Tabulé recept

A tabulé a Földközi-Tenger keleti partvidékének és török konyhának szinte minden ízét és jelegét magába foglalja.Az egyik különlegessége, hogy a menta és a petrezselyemzöld nem fűszerként kap jelleget hanem kifejezetten salátalevélként szerepel benne. Ez az amitől az étel számunkra az  első falatnál már egyediséget és felejthetetlen ízélményt ad.

Amiért nálunk a konyhában  sokszor előfordul a repertoáron az az; nem kell sokat állni a konyhában hogy elkészítsem ezt a tápláló pompás ételt.

A bulgur ami a másik alap összetevője, főzés előtt jól meg kell mosni, hogy a maradék keményítőt eltávolítsuk a szemekről így sosem fog összeragadni és pergősek lesznek a szemek. Kezdő szakácsként azért is használtam sokat, mert különleges volt és ízlésesen lehetett tálalni.

Amikor a vizünk elkezd forrni, le is kapcsoljuk majd azonnal lefedjük, így 10-15 perc alatt meg is puhul .

Amíg elkészül a bulgurunk addig  felvágjuk a mentát a petrezselymet, a paradicsomot, az uborkát és a lila hagymát.

Mindent jól összekeverünk, megsózzuk.Én  bőségesen rakok rá olíva olajat is majd rácsavarunk jó sok citrom levet.

Mint minden recept egyénenként ez is változhat; ha nem szereted a mentát? hát hagyd ki belőle! Allergiás vagy a paradicsomra? Anélkül is finom. Nincs otthon graham maszala? -úgy is ízletes lesz, de rakhatsz hozzá egy kis fahéjat is.

A kész tabulé fogyasztható azonnal is, akár salátaként, előételként, vagy ételek köreteként is. Ha marad belőle, lehűtve, az ízek összeérnek . Másnap egy meleg nyári napon, igazán frissítő….

Tippek:

  • Kinti országokban az uborkának a belsejét nem használják fel salátákban mert levet ereszt . Én sajnálom kivágni, ezért szárazabbra hagyom a bulgurt és az magába issza az uborka levét.
  • a bulgur ,,zöld búza töret,, a teljes érés előtt hántolás után előfőzik vagy legtöbbször gőzben párolják, lehetőleg a napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra törik. A hőkezelés során kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla , ezért a rizzsel ellentétben nem ragad össze. Ezért nem kell főzni, ha beáztatod vagy forralás után lefeded gyorsan készre puhul.

A recept nem kőbe vésett, merj változtatni:

  • 1/2 kg bulgur
  • 4 csomag petrezselyem
  • 4 csomag menta
  • 1 szál uborka
  • 10 koktél paradicsom
  • hintésnyi graham masala
  • 2 citrom leve
  • bőséges jó minőségű olíva olaj
  • só ízlés szerint

Egész-ségetekre