Aki ma válaszolt – Pély Barna

 

Rengeteg koncerttel van tele a naptárad, a Blue Heart lemezed promózod országszerte és szinte világszerte, mikor van időd pihenni?
A mi szakmánkban úgy kell dolgozni, hogy közben megtalálja az ember a pihenésre való alkalmat is, egy-egy turné pihenőnapjain, illetve itthon hétköznap azért vannak szabadnapjaim. Egyébként megtanultam az utóbbi években, hogy a koncertek után már indulok is aludni, mert tudom, hogy mi vár rám a következő napokban is. A filmezés és a dalszerzés tud a legjobban kikapcsolni egyébként.

Hogyan jött a Blue Heart?
A kék emoji szív adta az ötletet, ami a feltétel nélküli elfogadó szeretet jelképezi. És persze mivel nagyon szeretem a blues zenét, és került is a lemezre pár ilyen dal, így egyértelművé vált a fejemben a cím. Az első szólólemezem szinte teljesen angol nyelvű volt, most viszont szerettem volna itthoni rajongóimhoz az anyanyelvünkön is szólni.

Azt tudjuk, hogy a minőségi muzsika a védjegyed, ezt teljesen tudatosan építetted, vagy így alakult?
Viszonylag fiatalon tudtam, hogy zenész akarok lenni. Ebben két út volt vagy komoly zenei irányba vagy a jazz tanszak felé venni az irányt. Én az utóbbit választottam, többek között a blues-hoz való közeli viszonyom miatt. Mire a felvételire került a sor, már profi, országszerte játszó blues zenekarban játszottam.

Mikor döntötted el, hogy énekes leszel?
Olyan 10 éves koromban megkérdezte a sógorom, hogy mi leszek, ha nagy leszek. Akkor rávágtam, hogy énekes, és végül így is lett. 🙂

Mi(k), ki(k) inspirálnak?
Bármi lehet inspiráló, egy film, egy beszélgetés a barátokkal, vagy egy különleges országban tett turné. Egy olyan ország, ahova nem gyakran jut az ember, mint például Üzbegisztán vagy Kazahsztán vagy éppen Indonézia. Tulajdonképpen a minden napjaim inspirálnak.

Milyen zenét hallgatsz? Kedvenc előadó?
Sokféle zenét hallgatok, sokféle előadót szeretek. Most éppen Gary Clark Jr.-t hallgatok a legtöbbet.

Van olyan, hogy kedvenc saját dal?
Az mindig változik, a hangulatomtól is függ, hogy épp mit érzek egy-egy dalom iránt. Most épp a Lépj tovább a kedvencem, mert arra forgattunk a napokban videóklipet.

Mennyi időt vesz igénybe a koncertekre való felkészülés? Szokott lenni lámpalázad?
Szeretem, ha van a koncert előtt egy 30-40 perc nyugalmi időm. Ez főleg arra kell, hogy egy kicsit magammal foglalkozzak és összeszedjem a gondolataimat, hogy minél inkább őszintén, és nyugodtan tudjak a közönségemmel kommunikálni. Lámpalázam szerintem nem volt soha, inkább egy egészséges izgalomnak mondanám, ami szerencsére ma is megvan. Ha nem lenne, akkor csak egy biorobotnak érezném magam.

Mit érzel amikor több ezer ember előtt énekelsz?
Nekem ez olyan, mint egy törzsi ünnepség, amikor én vagyok törzsfőnök. Úgy ahogy a főnöknek a törzsét, úgy nekem a közönség bizalmát kell kiérdemelnem.

Mit jelent számodra a minőség?
A zenék minőségellenőrei a hallgatók. Bárki hallgathat bármilyen zenét. Úgyhogy nem szívesen zárnék ki bárkit a jelen beszélgetésből egy szómagyarázattal. Ha valamit mondanék, akkor azt mondanám, hogy a „jó zene” az minőségi. A kérdés csak az, hogy kinek mi a jó, szép, illetve megfelelő dal. Talán pont annyi minőség van, mint ember.

Hol láthatunk, hallgatunk a közeljövőben?
Most épp az éves erdélyi turnémra készülök, aztán november második felében a Benelux-államokat veszem célba, és decembertől itthon jönnek az adventi koncertek.

Ha lenne 3 kívánságod, mi lenne az?
Igazából azt hiszem mindenem megvan, amire szükségem van. Talán azt kívánnám, hogy egészséges legyek mindig, hogy tudjak dolgozni. Meg persze egy új gitár mindig jól jön. ? A világnak pedig azt kívánnám, hogy minél több szeretet legyen az emberekben, és segítsünk egymásnak.

Mit üzennél a 20 éves Pély Barnának? És a 80 évesnek?
A 20 évesnek talán azt, hogy bízz magadban és menj a saját utadon. A 80 évesnek azt, hogy remélem minden vágyad teljesült, és az a jó ember tudtál lenni mindig, amilyennek a szüleid neveltek.

Köszönjük a válaszokat!