Horror történetből lett tündérmese Mádai Vivien szülése

Mádai Vivien kisfia, Zénó 3470 grammal és 53 cm-rel született 2014. szeptember 14-én. Az RTL Klub, majd később az M1 műsorvezetője szülésről és anyaságról mesélt az anokert.hu-nak adott interjújában.

Gondoltad, hogy ilyen fiatalon leszel anyuka?

Én abszolút tudatos voltam ebben a kérdésben, mindig azt vetítettem előre magamnak, hogy fiatalon szeretnék kisbabát. Nagyon szerettem a gyerekeket, és azt gondoltam, hogy fantasztikus dolog lenne, ha nekem is hamar lenne egy. Miután elterveztük, hogy legyen kisbabánk, három hét múlva már ott is volt Zéni a hasamban, igazi szerelemgyerek.

Ez hatalmas szerencse, hiszen sokan évekig küzdenek azért, hogy gyermekük szülessen.

Igen, tudom. Nekünk csak ki kellett gondolni, és ő már volt, az égből érkezett.

Milyen érzés volt, amikor megtudtad, hogy várandós vagy?

Bármennyire is terveztük meg számítottam rá, én sokkot kaptam. Nagyon meg voltam ijedve amikor kiderült, első éjjel nem is aludtam egy pillanatot sem. Az ember tart valamilyen szinten az ismeretlentől. Ez egy annyira új helyzet volt, amiben nem volt még egyikünk sem. Aztán szépen lassan felocsúdtam az első sokkból, és elkezdtünk barátkozni a gondolattal.

Hogy viselted a terhességet?

Összességében könnyű terhességem volt, nagyon élveztem, szerettem terhesnek lenni. Persze az elején voltak apró rosszulléteim, sokszor volt hányingerem, de problémamentes boldog időszak volt.

Tudatosan választottatok kórházat és orvost?

Egy magánklinikán szültem, és nagyon szerettem volna női orvost, mert azt gondoltam, hogy ő biztosan jobban átérzi a helyzetemet. Ma azonban már nem így csinálnám, kicsit bánom a dolgot. Ha Zéninek kistestvére születik, mindenképpen állami kórházba szeretnénk menni, és biztos orvosi hátteret biztosítani magunknak ahelyett, hogy szép csillár volt a szobában.

Ha jól tudom, nem volt komplikáció mentes a szülés.

Ez nekem egy horror történet. 19 óra vajúdás, sürgősségi császár, egy trauma az egész, amit a mai napig nem tudtam feldolgozni. Abszolút megkérdőjelezte a saját magamba és az emberiségbe vetett hitemet az a nap.

Ez a trauma a mai napig jelen van az életedben?

Valószínűleg a szülésnek köszönhetően szülés utáni depresszióban szenvedtem két-három hónapig. Aztán egy óriási pálfordulás következett be, és be tudtam teljesedni. A világ legnagyobb boldogsága anyának lenni.

foto_facebookMilyen az élet egy 17 hónapos kisbabával?

Éppen a szavakat tanuljuk, ő elég fejlett a korához képest. Nagyon aranyos, de eleven kisfiú, kis rosszcsont. Persze nem is tudnék az én habitusommal egy kis sarokban ülő kisfiút elképzelni. Megküzdünk egymással minden nap, de nagyon jó és élvezetes vele az élet.

Fontos volt neked, hogy megtaláld a kapcsolatot a többi anyukával?

A szülés után egyedül éreztem magam, és nagyon szerettem volna más anyukákkal is megismerkedni, ezért létrehoztam egy internetes fórumot, közösséget, a La Mome-ot. Szerintem sok magányos anyuka van, aki hiányolja a hozzá hasonlók társaságát, és szeretne mástól is kérdezni a védőnőn kívül. Itt egy nagyon jó családias közösség alakult ki, én sokszor előbb kérdezek a többiektől mint a nőgyógyásztól.

Szeretnétek második babás?

Akkor azt mondtam, hogy soha többé, csak most érlelődött meg a gondolat, hogy mégis. Időpontot azonban nem tudok mondani, most csak egy hétre tudok előre tervezni, meg hogy mit pakolok be a gyereknek, ha elmegyünk itthonról…

Koczka Máté