Szilvás Gombóc

Szilvás Gombóc; gyermekkorunk kedvenc eledele.Biztos  vagyok benne , hogy ezt az ételt kölyökként mindenki szerette.

Régen mamikám csinálta nekem , most én lepem meg Őt vele. Egy ideig nagyon messze laktak tőlünk és amikor meglátogattuk az egyik étel amivel várt , az a szilvás gombóc volt. Órákat állt a konyhában, hogy mi pillanatok alatt elpusztítsunk mindent.. Miattunk vegánosította,  megmutatta  ezzel is ha valaki akar valamit , megtudja csinálni.

A burgonyát megpucoljuk, feltesszük főzni és megvárjuk hogy annyira kihűljön, hogy ne ,,égesse,, meg a lisztet. A leggyorsabban krumpli nyomóval tudod összetörni majd  elkezded a lisztet hozzá dolgozni.Én  rakok bele búzadarát és zsiradékot is,  így tanultam és nekem ez megmaradt. A burgonyás tésztákat pihentetés nélkül dolgozzuk ki, tehát ahogy összegyúrtad a hozzávalókat már dolgozhatsz is vele.

És itt jön a trükk, amiért szegény nagyik órákat álltak a konyhában ;nem kell ki nyújtani , csak csípsz egy darab tésztát nyomsz bele 1 lyukat és belerakod a szilvát. Aztán formás kis gömböket formálsz belőlük. .Forró de ne lobogó vízbe tedd mert szétmállhat és a lábas mérettől függően annyit, hogy vidáman forogni tudjanak a vízben.

Amikor feljön a víz tetejére kicsit még hagyd hagy följön majd szitával kiszeded és leöblitgeted.

Amíg a többi föl , addig zsiradékon megpirítód arany barnára a zsemlemorzsát és a kész szilvás gombócot pedig  bele forgatód.Szilvával, fahéjjal és cukros szója joghurttal tálaljuk.

Recept ;

-1 kg burgonya

– liszt 20-30 dkg liszt ( attól is függ mennyire lisztes a burgonya

-1 evőkanál búzadara

-2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír

-só

-szilva

Tippek;

-ha még nem vagy biztos magadban az első pár gombócot főzd ki mielőtt a többit összegyúrod, így ha  esetleg szétesik akkor raksz bele kicsivel több lisztet

-ha  nagyon profi munkát akarsz lemérheted

a  gombócokat mérlegen, így egyforma nagyságúak lesznek

-tölthetsz  bele más gyümölcsöt is pl. barackot

-ha nincs friss szilva akkor aszalt szilvát használók amit beáztatok növényi tejbe mielőtt felhasználom

-a fahéjat rakhatod a gombócba is a szilvával együtt

-ebből a fajta tésztából készíthető még nudli is,  édesen pl mákba forgatjuk vagy sósan növényi sajttal-tejföllel és pirított hagymával tálalunk.

Egész-ségetekre:-)