Aki ma válaszolt – Árpa Attila

fotókredit: Labancz Viktória

 

Árpa Attila: „A szerelem több bajt okoz, mint jót”

Otthon mozog a film világában, a szakmája és személyes varázsa által is mindig a szépség bűvkörében élt. De vajon milyen ember a felszín alatt Árpa Attila és mik azok az értékek, amelyeket fontosnak tart apaként és férfiként? Őszinte beszélgetés következik.

Premiumlap: Milyen volt a gyerekkora?
ÁA: Münchenben születtem, ott nőttem fel, a szüleim disszidáltak, mint felvidéki magyarok. Az volt a terv, hogy tovább mennek Amerikába, de közbe jöttem én – nevet. Anyukám annak idején egy színtársulattal ment ki egy brüsszeli előadásra és kint maradt, apám pedig követte őt egy lyukas csónakkal az erdőn keresztül. Emlékszem, mi voltunk a menekülő magyarok bázisa, onnan mentek tovább Svédországba, Amerikába, bárhova. Mindenki a nagy semmivel érkezett. 5-6 évesen már észleltem, hogy a szüleim voltak a világ legbefogadóbb, leglojálisabb és legkedvesebb vendéglátói. Az összes ismerős tudta, hogy hozzánk jöhet. Volt egy szép nagy bérelt lakásunk, ami átjáróházként üzemelt. Egymásnak adták a kilincset a különböző emberek, akik nagy része később külföldön ismert és sikeres lett. Közben apám elkezdett forgatni, így hamarosan a művészfilmesek is ott lógtak a lakásunkban, mondhatom, hogy bohém és színes gyerekkorom volt, szinte beleszülettem a mozis közegbe.

Premiumlap: Ilyen háttérrel nem volt nehéz a pályaválasztás kérdése…
ÁA: Hamar belejöttem a történetmesélésbe. Nem hiszem, hogy örököltem, valahogy magamtól ráéreztem. Imádtam a saját történeteimet végig mozizni a fejemben. Amint a szüleimen keresztül megismertem a filmszakmát, rögtön kikristályosodott, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Mindent magába foglal, amit én szeretek. Szerettem zongorázni, dalszöveget írni, történeteket kitalálni, rajzolni. A film pedig az a művészi kiteljesedési forma, ami mindezt magába foglalja.

Premiumlap: Melyik szülőjére hasonlít leginkább?
ÁA: Elég egészséges egyensúly van bennem, mindkét szülőm jó tulajdonságait örököltem, a rossz tulajdonságaim nem az ő felelősségük – mondja mosolyogva. Apámtól az akaratosságot, a vezérszellemet, hogy igenis néha erőt kell demonstrálni, ez mind a filmszakmában, mind az életben igaz. Egyfajta precizitást is. Anyámtól pedig azt, hogy mindenkinek adjunk egy esélyt és először a jót lássuk meg másokban. Valamint: optimizmust, álmodozást, hitet a jóban, és abban, hogy a legrosszabb dolgokban is van valami jó. Egyfajta lelki egyensúlyt és azt, hogy sokszor egy mosollyal mennyi mindent el lehet érni. Apám ezzel szemben azt mondja, hogy néha pofonnal érjük el a célunk. Így én az az ember lettem, aki mosolyogva ad pofont – mondja kedélyesen.

Premiumlap: Mivel foglalkoznak mostanában a szülei?
ÁA: Anyám kozmopolita életet él, utazik, egy igazi világvándor. Apám pedig próbál megbékélni azzal, hogy nyugdíjba kéne menni, vidéken él, ott van egy szép birtoka. Gyakran meglátogatjuk, a lányommal, Amirával.

