A tabulé a Földközi-Tenger keleti partvidékének és török konyhának szinte minden ízét és jelegét magába foglalja.Az egyik különlegessége, hogy a menta és a petrezselyemzöld nem fűszerként kap jelleget hanem kifejezetten salátalevélként szerepel benne. Ez az amitől az étel számunkra az első falatnál már egyediséget és felejthetetlen ízélményt ad.
Amiért nálunk a konyhában sokszor előfordul a repertoáron az az; nem kell sokat állni a konyhában hogy elkészítsem ezt a tápláló pompás ételt.
A bulgur ami a másik alap összetevője, főzés előtt jól meg kell mosni, hogy a maradék keményítőt eltávolítsuk a szemekről így sosem fog összeragadni és pergősek lesznek a szemek. Kezdő szakácsként azért is használtam sokat, mert különleges volt és ízlésesen lehetett tálalni.
Amikor a vizünk elkezd forrni, le is kapcsoljuk majd azonnal lefedjük, így 10-15 perc alatt meg is puhul .
Amíg elkészül a bulgurunk addig felvágjuk a mentát a petrezselymet, a paradicsomot, az uborkát és a lila hagymát.
Mindent jól összekeverünk, megsózzuk.Én bőségesen rakok rá olíva olajat is majd rácsavarunk jó sok citrom levet.
Mint minden recept egyénenként ez is változhat; ha nem szereted a mentát? hát hagyd ki belőle! Allergiás vagy a paradicsomra? Anélkül is finom. Nincs otthon graham maszala? -úgy is ízletes lesz, de rakhatsz hozzá egy kis fahéjat is.
A kész tabulé fogyasztható azonnal is, akár salátaként, előételként, vagy ételek köreteként is. Ha marad belőle, lehűtve, az ízek összeérnek . Másnap egy meleg nyári napon, igazán frissítő….
Tippek:
- Kinti országokban az uborkának a belsejét nem használják fel salátákban mert levet ereszt . Én sajnálom kivágni, ezért szárazabbra hagyom a bulgurt és az magába issza az uborka levét.
- a bulgur ,,zöld búza töret,, a teljes érés előtt hántolás után előfőzik vagy legtöbbször gőzben párolják, lehetőleg a napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra törik. A hőkezelés során kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla , ezért a rizzsel ellentétben nem ragad össze. Ezért nem kell főzni, ha beáztatod vagy forralás után lefeded gyorsan készre puhul.
A recept nem kőbe vésett, merj változtatni:
- 1/2 kg bulgur
- 4 csomag petrezselyem
- 4 csomag menta
- 1 szál uborka
- 10 koktél paradicsom
- hintésnyi graham masala
- 2 citrom leve
- bőséges jó minőségű olíva olaj
- só ízlés szerint
Egész-ségetekre