Aki ma válaszolt – Jannik Schümann

                                 fotó: Janne Degraa

 

Exkluzív interjú a nagy sikerű Közel a Horizonthoz című film sztárjával!

Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a legújabb filmedhez és persze a Közel a Horizonthoz. Magyarországon is nagy sikernek örvend a film.
Ez nagyszerű, amikor megtudtam, hogy Magyarországon játsszák nagyon megörültem.

fotó: https://www.facebook.com/ADSFilmek/

Milyen hatással van rád a siker?
Igazából egyáltalán nem változtat meg. Büszke vagyok erre a filmre, egy különleges munka volt az életemben és a kollegáimmal élveztem a közös munkát. Izgalmas látni, hogy rengeteg új ember követ be Instagramon. Például pár hónappal ezelőtt, amikor bemutatták a filmet Olaszországban, rengeteg Olasz követőm lett. Most pedig Oroszországban volt a premier és sok új követővel gazdagodtam onnan is.

Mire tanított Danny karaktere? Mennyire volt nehéz feladat azonosulni egy tragikus sorsú főhőssel? Főleg úgy, hogy a történet megtörtént eseményeken alapszik…
Danny egy rendkívül erős fiatal fiú, aki hosszú időn keresztül küzdött az életéért. Ma már könnyen együtt lehet élni a HIV vírussal, ám a 90-es években, amikor a történet játszódik még nem volt annyira fejlett az orvostudomány ez irányban. Ennek ellenére úgy döntött, hogy erős marad és Jessica segítségével odáig jutott, hogy ahelyett, hogy megfutamodna inkább, amíg teheti, élvezi az életet a partnerével a szerelemnek él. Nagyon inspiráló karakter.

Engedd meg, hogy picit visszamenjünk időrendben, az életedben. Elég korán kezdted a karrieredet, de mikor vált számodra nyilvánvalóvá, hogy a színészet a te utad?
Valóban korán, 9 éves koromban kezdtem el színészkedni. Izgalmasan alakult, hiszen egy művész sincs a családomban, ezért a szüleimnek ez egy teljesen új környezet volt. Egy családi barát kérte meg a szüleimet, hogy vigyenek el egy castingra. Tisztán emlékszem, hogy rendkívül izgatott voltam és végül megkaptam a szerepet, amit 9 hónapon át játszottam. Annyira csodálatos volt felfedezni a színházi közeget. Az első pillanattól kezdve tudtam, hogy színész szeretnék lenni. Ezután egy nap a barátommal csokoládét vásároltunk éppen egy benzinkúton, amikor oda jót hozzám egy hölgy és odaadta a névjegykártyáját, hogy anyukám keresse fel. Majd felhívta anyukám és 14 évig ő volt a Managerem. Olyan volt, mint egy tündérmese…

Tényleg, mint a mesékben. Kik inspiráltak/inspirálnak?
Teljesen nyitott vagyok és hagyom, hogy megtaláljam azokat az embereket, akik inspirálják a karakteremet. De a családom és a barátaim azok, akik erőt adnak ahhoz, hogy tovább haladjak az utamon. A szüleim immáron több mint 40 éve házasok és engem, illetve két testvéremet nagy szeretetben neveltek. Amikor befejezek egy forgatást, mindig hazatérek hozzájuk néhány napra, hogy ki tudjak kapcsolódni. A barátaim is nagyon fontosak számomra. Ők nem színészek és akármennyire is élvezem a “luxus színész életet”, jó visszatérni oda, ahonnan jöttem.

Jó ezt hallani, sokan, akik fiatalon érnek el hasonló sikereket elcsúsznak, vagy megváltoznak, nem tudják megfelelően kezelni a helyzetet.
Igen, én erre nagyon figyelek.

Mivel töltöd az idődet, amikor hazamész? Ha jól tudom, zongorázol is. Mennyi időt tudsz a zenére fordítani?
Sajnos már nem zongorázom. 16 éves koromig játszottam, viszont amikor Berlinbe költöztem vettem egy elektromos zongorát, amit könnyen tudnék használni, de jelenleg a pincében pihen. 2020-a terveim közé tartozik, hogy újra játszani fogok, de jelenleg nincs rá sajnos időm.