Premiumlap: Münchenből, hogy kanyarodott mégis Budapest felé?
ÁA: Eredetileg más terveim voltak, három helyre jelentkeztem főiskolára: Münchenbe, Londonba és Budapestre. Németországba nem vettek fel, London és Budapest között kellett döntenem, ami 23 éves fejjel könnyű döntésnek bizonyult. A fő szempont az volt, hogy ne legyen drága, jó legyen a kaja és legyenek szép nők. Ezt a hármat London elbukta – nevet.
Később sem bántam meg a döntésem, mert nagyon izgalmas diákkorom volt és főiskola után rögtön beindult a karrierem. Azonnal az RTL-be csöppentem, ahol egy új műfaj, egy kereskedelmi tévé indításában vehettem részt. Megismertem egy csodás nőt, akitől született egy még csodálatosabb lányom. Azóta is jóformán minden második héten egy újabb hollywoodi filmben szerepelek.

Premiumlap: Minek köszönhető ez a nagy sikere?
ÁA: Minden amerikai produkcióban, ami itt forog kapok valamilyen szerepet. Rendkívül nagyképűen elmondhatom, hogy már csak szöveges szerepeket vállalok. Nagyon fontos, hogy van megfelelő nyelvtudásom. Beszélek angolul, németül, franciául és egy szerep kedvéért jóformán bármilyen nyelvet képes vagyok elsajátítani. A legendás amerikai rendezők azt hiányolják a magyar színészekben, hogy nem hitelesek. Sok színésszel az a baj, hogy nem jó a kiejtése vagy éppen túl tökéletesen próbál artikulálni angolul és ezért hiteltelenné válik. Én azon kevesek közé tartozom (az én korosztályomban talán öten, ha vagyunk Magyarországon), akik értik az amerikai filmszínészetet és természetesen tudok viselkedni a kamerák előtt.

Premiumlap: Meséljen Amiráról.
ÁA: A lányom 12 éves, nyilas és ennek ellenére nagyon hasonlít rám mentalitásban. Nagyon ismerem a nyilasokat, mert apám is az. Akaratosak, de tudnak sértődékenyek is lenni, viszont hatalmas a szívük, cserében mindig nekik van igazuk. Nem mondhatom, hogy a klasszikus értelemben kamaszodik, a fiúzás még nem téma. Sűrűn járunk a Rossmannba vásárolni (Vajon miért? –nevet) és ilyenkor azt figyelem, jobbra szalad-e a Barbie babákhoz, balra a sminkszettekhez vagy egyenesen a tamponokhoz? Egyelőre nincs baj, még csak a babákhoz siet.

Premiumlap: Félti-e majd a férfiaktól?
ÁA: Nagy tudással vagyok felvértezve ezen a téren. Sokat tanultam a nőkről az évek során, többek között abból is, ahogyan én viselkedtem velük. Voltam én angyal is, de ugyanakkor maga a legnagyobb rémálmom. Mindezzel a tapasztalattal fel tudom készíteni arra, hogy a férfiak hogyan szokták átverni a nőket, mik a legnagyobb csalódások és mik azok a jelek, hogy egy férfi rendes-e vagy sem. Mi az a viselkedés, amit egy nőnek el kell kerülnie, ha boldogságot akar. Biztos lesz, olyan is, amit nem mond majd el, de akkor a nyomozó barátaim majd kiderítik – nevet. Mindenkinek lehetnek titkai. Abban bízom, hogy olyan őszinte a kapcsolatunk, hogy hozzám fordul majd tanácsért – teszi hozzá.

Premiumlap: Milyen apa Árpa Attila?
ÁA: Ezt tőle kéne megkérdezni, de valószínű azt mondaná, hogy a legjobb apa a világon –mosolyog. Tabutémái nincsenek előttem, kis titkai, rajzai, jegyzetei, applikációi vannak, amikről én nem tudok. Hasonlít rám a leleményességében, kreativitásában, humorában és a nagy képzelőereje is feltehetően tőlem származik, képregényeket is rajzol. Valamint abban is rám ütött, hogy tud a dobozon kívül gondolkodni. Egy idő után mindig megnyílik nekem. Viszont a mai gyerekek már nem hisznek el mindent a szüleiknek, ha valami foglalkoztatja, csak beüti a Google-be és máris okosabb nálam. Ma már nem lehet őket meggyőzni arról például, hogy jobban fogsz fütyülni, ha sok répát eszel. Nem mondom, hogy jó irányba változott a világ…

