A stresszről….

A stressz, a modern élet egyik leggyakrabban előforduló problémája, számos forrásból eredhet, beleértve a munkahelyi elvárásokat, családi kötelezettségeket, pénzügyi nehézségeket,társadalmi nyomást stb… Azonban egy különösen ártalmas stresszforrás, amelyet gyakran alulértékelnek, a toxikus környezet és a toxikus emberek hatása.

A toxikus környezet olyan munkahelyi vagy otthoni légkört jelent, ahol az emberek folyamatosan negatív, mérgező viselkedéssel szembesülnek. A toxikus emberek jellemzően manipulációval, kritizálással, bántalmazással vagy érzelmi zsarolással igyekeznek másokat irányítani vagy megbántani. Az ilyen helyzetekben élő vagy dolgozó egyének folyamatosan stressznek vannak kitéve, ami hosszú távon súlyos következményekkel járhat.A belső stressz olyan fiziológiai és pszichológiai reakciók sorozata, amelyeket a test és az elme válaszol a fenyegető vagy kihívást jelentő helyzetekre. Ezt a reakciót gyakran a “harc vagy menekülés” válaszreakcióval azonosítják, amely során a szervezet különböző hormonokat szabadít fel. Ezek a hormonok növelik a pulzusszámot, a vérnyomást és az energiaszintet, hogy felkészítsék a testet az azonnali cselekvésre. Hosszan tartó stressz esetén a folyamatosan magas kortizol- és adrenalin szintek szív- és érrendszeri problémákhoz vezethetnek, mint például magas vérnyomás, szívinfarktus és stroke.
A toxikus környezet által okozott folyamatos stressz növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az állandó feszültség és szorongás magas vérnyomáshoz és szívinfarktushoz vezethet. A krónikus stressz gyengíti az immunrendszert, így a toxikus környezetben élők hajlamosabbak lesznek a fertőzésekre és betegségekre.
A stressz befolyásolja az emésztőrendszert is, gyomorfekélyhez, irritábilis bél szindrómához és egyéb emésztési zavarokhoz vezethet.A toxikus környezetben élő egyének gyakran tapasztalnak depressziót, szorongást, alvászavarokat és egyéb mentális egészségügyi problémákat. A stressz hatására az egyének gyakran tapasztalnak hangulatingadozásokat, ingerlékenységet, fáradtságot és koncentrációs nehézségeket. Emellett a stressz csökkentheti az önbecsülést. A krónikus stressz hozzájárulhat a poszttraumás stressz zavar kialakulásához is, különösen azokban az egyénekben, akik traumatikus eseményeket éltek át.

Lehetséges megoldások:a meditáció, a jóga és a mély légzés technikák hatékonyan csökkenthetik a stressz szintjét és javíthatják a mentális jóllétet.A rendszeres fizikai aktivitás segít csökkenteni a stresszhormonok szintjét és növeli az endorfinok, a „boldogság hormonok” termelését.Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend támogatja a test és az elme megfelelő működését, és hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez. A jó energiákkal rendelkező barátokkal, családdal és támogató közösségekkel való kapcsolattartás segíthet a stressz kezelésében és az érzelmi támogatás megszerzésében. Pszichoterápia, kognitív viselkedésterápia és egyéb mentális egészségügyi szolgáltatások hasznosak lehetnek a stressz kezelésében és a mentális jóllét javításában.