Idősebbek is elkezdhetik avagy a mozgáskultúrám fejlődése

Ugye, erre a mondatra – mi B oldalasok – mindannyian emlékszünk?!
„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!” 1975. januárjától közel 15 évig minden este (tévé)tornázhattunk, mégis az rémlik, mintha a fotelből ülve néztem volna a műsort és vártam volna Mazsoláékat vagy a Futrinka utcát.

Valószínűleg a mozgás szeretete vagy gyerekkorban alakul ki, vagy soha. DrágajóAnyámék mindent megtettek, hogy rendszeres mozgásra szoktassanak, de hiába… Az egyentornadresszes (emlékszünk rá: tömény műszál piros,fekete vagy sötétkék anyagból, szigorúan fehér szegéllyel) heti különóra teljes kudarc volt.

Aztán telt-múlt az idő és jöttek az imádott nyolcvanas évek. Kötött aerobic-zokni, fejpánt és Jane Fonda újfajta mozgása. Na, ez már csábítóbb volt. Sokkal. Szombatonként az iskola tornatermébe már önkéntesen vonultam és máig vigyorra húzódik a szám, ha meghallom a Bad Boys Blue, vagy a Modern Talking valamelyik slágerét, hiszen a tornaórák gerincét ezek a dalok adták.

Tehát volt zene, voltak külsőségek és így már a mozgás is jobban ment.

Hogy van az, hogy ha az ember elfújja a tortáján a negyven szál gyertyát, na onnantól kezdve, valahogy nehezebben mennek le a torta által felszedett kilók is? Ezt Ti is tapasztaltátok?

Valahogy a húszas éveimben elég volt egy hétig nem ennyi és máris újra versenysúlyomnál voltam. Ma meg? De hagyjuk a sírást, ez a blog arról szól, hogy mitől is szép a B oldal. Mert szép.

És itt kanyarodjunk is vissza a mozgás szeretetére. Irigykedve nézem a közösségi portálon a drága Ismerőseim kiírásait, hogy ennyit meg ennyit futottak és imádják és már alig várják a közvetkező alkalmat. Na, hát én megpróbáltam a futást. Meg a jógát. Meg a spinninget. Meg a konditermet. Volt bérletem is ezek közül többre. Mert ugyebár, az már egy fél siker, ha megvesszük a tíz alkalmat (bohémabb időszakban a korlátlan havit). Az első (és utolsó) spinning órám után – ami mint később kiderült másfél órás volt és haladó – egy hétig csak lábujjhegyen tudtam járni, lépcsőn meg egyáltalán nem, nyilván nem mentem többet.

De mozogni mégiscsak kell. Mert az állóképesség fontos. Meg a test formája is. Drága Andi barátnőm hosszú hetekig könyörgött, hogy menjek le TRX edzésre. Ismertem magam. Ellenálltam. Ennyi kudarc után már óvatosabb az ember. Nem hagyott. Jól tette. Belevágtam. Olyan volt ez, mint amikor egy sokat csalódott, de szerelemre vágyó embert randevúra hívnak. Féltem is, de kíváncsi is voltam.

És mindig mindennek adni kell egy esélyt! Szerintem – amúgy is – ez a lehető legjobb hozzáállás az életünkhöz.

Trx edzés: A TRX Suspension Trainer a funkcionális edzés egyik alapeszköze, amely izomláncok edzését teszi lehetővé. A TRX egy mozaik szó, jelentése teljes testtel végzett ellenállásos edzés (Totalbody Resistance Exercise). A Suspension Trainer egy könnyen hordozható heveder-rendszer, mely mobil edzőteremként használható. A felfüggesztéses edzés (Suspension Training) jellemzője, hogy a felhasználó kezét vagy lábát egy felfüggesztési pont tartja, miközben a másik végtaggal a talajon támaszkodik. Ellenállásként a saját testsúlyt használja, az intenzitást a test talajjal bezárt szöge illetve a stabilitás adja. Ezáltal gyakorlatok százainak elvégzését teszi lehetővé. Alkalmazható bárhol, bármilyen fittségi szinten, és bármilyen fittségi célhoz. Használatával erőt, állóképességet, koordinációt, hajlékonyságot, és a core izmok stabilitását tudjuk fejleszteni.
Az eszközt Randy Hetrick fejlesztette ki az amerikai haditengerészet elit alakulatánál, az ezredforduló körüli években. Fitness Anywhere nevű cégét 2004-ben alapította. (forrás: Wikipédia)

Heti két óra egy végtelenül türelmes és nagyon elszánt edző – Márton – irányításával. Nyávogtam, ellenálltam, sztrájkoltam, tiltakoztam, de mentem. Mert volt kihívás. Egy jópofa csoportnak amúgy is jó a tagja lenni. Ahol ugyan nem mindenki az én korombeli, de fiatalodni és a fiatalokkal felvenni a tempót, az sem rossz dolog.
Ennek több, mint három éve. Mára már heti három alkalommal megyek, a kedvenc zenémre tornázhatok és személyre szabott programot kapunk Marcitól. Óráról órára videót forgatunk, hogy mások is belepillanthassanak – ha csak öt másodperc erejéig is – a jó hangulatú, de azért elég kemény munkába.
Túlzás lenne azt állítani, hogy mozogni szeretek. De a társaságot igen, az edzőt igen, a zenét igen.
A test meg… majdcsak alakul az is.