Van kedvenc filmed, vagy kedvenc színészed?
Igen, van egy film ami számomra nagyon sokat jelent, a Billy Elliot. Először moziban láttam még nagyon kicsi koromban, 9-10 éves lehettem és elképesztően inspirált, mert sok párhuzamot tudtam vonni Billy és a saját karakterem között. A történet főszereplője egy észak angliai fiú, aki édesapjával és testvérével nőtt fel. A családja elutasította, hogy táncolni kezdjen, de ő nem adta fel és azt csinálta amihez kedve volt és követte a vágyait. Ahogy már mondtam, az én családomban egyetlen művész sincs. Elkezdtem táncolni, mert valami új, a családomtól eltérő dolgot szerettem volna csinálni, persze engem mindig támogattak a szüleim.
A színészetre visszatérve, számomra Meryl Streep a legtehetségesebb színésznő. Ha az új generációt nézzük, akkor pedig Saoirse Ronan és Timothée Chalamet.

Vágysz Hollywoodba?
Hollywood egy nagy álom. Egyelőre a következő pár eves terveim között nem szerepel, persze imádnám. Lehetőségem volt már együtt dolgozni két nemzetközi film keretein belül Keira Knightley-val, illetve tavaly egy akciófilmet forgattam Milla Jovovich-el. Nagyon érdekes volt belelátni a Hollywood világába.

Biztos vagyok benne, hogy eljutsz oda. Ha bárkit választhatnál, kivel dolgoznál legszívesebben?
Saoirse Ronan-t, vagy Meryl Streep-et választanám.

Van olyan szerep, amire nagyon vágysz? Vagy esetleg olyan, amit biztosan elutasítanál?
Olyan szerepekre vágyom, amik különböznek a mindennapi életemtől és karakteremtől. Eddig szerencsém volt, hogy számos különböző szerepet játszhattam. Ha választatnék, most egy német step up film szerepet vállalnék legközelebb.

Említetted, hogy régebben táncoltál, de miért hagytad abba?
Hobbyból táncoltam. Jártam jazz és hipp hopp órákra, de eljárni bulizni és ott táncolni is szeretek. A tánc számomra, a szabadságot jelenti.

Az imént azt mondtad, hogy inkább olyan szerepeket preferálsz, amik különböznek tőled. De milyen vagy valójában? Milyen Jannik Schümann otthon?
Rendkívül nyitott, extrovertált és viccesnek tartom magam. Szeretek pihenni, de sportolni is imádok, illetve kalandvágyó vagyok. Szerencsésnek tartom magam, hogy a családom és a környezetem ennyire támogat, és biztos értékrendre építhetem az életemet, Danny karakterével ellentétben, akinek nem voltak biztos pontok az életében.

Mesélj el kérlek egy izgalmas történetet a forgatásról.
A forgatás egyik legjobb része az volt, amikor Portugáliában forgattunk, ugyanis azok a részek amik Amerikában játszódnak, mi Portugáliában vettük fel. Ez volt az utolsó hetünk, ezért eddigre már összeszokott a stáb, olyanok voltunk, mint egy család.
Esténként elmentünk együtt vacsorázni és megittunk egy pohár bort, olyan volt, akár egy iskolai vakáció.
De a forgatásra visszatérve, például, amikor az óceánban játszódó részt vettük fel, amikor Danny pánik rohamot kapott rettentően hideg volt, hiszen egy novemberi éjszakán vettük fel. Egy igazi kihívás volt eljátszani, hogy nyár van, miközben megfagytunk a hidegtől.

Ha üzenhetnél 80 éves önmagadnak, mit üzennél?
Huha, azt üzenném, hogy remélem minden egyes napot élveztem és elég erős voltam ahhoz, hogy megváltoztassam azokat a dolgokat, amik nem tettek boldoggá, még akkor is, ha nehéz volt, vagy féltem a következményektől. Hiszen ahhoz, hogy különleges életet élhessünk meg kell változtatnunk a negatív dolgokat, vagy amiket nem élvezünk.

Wow, ennél szebb mondatokkal nem is zárhatnánk le ezt az interjút. Fel foglak hívni, amikor 80 éves leszel. Árulj, kérlek el egy utolsó dolgot. Mit üzensz a Magyar rajongóidnak?
Hamarosan meg fogom látogatni az országot és Budapestet, szóval nemsokára találkozunk!

Köszönjük szépen!:)

Az interjút TRIPOLSZKY ANNA készítette.