Premiumlap: Milyen közös programjaik vannak?
ÁA: Rengeteg dolgot csinálunk együtt: lovaglunk, utazunk, videójátékozunk, macskázunk, gokartozunk. Imádja az állatokat, nem csak macskája van, de legutóbb beszerzett egy kígyót is. Ki is találta, hogy szeretne állatorvos lenni. Hagyom, hogy azt csinálja, amit szeretne, de ha rossz irányba indul, akkor majd figyelmeztetem. Például az állatorvosi hivatással kapcsolatban elmagyaráztam neki, hogy nem csak szép oldala van, hanem bizony ivartalanítással és elaltatással is jár, beteg állatokhoz is lenne köze ezen a pályán. Láttam, hogy elgondolkodott rajta, majd később azt mondta: ’végig gondoltam, igazad van’. Segítek neki a döntésekben, de nem erőltetek rá semmit.

Premiumlap: Ön hogyan viszonyul a szerelemhez?
ÁA: A szerelem több bajt okoz, mint jót. Egy nagyon szép érzelem, ami nem tart sokáig és önmagában inkább csak fájdalmat okoz, mint boldogságot. Nem félek tőle, de megtanultam, hogy párosulnia kell más dolgokkal is. Ha párosul bizalommal, barátsággal, tisztelettel, ha ezek együtt jönnek, akkor van értelme. Ami nem valósul meg vagy hiányzik belőle az egyensúly, az remek drámai alapanyag, de szerintem boldognak lenni vele nem lehet. A hírek ellenére nekem csak hosszú kapcsolataim voltak. A főiskola alatt egy menyasszonyom, azután lett egy barátnőm, majd Tomán Szabina, akivel 12 évig voltam együtt és tőle született a lányom. Az a kép, hogy számtalan kalandom volt, az tényleg csak egy image. Mondjuk volt olyan időszakom, amikor…

Premiumlap: Meséljen róla…
ÁA: Persze volt olyan időszak, amikor szingli voltam és engedtem a tavasz hívásának és valóban gyengéim a szép, modellalkatú nők. Számomra a külső valóban fontos, talán ez az egy rossz tulajdonságom van. Nem tehetek róla, 12 évig ébredtem egy topmodell mellett, megszoktam. Bár tudom, hogy minden szépséget meg lehet unni és az igazi szerelemnek nincs ehhez köze.

Premiumlap: Mi a véleménye azokról a nőkről, akik kés alá fekszenek a szépségért?
ÁA: A természetességet szeretem, de elfogadom, ha egy nő végeztet valamit magán, ha attól boldogabb. Ha valaki viszont azért műtené meg magát, hogy a mai konformista világnak megfeleljen vagy hogy nekem tessen, az már nem lenne az én barátnőm. Nekem sem insta babákra, sem bólogató kutyára nincs szükségem. Azokat a nőket szeretem, akiknek van karaktere, véleménye, életcélja. A műtétekkel egy baj van, a legtöbben rossz tanácsadót fogadnak. Kevés nővel találkoztam, akinek természetes hatású a szilikonja, a kacsacsőrű ajkak pedig egyenesen riasztanak.

Prémiumlap: Mik a tervei a nyárra?
ÁA: Munka, munka és munka. Erdélytől, Ukrajnán és Németországon át, Máltáig sok helyszínen fogok játszani változatosabbnál változatosabb szerepekben. Leszek például egy Netflix sorozatban római hadvezér, de egy magyar sci-fi vígjátékban gonosz űrlény is, hogy csak kettőt említsek a sokból. A lányomat, Amirát pedig viszem magammal a forgatásokra, amikor csak tudom…

Köszönjük!