Máté Péter dalai rock stílusban dübörögtek az Arénában a Karthago szimfonik koncerten

A Karthago szimfonik Aréna koncert hatalmas élmény volt, mert a Szolnoki Szimfonikus Zenekar kísérete fantasztikus hangzásvilágot teremtett a Karthago saját számainak, és Máté Péter dalainak, amelyek ráadásul rock feldolgozásban hangzottak el. A látványos képek mellett tűzcsóvák is felcsaptak időnként a színpad oldalából, és nem csak hallottuk, hanem láttuk is ahogy dübörögtek az elefántok.
2022. november 19-én a legendás, idén már 43 éve együtt zenélő, Máté Péter díjas KARTHAGO együttes nagykoncertet adott az Arénában. Az új albumuk igazán különleges bemutatója volt ez az este, mert az énekes zseni, Máté Péter saját rock-stílusában feldolgozott dalaiból állt a koncert.
Dj Dominique lépett először színpadra, aki könnyen hangulatba hozta a közönséget rock slágerekkel, szólt például Brian Adams, de Máté Péter dalokkal is melegítette a közönséget a koncertre. Aztán mikor már mindenki jó hangulatban volt, 20.15-kor elkezdődött a show. Fantasztikus grafikát láthattunk, tűz, elefántok, fények, robbanás és rögtön tapsviharban köszönte meg a közönség a briliáns kezdést. A Szolnoki Szimfonikusok fantasztikusan szóltak a Karthago alatt. Takáts Tamás hangja betöltötte az Arénát, sűrű, göndör haja mit sem változott az évek során, és a Senki Lánya számmal már a show elején megörvendeztette a női rajongókat.
A koncert nagyon különleges volt a hangzáson kívül azért is, mert részleteket hallottunk a „Most élsz – Máté Péter és egy igaz szerelem regénye” című könyvből, amely segítségével jobban megértette a közönség Máté Péter dalainak a lényegét, a slágerek készítésének körülményeit. Megtudtuk, hogy Máté Pétert először amerika nyálas hangjának tekintették, az Elvis, majd a Beatles dalok után meglepetést okozott a Zene nélkül mit érek én című dal. Az koncerten is meglepődtünk, mert hihetetlen jól szólt szimfonikus-rock hangulatban. Az este folyamán a Karthago es Máté Peter feldolgozások felváltva szóltak. Megtudtuk, hogy Szecsi Pál es Máté Péter sokat vitatkoztak szakmai dolgokon, főleg szövegeken. Végül maradt Péter szövege, és igazzá vált nemsokára – megható atmoszférát teremtett, amikor felcsendült a Szülői ház című dalt. Kocsándi Miklós erős hangja betöltötte a teret, és emlékeztetett Máté Péteréhez.
Aztán szólt a szájharmonika Takáts Tamásnál, és szóba került a 2019-es évi nagykoncert, amikor a zenekar 40 éves fennállását ünnepelték. Szólt az ÓÓÓ rock, tapsolt es énekelt a közönség, közben tűzcsóvák csaptak fel a színpad elött.
Ezután ismét Edit es Máté Péter története került színpadra. Bár nem az a hír járta a zenészekről, hogy úriemberek, de Péter az volt. Öltönyben járt, rózsacsokrot vitt Editnek, és sokat nevettek, a történetei tele voltak öniróniával. A kis közjáték után már szólt is az Ez majdnem szerelem volt dal a koncertteremben. Máté Péter kiváló blues zenész is volt. Takáts Tamás elmesélte, hogy az édesapja azt mondta a zenei zsenire, amikor megjelent a „Ki Mit Tud?”-on, hogy „Ez a kis csávó tud valamit!”. Erre Tamás, aki akkor még gyermek volt azt válaszolta, hogy „Apa, lehet, hogy jól zenél, de hülye öltönyben van.” Ennek tiszteletére egy jó blues is elhangzott a színpadon.

Honnan is jött a Karthago zenekarnak az ötlet, hogy Máté Péter számokat rockosítson? Márciusa 15-én megkapták a Máté Péter díjat, és innen jutott eszükbe, hogy legyen Máté Péter lemez. Ezután emlékeztünk azokra, akik a szívünkben élnek. A koncerten helycsere is történt. Kocsándi Miklós elénekelte a „Csak a zene szól’-t és Takáts Tamás a dobok mögé ült.

Szólt az Elmegyek, a Most élsz, és bizony itt is tudtuk h vége lesz mar a kezdetén. De még a koncerten sok kiváló dalt hallottunk ezután is. A Karthago himnusz Takáts Tamás hangos ifjúkorából következett, és mindenki énekelte, hogy ’ezer éven át megtanultuk már mire jó a szív és a száj!` Majd jött a Hazánk – Máté Péter dala. A lendületes Karthago záró blokkban az Indulj tovább után szólt a Requiem, amely dal egy fiúért íródott, aki meghalt egy 1984-es Karthago koncerten a rock zenéért. `Ugye eljössz még, ha hallod majd az elefánt dübögést`, taps, `ugye eljössz még, talán eljössz még` – harsogta az aréna közönségé. Máté Péter Azért vannak a jóbarátok és Emlékezz rám dalai után 22.30-kor elefánt dübörgéssel véget ért az este, de Máté Péter rockba öltözött dalait biztosan sokszor fel fogom még tenni.

Fotó-riporter: Varga Réka Blanka