20 évvel ezelőtt, egy ideig Portugáliában éltem. Mivel a párom szeretett utazgatni, így bejártuk a nagy városoktól kezdve a legkisebb falvakat is és így megismerkedhettem Portugália igazi arcával. Ezeken az utakon találkoztam először azzal a jelenséggel, hogy a Portugálok szinte mindenfajta zöldséget leturmixoznak. Néhány zöldség, olaj, egy kis víz, fűszerek, és kész is a zöldség-krémleves. Többnyire nem recept alapján készültek, hanem épp a kamrában található zöldségekből, vagy a főfogás után maradt alapanyagokból.Bárhol jártál, a flancos étteremtől kezdve a kifőzdén keresztül biztos, hogy volt zöldség-krémleves a repertoáron még akkor is, ha egyébként nem szerepelt az étlapon.
Nálunk akkor érkezik el a krémleves ideje, amikor elkezdek böjtölni(húsvét-) és tart egész nyáron át amíg friss alapanyagokból hideg fűszeres gazpachót tudok csinálni.
Mivel igyekszem jó minőségű zöldségből préselni a leveket így sajnálnám, hogy a rostanyag kárba veszne. Ezért a levesek alapanyagát a böjti levelemből visszamaradt aprólék adja meg.Így nekem megvan a levem, a család többi tagjának pedig megvan az egyik alapétele.
Semmi mást nem kell csinálnom; csak pirítok hagymát rádobom a megmaradt zöldség-rostot, befűszerezem, felöntöm vízzel és krémesre turmixolom.
Tippek;
-Rengeteg zöldség van, ami csak arra vár, hogy krémleves legyen belőle, figyeld az idény zöldségeket és ugorj bele az újdonságok kipróbálásába.
-Még a salátából is igazi ínyenc leves készülhet. ?
Recept:
A mostani levesemhez a léböjt kúrámból megmaradt rostot használtam fel.Sárgarépa, fehérrépa, zeller, amit az olajon pirított hagymával összekevertem és felengedtem vízzel.
-Sűrítésnek belevágtam pár szem burgonyát.
-Só, bors
-Amikor már majdnem megpuhult minden, krémesre turmixolom, betétnek marék zöldborsó, majd készre főzöm a levest.
Egész-ségetekre
Szeretettel VegánVera
#vegánélet #krémlevesgyorsan #vegànvera #mindentturmixolunk #Istenifinom #leveslevesleves #salátábólis
https://www.facebook.com/groups/594388501216159/