Aki ma válaszolt: Dr. Kollárné Déri Kriszti

Fotó: Marcel Duchamp Gang

Dr. Kollárné Déri Krisztivel beszélgetünk, aki az első akkreditált coach képzést hozta Magyarországra 12 évvel ezelőtt. Mára számos szakmai elismerést zsebelhetett be, több tekintélyes könyv, cikk szerzője és töretlen népszerűségnek örvend az iskolájuk is Budapesten.

Hogyan fogalmaznád meg másképp az időt? 

“Made in the next minute”. Mi, designszemléletű emberek úgy hisszük, az élet kisebb-nagyobb feladványaira adható, lehetséges válaszok már készen vannak, hozza felénk a jövő idő. Megérkezve, a jelenben a párjaikat, a jó kérdéseket keresik. Az idő valójában csak  a felkészülésre kell. Arra, hogy a hiábavaló kérdéseinket átszabjuk. Az eredetiek helyett igazán alkalmas, örömteli és boldogító kérdéseket tegyünk fel, mert csak az ezekhez tartozó válaszokra érdemes várakozni egy életen át!

Mi a véleményed a mostani kialakult helyzetről? Hogyan telnek a napjaid?

Nagyon hálás vagyok a Covidnak. Úgy élek, ahogy szeretnék. Lényegében alig különböznek a napjaim a korábbiaktól. Az elvem: elégnek lenni önmagamnak. Az élet legnagyobb paradoxona ugyanis, hogy ha meglehetősen tartalmas, minőségi, önmagam számára izgalmas  világot szervezek, szórakoztató vagyok saját magam számára, élvezem a dolgaimat, egyre többen lesznek kíváncsiak rám és egyre többen szeretnének részesülni abból, amit csak én ajánlhatok fel nekik. Fordítva sokkal nehezebb: mástól várni az impulzusokat, a külvilág alakulásától függővé tenni a napjaimat, kiszolgáltatni a belső derűmet.

Innen is üdvözlöm az ezernyi tanítványomat!

Mi jut eszedbe a fehérről  és feketéről?      

A sablonok, a sémák, a sorminták, az üres frázisok. Bosszant, ha fehérben vagy  feketében látják a világot. Fájdalommal és félelemmel tölt el, hogy meghalt Ady, Esterházy, Tandori, Neumann és a sok zseni, aki elfeledteti, hogy az élet milyen kisszerű, sőt végtelenül esetleges. Nem akarom látni, ahogy felfeslik az anyag a “Mátrix”-ról, nem akarok tudomást venni a “Valóság sivatagá”-ról.

Mi az a 3 dolog, ami nagyon fontos számodra?   

A két lányom. Ők a három dolgom.

Mit gondolsz a manipulációról?

Bornemissza Péter szerint az “elme szabad állat”. Ha ez igaz, ki manipulálhat?

Mennyire vagyunk SZABADok?

Dobj egy százast, egy másodpercre talán elgondolkodom! Aki azt mondja, nincs Isten, sokkal inkább odaköti magát ehhez az életolvasathoz, mint gondolná. Valamit hiányolni vagy akár megtagadni is csak úgy lehet, ha tudomásunk van róla, vagyis közös platformon állok vele, a tudásommal odakötöm magam hozzá. Nem tagadhatunk meg olyasmit, amiről lila gőzünk sincs vagy ami nem foglalkoztat. Márpedig csak azok töprengenek el rajta, hogy elég szabadok-e, akik nem elég szabadok. Ha nincs dolgom vele, eszembe se jut. Felejtsd te is el!

 Mit  tartasz egy emberben vonzónak/taszítónak?

Egy tévhit, közismert közhely, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Valójában az azonos értékrenddel rendelkezők látják egymást szimpatikusnak. Gondolom, én sem vagyok kivétel.

1999-től dolgozom mint coach, ha akkor még nem is nevezték feltétlenül így. Akadémiai kutatóintézetek főigazgatói mellett kezdtem személyes tanácsadóként. Azt is mondhatnám, soha nem volt kifizetődő valakit szeretni vagy utálni. Az első marketing könyvem címe így szólt: Csak egy dolog zavar, a vevő. Igyekszem minderről leszokni.

Mit jelent számodra a szerelem?       

Eszembe jut az evolúcióval kínlódó ősanyánk és ősapánk, Jane Austen és Shakespeare, a Szentivánéji álom, Humphrey Bogart, Tarantino…, mennyi pazar terv, szerelmi minta és program! Lehetetlen lecserélni egy mignonra!

Hiszel az újjászületésben?                

Állati nagy szerencsémre nem. Amiben én hiszek, az a tudomány és a művészetek, amik élni segítenek. Sajnos a csapnivaló közoktatás keveseket avat be.

Hogyan definiálnád a minőséget?        

Elavult kifejezésnek tartom. Annál is inkább, mert használják egy furcsa, nyakatekert formában is, pl. silány minőség. Én inkább designt mondok. A design esztétikai élményt jelentő, örömet, vitalitást adó terv vagy a már ennek mentén megvalósuló, kész termék és szolgáltatás. A design nem hazudik. Ha egy szék összeesik alattam, nem design, hanem csak egy giccs vagy bullshit.

 Mi üzensz a 20 éves önmagadnak? És a 90 évesnek?

A 20 éves roppant nehéz volt, a 90 pehelykönnyű lesz. Mindenkinek azt üzenem, hogy  90 évesen kiállok az erkélyemre majd és onnan csápolok: -Köszi mindent, én nyertem!

 Hol „találkozhatunk” veled?

“Otthonom egy fűszál”. Fűszálszobám címe: https://www.drkollarcoaching.hu/kepzeseink.html. Szeretettel várlak!

 Köszönjük:-)