesterséges világítás szükségességét. Léteznek olyan automatikusan vezérelt rendszerek is, amelyek a mesterséges világítás intenzitását a rendelkezésre álló napfényhez igazítják.

“Bár az Alfa egységei Szlovákiában és Magyarországon is az ország legalacsonyabb energiafogyasztói között vannak az első 15%-ban, folytatjuk felújítási programunkat, mert a számokból világosan látjuk, hogy ez nemcsak energiát és költséget takarít meg, hanem a környezetnek is jót tesz” – mondta Ohad Epschtein, az Alfa Group International ügyvezető partnere. A magyar és szlovák piac meghatározó szereplőjeként célul tűzték ki a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, és ezek az erőfeszítések ma fontosabbnak bizonyulnak, mint valaha.

Pusztán az irodahelyiségek elrendezése is drámaian csökkentheti az energiafogyasztást.

Mára kialakultak jó gyakorlatok a legjobb irodai elrendezésekre és az irodák vezetésére is, melyek a hatékonyabb működést és a CO2 kibocsátás csökkentést egyszerre támogatják. Tehát a tervezést két fő gondolat vezérli: az irodaházaknak rugalmas tereket kell biztosítaniuk a benne dolgozóknak és energiát kell megtakarítaniuk a környezetre gyakorolt hatások csökkentése érdekében.

Az irodahelyiségeknek integrálniuk kell a technológiát, a biztonságot, a kényelmet és az energiahatékonyságot a produktív, költséghatékony, környezetbarát és esztétikus munkakörnyezet biztosítása érdekében. Az irodatervezetési sablonok kommunikálása a bérlők felé miniden üzemeltetőnek javasolt az irodaházak alkalmazkodóképességének és hatékonyságának elősegítésére érdekében.

„Az általunk kiadott, bérlőknek szóló energiahatékonysági kódex több ezer vállalkozásnak segít jelentős megtakarításokat elérni a jelenlegi, egész Európát sújtó energiaválság idején.” – mondja Epschtein úr, akinek cége energiatakarékossági kódexet adott ki, amely a világítással, a hőmérséklet csökkentéssel, a fűtéssel és hűtéssel, az informatikai infrastruktúra működtetésével és az energiatakarékos berendezésekkel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat tartalmaz a bérlők számára. “Ezeket a működésben, az alkalmazottak és az ügyfelek igényeinek felmérésével az Alfa Group felkészült a bérlők számára, hogy segítsen a költségek csökkentésében ott, ahol a bérlők a legnagyobb minőségi energiamegtakarítást érhetik el” – tette hozzá.