KELET-TIROL GYÖNGYSZEME: GRANDHOTEL LIENZ ÉS KÖRNYÉKE

Ha Ön a természet és az aktív kikapcsolódás szerelmese, ha olyan helyre vágyik, ahol sportolási és pihenési lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre évszaktól függetlenül, akkor ez a cikk Önnek szól. Engedje meg, hogy elkalauzoljuk Önt Lienzbe, a napfény városába, amely több százéves múltra tekint vissza, mégis modern, mediterrán hangulatú osztrák kisváros Kelet-Tirol/Osttirol szívében, amely nem összetévesztendő a hajdani acélvárossal, Linzzel!

Az impozáns hegyekkel körülvett Lienz óvárosától mindössze néhány percre található Kelet-Tirol első és egyetlen 5 csillagos luxusszállodája, a GRANDHOTEL LIENZ MEDICAL-WELLNESS-SPA & GOURMETHOTEL*****, amely 2009. április 30-án nyitotta meg kapuit. A szálloda tulajdonosai, a Westreicher és a Simonitsch családok, nemcsak a luxust és minőséget képviselik, hanem a vendégkiszolgálás terén is kiemelkedőek.

Szeptember végén a Hotel vezetői sajtóútra hívtak minket, mint a magyar média képviselőit. A vendéglátónk tarsolyában minden volt mi szem-szájnak ingere, nemcsak gasztronómia terén, de a kultúra felfedezése és a természet szépségeinek megismerése sem maradhatott ki.  Nap mint nap láthattuk Johannes Westreichert, a hotel tulajdonosát, ahogy végigsétál a szálloda közösségi terein, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Szemtanúja voltam, hogy még a wellnessrészleg pihenőágyainak a párnáit is megigazította, és mi esett volna jobban a vacsora tálalásánál, mint amikor Igazgató Úr személyesen szolgálta fel nekünk a főételt. Az ellenállhatatlan 4 fogásos vacsorát Flaschberger úr, a szálloda főszakácsa készítette el, aki mestere a hagyományos ételek újragondolásának és “dolomitkönnyű”, modern ételekké varázsolta azokat. Reggelinél viszont Westreicher úr kedves felesége vett részt a vendégek mindennapi kiszolgálásában mosolygós és temperamentumos személyiségével.

Ilyen egy igazi családi hotel: a vezetőség a személyzettel karöltve dolgozik azért, hogy mélyebben megismerhessék vendégeiket és teljeskörűen kielégíthessék igényeiket.

Egy különösen jó megoldás, hogy az étterem nem egy nagy terem, hanem elszeparált helyiségekből áll, amely jelentősen segítette önfeledt szórakozásunkat. Vacsoráinkat, az Egger-Lienz Étteremben fogyasztottuk el, ahol Albin Egger-Lienz festőművész, Lienz város szülöttének festményei díszítették a falakat. A művésznek magyar vonatkozású alkotása is van, hogy melyik az és hol van kiállítva, azt később osztom meg Önökkel, hiszen még egy különleges ötletű kialakítást szeretnék megosztani. Az étterem felé vezető folyosón található egy üveglap a padlóban, amelyen keresztül betekinthetünk Lienz egyetlen borospincéjébe. A szálloda tulajdonosai évente 6000 üveg bort szereznek be a világ minden tájáról, amelynek köszönhetően széles körű kínálat áll a borkedvelő vendégek rendelkezésére. Ezek után nem volt kétségünk afelől, hogy vacsora közben kiváló minőségű borokat fogunk fogyasztani.

4 exkluzív lakosztály a bordó, kék és zöld színek játékával, arany részletekkel és sötét fából készült bútorokkal teremt exkluzív és fenséges környezetet. Ugyanez a hangulat árad a kandallóval ellátott, impozáns szalonból és a lobbyból, amelyek eleganciájukkal a diszkrét luxus érzetét keltik a szálloda egészében.

A lakosztályról jut eszembe az Igazgató Úr kedvenc története: 2015 januárjában a 3. James Bond „A Fantom visszatér” című film 3 perces jelenetét forgatta Kelet-Tirol területén, melynek keretében a stáb hat hetet töltött a szállodában. Mivel Daniel Craig dublőrje is dolgozott a felvételeken, mindig elbizonytalanodott az Igazgató Úr, hogy vajon éppen aktuálisan kit lát. Végül kiderült, hogy a híres színész mindössze 3 napot tartózkodott csak a lefoglalt lakosztályában.

Emellett a spa és wellness részleg területén, egy “SymbioMed Medical Care” részleget is kialakítottak, ahol Dr. Peter Lechleitner egyetemi professzor értékes tanácsokkal látja el nem csak a szálloda vendégeit, hanem az utcáról bejelentkezőket is. A doktor úr, amikor éppen nem szíveket gyógyít, akkor szíveket fest. A helyiség összes szíves festményét ő alkotta.

A Medical Care-ben továbbá széleskörű vizsgálatokat kínálnak, beleértve az alap- és intenzív egészségi állapotfelmérést, a fitnesz- és érrendszeri állapotfelmérést, az öregedési folyamat lassítását, a hagyományos kínai orvoslást, a homeopátiát és a súlycsökkentést. Lienz környéke számos kikapcsolódási lehetőséget és programot kínál, így nemcsak a pihenni és gyógyulni vágyók találják meg számításukat, hanem a sportbarátok, kalandorok, outdoor kedvelők, kultúrarajongók és a gyerekek is.

Látogasson el Lienzbe és legyen részese e felejthetetlen kalandnak, ahol a kultúra, a természet, a sport és a pihenés egyedülálló kombinációja várja Önt!

Fotóriporter: Csengery-Lengyel Tímea

Hotel fotók: Grandhotel Lienz

Tájképek: Csengery-Lengyel Tímea