Hummusz bi tahína avagy ahogy az arab neve is mondja; humusz szezámmag krémmel

Aki még nem evett jól elkészített házi humuszt az nem is ismeri milyen az igazán jó csicseriborsó krém. Hidd el nekem; amit az üzletben vagy egy átlag étteremben kapsz, az általában fel van ütve olcsó alapanyagokkal, így nem is tudhatod igazán milyen az igazi originál humusz íze. ?

 

A csicseriborsót  beáztatjuk előző este de legalább is fél napra; kétszeres mennyiségű hideg vízbe. Az áztató levet leöntjük, átmossuk ismét és annyi vízzel, amennyi ellepi feltesszük főni. Körülbelül  1 órát kell  főzzük, addig, amíg villával könnyen szétnyomhatóak a csicseriborsószemek.

Berakjuk turmixgépbe még langyosan és folyamatosan annyi  főzőlevet adunk hozzá, hogy a gépünk tudjon dolgozni vele Deme legyen túl folyékony. Hozzáadjuk a tahinit, jó minőségű olívaolajat, citromlevet, fokhagymát, fűszereket, és krémesre turmixoljuk.

Ízlés szerint igazítsunk a fűszerezésen. Grillezett zöldségekkel ,falafelgolyókkal,   pitával, olívabogyóval, mártogatósnak vagy előételnek, de ízlés szerint végtelenféle étellel lehet és érdemes társítani.

Recept;

Nálunk bődületes mennyiség eltud fogyni, tehát ha nekiállunk az alap; hogy a főtt csicseriborsóból minimum fél kg veszünk.

500g csicseriborsó

3 evőkanál tahini (szezámkrém)( ha brutálkodni akarok simán megy bele több is)

1 citrom leve

1 dl olívaolaj

5 gerezd fokhagyma

Fűszerek az alap humuszhoz; só, bors, római kömény, pirospaprika, petrezselyemzöld,

Tippek;

Simán elkészítheted konzerv csicseriből, nagyon sok időt spórolsz meg vele és mindig kéznél van, de ha van időd egyszer mindenképpen kóstold meg a humuszt úgy hogy te főzöd meg hozzá a borsót.

Egy kis trükk; ha a konzerveset használsz és felmelegíted, könnyebben dolgozható krémesebb állagúra.

Az olívaolajat, folyamatosan adagoljuk hozzá, ne egyszerre löttyintsük bele és így tényleg jó krémes lesz.

Az alap humuszt mindenki ismeri én általában azt is csinálom, de, készítheted pluszban  avokadóval, céklával, növényi joghurttal, spenóttal stb is.

Pl; Jordániában van egy olyan változata, hogy nem raknak bele tahinit, olívaolajat hanem joghurttal és vajjal készítik el.

Egész-ségetekre

Szeretettel VegánVera