Mandulatej készítése
Veronika vagyok és mag függő. Mindig is az voltam, világ életemben vagy szotyit vagy mogyorót rágcsáltam szinte reggeltől estig .Így nekem nagyon könnyű volt átállni a növényi tejekre mivel szeretem a különböző magok ízét. Biztatlak, hogy próbáld ki, nem lehet elrontani és ráadásul mindig kéznél van, nem kell boltba rohangálni.
A legtöbb bolti magtejet én azért nem tartom előnyösnek mert:
- adalékanyagos
- irreálisan drága
- szerintem némelyik kimondottan rossz ízű
- felesleges szemetet termel
- tárolásnál sok helyet foglal el, míg mondjuk 15 dkg mag elfér 1 maroknyi helyen.
- bevásárlásnál,több kiló extra súlyt jelent
- ezt a fajtát mi nyersen készítjük el, így megmarad a vitamin és a nyomelem amit a mag tartalmaz
– a magokat előző este beáztatod tiszta vízbe, majd reggel leszűröd ma beteszed egy turmixgépbe. kb 10 dkg -15 maghoz kb 1 liter víz… de ezt is kitapasztalod, hogy mennyire sűrűn szeretnéd. Alaposan összeturmixolod, majd egy szűrőzsákkal leszűröd. Ami kijött az a tej. Ezt lehet ízesíteni kardomon maggal, fahéjjal, vaníliával, kakaóporral, lehet édesíteni mézzel, növényi sziruppakkal , vagy édesítőkkel… inci só is mehet bele deríti az ízeket …
Ami a préselés után megmarad pép, azt sokféleképpen fel lehet használni.
Tippek:
- Sokféle alapból lehet készíteni a tejünket mandula, mák, dió, kókuszreszelék, mogyoró, szezámmag, ezek keverékei..
- a visszamaradt pépet hozzá tudod keverni pl. fasírthoz, édességekhez, amibe amúgy is tennél valamilyen diófélét, aszalva használhatod lisztként stb.. ezekről majd még beszélek.
- mi nem szűrjük általában le, a leülepedett sűrű tejet összekeverjük valamilyen gyümölccsel és kész is a smoothink.
Egész-ségetekre