Lepcsánka, Borzaska, Medvetalp, avagy közismertebb nevén Tócsni..

Mint általában a krumplis ételeket, ezt is imádni fogja mindenki, ráadásul ha nincs otthon spéci robotgéped de van otthon reszelőd már semmi nem tarthat vissza, hogy alkoss.A tócsni lehet egyébként köret is de főételként is jól megállja a helyét egy jó kis mártogatóssal kiegészítve.

Édesjányom megkívánta a tócsnit, ahogy mi hívjuk itthon a lapcsánkát.. mivel az Ő kívánsága volt, így gondoltam dolgozzon meg érte az Istenadta. ? Mire hazaértem már meg is hámozta és le is reszelte a nyers burgonyát, a vörös hagymát felvágta és pár darab fokhagymát pedig bele is nyomta a szójajoghurtba.

Az eredeti receptben nincs hagyma de mi szeretjük a borzaskában. Mindegy, hogy vörös vagy lila csak jó vékony szeletre legyen vágva. A reszelt burgonyát megsózzuk, (mi fekete sót használunk, hogy meglegyen a kénes ízhatás ) és borssal, kurkumával is meghintjük.

Annyi lisztet rakok hozzá, hogy a massza összeálljon. Ne rakj bele vizet mert a burgonya így is ereszt valamennyi nedvet és ugye akkor több lisztet is hozzá kellene keverni. Persze az nem baj de; minél kevesebb liszt van a tócsniban annál borzasabbra sül. Így roppanósabb burgonya és hagyma szálakkal lesz teli. Rá fogtok érezni a jó állagra.  Ezután evőkanál segítségével helyezzünk kis halmokat a nem túl forró bőséges olajba (hogy a belseje is megsüljön)  kerek lapokká lapítva, s süssük mindkét oldalát finom ropogósra. ( én kézben szoktam kinyomkodni de gondoltam így profibbnak tűnik a leírás .?

Tippek;

-mi most csicseriborsó lisztel dolgoztunk mert szeretjük az ízét és ugye magas a fehérjetartalma.

Recept ;

krumpli

csicseriborsóliszt (amennyit felvesz)

hagyma ( ha szeretnéd )

só, bors, kurkuma

Mártogatós:

szójatejföl

bármilyen zöld fűszer (lehetőleg frissen)

A mártogatóshoz csak keverjük össze a szójajoghurtunkat ízlés szerint reszelt fokhagymával, snidlinggel , reszelt sajttal (egyikkel se ?) stb ….

Egész -ségetekre