Szilvás Gombóc; gyermekkorunk kedvenc eledele.Biztos vagyok benne , hogy ezt az ételt kölyökként mindenki szerette.
Régen mamikám csinálta nekem , most én lepem meg Őt vele. Egy ideig nagyon messze laktak tőlünk és amikor meglátogattuk az egyik étel amivel várt , az a szilvás gombóc volt. Órákat állt a konyhában, hogy mi pillanatok alatt elpusztítsunk mindent.. Miattunk vegánosította, megmutatta ezzel is ha valaki akar valamit , megtudja csinálni.
A burgonyát megpucoljuk, feltesszük főzni és megvárjuk hogy annyira kihűljön, hogy ne ,,égesse,, meg a lisztet. A leggyorsabban krumpli nyomóval tudod összetörni majd elkezded a lisztet hozzá dolgozni.Én rakok bele búzadarát és zsiradékot is, így tanultam és nekem ez megmaradt. A burgonyás tésztákat pihentetés nélkül dolgozzuk ki, tehát ahogy összegyúrtad a hozzávalókat már dolgozhatsz is vele.
És itt jön a trükk, amiért szegény nagyik órákat álltak a konyhában ;nem kell ki nyújtani , csak csípsz egy darab tésztát nyomsz bele 1 lyukat és belerakod a szilvát. Aztán formás kis gömböket formálsz belőlük. .Forró de ne lobogó vízbe tedd mert szétmállhat és a lábas mérettől függően annyit, hogy vidáman forogni tudjanak a vízben.
Amikor feljön a víz tetejére kicsit még hagyd hagy följön majd szitával kiszeded és leöblitgeted.
Amíg a többi föl , addig zsiradékon megpirítód arany barnára a zsemlemorzsát és a kész szilvás gombócot pedig bele forgatód.Szilvával, fahéjjal és cukros szója joghurttal tálaljuk.
Recept ;
-1 kg burgonya
– liszt 20-30 dkg liszt ( attól is függ mennyire lisztes a burgonya
-1 evőkanál búzadara
-2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír
-só
-szilva
Tippek;
-ha még nem vagy biztos magadban az első pár gombócot főzd ki mielőtt a többit összegyúrod, így ha esetleg szétesik akkor raksz bele kicsivel több lisztet
-ha nagyon profi munkát akarsz lemérheted
a gombócokat mérlegen, így egyforma nagyságúak lesznek
-tölthetsz bele más gyümölcsöt is pl. barackot
-ha nincs friss szilva akkor aszalt szilvát használók amit beáztatok növényi tejbe mielőtt felhasználom
-a fahéjat rakhatod a gombócba is a szilvával együtt
-ebből a fajta tésztából készíthető még nudli is, édesen pl mákba forgatjuk vagy sósan növényi sajttal-tejföllel és pirított hagymával tálalunk.
Egész-ségetekre:-)