Melegedő

Ugyan az ősz az egyik legszínesebb évszakunk, de ilyenkor fázunk meg a leggyakrabban, amely nemcsak elrontja a kedvünket, hanem lemaradunk miatta az évszak legszebb pillanatairól is. Hogy ne így legyen, íme néhány igazán melengető ötlet!

 

Öltözz rétegesen!

Különösen ősszel fontos, hogy betartsd ezt a szabályt. Ugyanis egy zord reggel után a nappali hőmérséklet felmelegedhet, így nem igénylünk annyi meleg ruhát. Ilyenkor jönnek jól a reggel felhúzott rétegek, amelyektől a nap folyamán könnyedén megszabadulhatunk.

Megoldás: A torkodat és mellkasodat mindenképpen védd sállal vagy kendővel. Fontos a derék védelme is, ezért ügyelj arra, hogy viselj hosszabb felsőket vagy derékmelegítőt. A talpadat megvédheted a felfázástól, ha a cipődbe vagy csizmádba meleg talpbetétet teszel.

 

Egyél melegítő hatású ételeket!

Nem csak meleg öltözékkel és italokkal lehet megfelelő hőmérsékleten tartani a testet, hanem melegítő ételekkel is, amelyek energiával látnak el a nyirkos hidegben. Erre azonban nem csak bizonyos ételek, de a fűszerek is, mint például a gyömbér, a fahéj, a fokhagyma vagy a torma is alkalmas.

Megoldás: Ha naponta fogyasztasz kölesből, hajdinából és zabból készült ételeket, mert ezek segítenek túlélni a hűvös évszakokat. Magas rosttartalmú lekvárral vagy aszalt gyümölcsökkel ízesítve kész vitaminbomba a szervezetednek.

 

Igyál sok folyadékot!

Nyáron megszokott, hogy a nagy melegben sokat iszunk, de a hőmérséklet csökkenésével sem szabad megfeledkeznünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, a naponta legalább 2 literről. A kiszáradt nyálkahártya ugyanis nem nyújt védelmet a baktériumok és vírusok megtelepedése ellen.

Megoldás: Fogyassz immunerősítő zöld teákat, például gyömbérből, csipkebogyóból, hársfavirágból vagy csalánból készültet. Ha nem tudod ízesítés nélkül meginni, akkor tégy bele néhány csepp mézet és frissen facsart citromlevet.

 

Tealexikon:

Bodzavirág – Meghűlés esetén immunerősítő, lázcsillapító és izzasztó hatású. Magas a C-vitamin tartalma, enyhe hashajtó.

Citromfű – Enyhíti a megfázás tüneteit gyomor-, bél- és epebántalmak setén. Nyugtató, görcsoldó, étvágyjavító, szélhajtó hatású.

Csalán – Köhögéscsillapító, vértisztító, vízhajtó és immunerősítő hatású. Méregteleníti a szervezetet, magas vas tartalma miatt vérszegénységre.

Csipkebogyó – Magas a C-vitamin tartalma, immunerősítő, enyhíti a nátha és a láz tüneteit. Hashajtó és segít megelőzni az influenzát.

Gyömbér – Hányinger csillapító, gyulladáscsökkentő hatású, meghűlésre és torokfájásra. Erősíti az immunrendszert, könnyíti az emésztést.

Hársfavirág – Mandulagyulladásra, légúti hurutok, meghűléses betegségek és köhögés esetén izzasztó hatású.

Kamilla – Gyulladáscsökkentő hatású. Csillapítja a köhögést, serkenti az immunrendszer működését. Enyhén nyugtató hatású.

Körömvirág – Jó görcsoldó, fertőtlenítő hatású. Immunerősítő, mérsékli a lázat és a torokfájást.Epehólyag-gyulladásra, méregtelenítő és védi a májat.

Málnalevél – Nyugtató hatású. Csillapítja a fejfájást, kiváló gyulladáscsökkentő, kiválóan hat gyomorfekélyre, hasmenésre, epebántalmakra.

