A netes ismerkedés veszélyei

 

Napjainkban a személyes ismerkedést egyre inkább felváltják a különböző internetes fórumokon és chateken történő „találkák”. Fiúk és lányok ezrei használják a világhálót társkeresésre, ám sokan nem is sejtik, mennyi veszély leselkedik rájuk…

 

Függővé válás

Az ember alapjában véve társas lény, ezért igényli egy, vagy akár több személy közvetlen vagy közvetett jelenlétét. A net kiváló lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatba lépj akár vadidegen emberekkel is. Ám az itt kötődött „kapcsolatok” sokszor csak a látszatra épülnek, mert talán sosem fogtok valóban találkozni.

 

Ha úgy érzed, hogy egyre többet akarsz a számítógép elé ülni, akkor megsúgom, hogy „internetfüggő” lettél.

 

Miért szokunk rá?

Általában nincs elég bátorságunk személyesen odamenni idegen emberekhez vagy éppen ahhoz, aki tetszik nekünk. Neten keresztül sokkal bátrabbak vagyunk, mivel nem kell felvállalnunk az arcunkat. Sőt, izgalmas dolog egy titkos név mögé bújva – akár új személyiséget is felvéve – szinte bármiről csevegni másokkal. Főleg ha ehhez ki sem kell mozdulni a lakásból, és nincs időhöz kötve.

 

Álnév mögé bújva

A virtuális csevegés során sok felhasználó a saját neve helyett úgynevezett nicknevet (internetes becenevet) használ, hogy ne tudják meg, ki is valójában. Ez erőt és önbizalmat kölcsönöz használójának, és ezt sokan ki is használják: füllentenek az életkorukkal vagy külsőjükkel kapcsolatban, nem ritkán a nemükről is. Ám a beszélgetéseket – előbb vagy utóbb – általában személyes találkozó követi, így ha valótlan dolgokat állítottunk magunkról, könnyedén elveszíthetjük egy lehetséges partner vagy barát bizalmát.

 

Nem árt arra is vigyázni, hogy „beszélgetés” közben ne adjunk ki magunkról személyes adatokat, kódokat vagy jelszavakat, nehogy a rossz szándékú emberek visszaéljenek azokkal.

 

A chatelés előnyei:

– Szinte a világ bármely részéről könnyedén kapcsolatba léphetünk szinte bárkivel.

– Őszintén beszélgethetünk másokkal, bármilyen témában.

– A chatszobáknak és csoportoknak köszönhetően „találkozhatunk” hasonló érdeklődésű emberekkel.

– Ha sokat használjuk a klaviatúrát, akkor idővel fejlődhet a gépírásunk.

 

A chatelés hátrányai:

– Nem tudhatjuk biztosan, hogy ki ül valójában a „másik” oldalon. Ne adjunk ki magunkról személyes információkat!

– Könnyen a netes csevegés függőjévé válhatunk, ezért tartsunk mértékletességet!

– Az interneten eltöltött idő elveheti a lehetőséget attól, hogy ápoljuk az élő kapcsolatainkat. Mozdulj ki otthonról, és találkozz a barátaiddal is!

– Sokszor előfordul, hogy a személyes találkozók alkalmával kiderül, nem is úgy néz ki az illető, ahogyan azt a chaten leírta. Legyünk óvatosak!

– Legtöbbször máshogy festünk élőben, mint a fényképeken, ezért előfordulhat, hogy élőben nem tetszünk a másiknak, vagy éppen fordítva. Ez kellemetlen lehet mindkét fél számára!

 

welcsy

 

Kiemelt képünk illusztráció!

Fotó: Pixabay