Masters&Pieces koncerten jártunk…

Micsoda  rendkívüli est volt  március 10-én a Budapesti Zsinagógában, ahol részesei lehettünk egy igazán lenyűgöző koncertnek, mely mindenkit állva és vastapsra késztetett. A Masters&Pieces koncert nagy várakozást keltő eseménynek ígérkezett, és valóban minden elvárásnak megfelelt, olyan négy élő legenda közreműködésével, mint Rhoda Scott, a Hammond orgona királynője, Roby Lakatos, az “unortodox” cigány fúziós zene atyja, Lisztes Jenő, a cimbalom csodálatos művésze és Mexicanu, az harmonika császára vált valóra.

Négy mester, négy hangszer, az orgona ünnepélyes hangja, a hegedű fülbemászó érzékenysége, a cimbalom varázslatos csillogása és az harmonika érzéki szárnyalása mind szabadon egységbe fonódnak, összehangolva. Ezek az előadók azért jöttek, hogy felidézzék a zenei világ kincseit, nemcsak a jól ismert klasszikusokkal, hanem saját mesterműveikkel is, mindezt egyedi stílusukban és interpretációjukban, katartikus pillanatokat okozva  közönségnek. A rajongók történelmi zenei mérföldkőnek voltak tanui  az innovatív zenei megközelítések, a hagyományos és kortárs zenei stílusok összekapcsolásában.

Mindezt egy igazán méltó helyszínen, a Budapesti Dohány utcai Zsinagógában, mely nemcsak az egyik legszebb, hanem az egyik legkülönlegesebb épület Budapesten.

A 85 éves Rhoda Scott, a világszerte elismert Hammond orgona királynője,az amerikai gospel zene egyik legautentikusabb képviselője, akinek zsenialitása és kifinomult zenei tehetsége generációkat bűvöl el, olyat játszott, hogy egy pisszenést se lehetett hallani.

Roby Lakatos, az “unortodox cigányfúziós” zene megalkotója, hegedűjátéka korszakalkotó, talentumát vastappsal fogadta a zsinagóga közönsége.

Lisztes Jenő, a cimbalomművész, a magyar zenei színtér meghatározó alakja, kiválósága és érzékenysége révén pedig rendkívüli koncerteket varázsol a világ legnagyobb színpadaira, ezen az esten is így történt.

Marian Mexicanu, a zseniális harmonikás, egyedülálló és páratlan alkotásiban gazdagon táplálkozik a román romaság gazdag hagyományából, miközben improvizatív elemeket is belevont szenvedélyes és virtuóz előadásmódjával.

Ez az este nem csak egy koncert volt, hanem  egy transcendentális élmény, ahol a zenei műfajok határai elmosódtak, és az igazi művészet mindannyiunk számára megmutatkozott. Köszönjük ezeknek az elképesztő művészeknek, hogy megajándékoztak minket jelenlétükkel, és izgatottan várjuk a következő rendkívüli zenei utazást, amelyre elkalauzolhatnak bennünket.

Fotók: Bor Veronika