Zsálya – Emésztési rendellenességekre, haspuffadásra, étvágyjavító, gyulladás- és izzadáscsökkentő. Jó görcsoldó is.

 

Vitaminok pótlása

A „támadó” vírusokkal szemben csak az egészséges és jó védekező immunrendszerrel tudja felvenni a harcot. Az A-vitamin és a karotin segít egészségesen tartani a nyálkahártyát. A B-vitamin pedig a szürkeség, a bezártság, a depresszió és a téli kedvetlenség legyőzésében segít.

Megoldás: A vitaminpótlásban hasznos, ha magas C-vitamintartalmú és lédús gyümölcsöket fogyasztasz, mint például szőlőt, kivit, citromot, narancsot vagy grépfrútot. De a savanyított káposzta, a sütőtök, a brokkoli, a banán vagy a sajtfélék is kiváló hatásúak.

 

Keresd a fényt!

Ha teheted, használd ki a napsütötte napokat és töltődj fel energiával. Már pár perc levegőn eltöltött idő is segíthet abban, hogy jobb kedvre derülj. Emellett az ultraibolya sugárzás által termelődött D-vitamint is kiválóan tudja hasznosítani az arcbőr és a szervezet.

Megoldás: Sétálj egyet a közeli parkban, vagy menj el túrázni az erdőbe. De akár a kertbe vagy erkélyre is kiülhetsz, természetesen megfelelő meleg öltözetben. Fordítsd az arcodat a nap felé, hunyd be a szemed és szívd be as ugarainak melegét.

 

Meleg vizes palack

Izom- és ízületi fájdalmakra, idegbántalmakra, fejfájásra, fülfájásra, hasfájásra, menstruációs görcsökre kiválóan alkalmazható a melegen tartó palack. Emellett nyugtató és fájdalomcsillapító hatású is, ha a beteg vagy problémás felületre, például vesetájékra helyezed. Előnye, hogy könnyedén alkalmazkodik a test alakjához.

 

Megoldás: A forró vízzel feltöltött palackot lefekvés előtt tedd a takaród alá, így fél óra eltelét kellemes érzés lesz a meleg ágyba bújnod. A kisebb melegítő tasakokat akár a kabátod zsebébe is csúsztathatod, így melegen tartja a kezeidet. (Vigyázz! A palack annyira felmelegedhet, hogy égési sérüléseket is okozhat, ezért közvetlenül ne érintkezzen a bőröddel, vagy tedd valamilyen tasakba vagy párnába.)

 

Mozgás!

Ne ijesszen meg a csípős, zord időjárás, és bátran mozgasd meg a végtagjaidat. A rendszeres testmozgás ugyan is segít fitten tartani a testet, így a szervezet ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben és könnyebben alkalmazkodik a hideg időjáráshoz.

 

Megoldás: Reggelente végezz rövid tornát, vagy menj el futni a közeli parkba, erdőbe. De azzal is sokat teszel az egészségedért, ha gyalog vagy biciklivel mész suliba.

 

Szauna és gőzfürdő

Ez egy remek módja az ellazulásnak, feltöltődésnek és a méregtelenítésnek. Emellett remekül edzi a vérkeringést és felmelegíti a lehűlt testet. Ha teheted, használd minél többször, de tartsd be a használati szabályokat és csak módjával tartózkodj bent!

 

3 tipp megfázás ellen:

1. A forró vízbe tett néhány csepp eukaliptuszolaj hasznos légúttisztító.

2. Egy gyömbér darabot vékonyan szeletelj fel, forrázz le, majd ízesítsd mézzel és citrommal. A méz gyógyítja a fájó torkot, és megszünteti a gyulladást. A gyömbér pedig elpusztítja a baktériumokat, és kitisztítja a légutakat.

3. Amikor orrot fújsz vagy megérinted az arcodat, vírusok kerülhetnek a kezedre, ezért tüsszents papír zsebkendőbe, gyakran moss kezet vagy használj kézfertőtlenítő gélt.

welcsy